|

Bröve ilk kez okula girdi

Bu yıl ilköğretim 6. sınıfların sosyal bilgiler ders kitaplarında Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nın geçen yıl iki defa değiştirdiği brövesine yer verilecek.

Yakup Bulut
00:00 - 5/09/2007 Çarşamba
Güncelleme: 01:11 - 5/09/2007 Çarşamba
Yeni Şafak
Bröve ilk kez okula girdi
Bröve ilk kez okula girdi

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nın (KKK) geçen yıl değiştirdiği brövesini ilköğretimin yeni müfredatına aldı. Çok tartışılan ve geçen yıl iki kez değiştirilen bröveye, MEB'in yeniden yazdığı İlköğretim Sosyal Bilgiler ders kitabı ve öğrenci çalışma kitabında yer verildi.

BRÖVEDEKİ RESİM SORUSU

Sosyal Bilgiler 6. sınıf ders kitabının 67. sayfasında KKK brövesine yer verildi. Dersin Öğrenci Çalışma Kitabı'nda da “Ordumuz” başlıklı bir çalışmaya yer verildi ve brövedeki Atatürk resmine vurgu yapıldı. Kitapta öğrencilere şu sorular yöneltildi: “Armadaki MÖ 209 neyi ifade etmektedir? Resimde Mustafa Kemal Atatürk'ün olmasının sebebi ne olabilir?”

ELEŞTİRİLİNCE YENİLENMİŞTİ

Subayların göğüslerinde taşıdığı bröve geçen yıl değiştirilmiş Atatürk figürünün kaldırılmasına eleştiriler gelince yenilenmişti. Genelkurmay Başkanlığı Genel Sekreterliği, değişiklikle ilgili, önce “TSK Birlik Sembollerinin standardizasyonuna yönelik çalışmaların sürdürüldüğü” açıklaması yaptı. Daha sonra da 29 Ekim 2005'ten itibaren kullanılmaya başlanan Atatürk resimsiz bröveyi değiştirip, yeni brövede Atatürk fotoğrafına yer vererek, “hakkında halkın gösterdiği hassasiyet dikkate alınarak” bu değişikliğe gidildiğini duyurdu.


Brövedeki sorunun cevabı

Brövede, Kara Kuvvetleri'nin kuruluşu M.Ö. 209 yılı gösteriliyor. TSK'nın kuruluş yılı olarak, uzun zaman Yeniçeri Ocağı'nın kuruluş tarihi esas alınmıştı. Oysa bugün, 2 bin 214 yıl önce Hun Hakanı Mete'nin kurduğu askeri birlik, yeryüzünde görülen ilk düzenli ordu olarak biliniyor ve TSK'nın kuruluş tarihi olarak da Mete'nin tahta geçtiği M.Ö. 209 yılı kabul ediliyor. Mete ilk kez orduyu 10, 100, 1000 ve 10 bin kişilik birliklere ayırarak emir-komuta zincirini kurmuştu. 320 bin askeri olmasına rağmen Pai-Teng Kalesi'nde Mete'nin sayıca az ordusu tarafından kuşatılan Çin İmparatoru Kao-Tsu, yenilginin ardından kendi ordusunu da bu şekilde düzenlemişti.




17 yıl önce