|

1 milyon hanenin elektriği çöpten

Türkiye elektrik üretiminde temiz enerjiye yönelmeye devam ediyor. İSTAÇ’ın da yüzde 36 ortak olduğu Kemerburgaz Odayeri Atık Tesisi'nde 266 bin hanenin elektriği çöpten üretiliyor. Ortadoğu Grup Başkanı Mehmet Gür, “Türkiye'deki 20 tesisle 1 milyon evin elektrik ihtiyacı karşılanabilir” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 29/12/2015 Salı
Güncelleme: 21:38 - 28/12/2015 Pazartesi
Yeni Şafak

Temiz enerjiden üretilen elektrik gün geçtikçe artıyor. İstanbul'un çöpünden elektrik üreten Ortadoğu Enerji gelecek hedeflerini ve mevcut durumunu açıkladı. İstanbul'da iki tesisi bulunan, Türkiye'de ise 4 tesisle bu alanda en fazla üretimi gerçekleştirdiklerini ifade eden Ortadoğu Grup İcra Kurulu Başkanı Mehmet Gür, sadece kendilerinin 260 binden fazla haneye yetecek kadar elektrik ürettiklerini belirtti.



4 TESİSİYLE ÇÖPTE AVRUPA SIRALAMASINDA BİRİNCİ


Çöp gazından elektrik üretiminde Avrupa'nın en büyük tesisine sahip olan Ortadoğu Enerji, 2008 yılında Kemerburgaz Odayeri Çöp Gazından Elektrik Üretim Santrali, 2009 yılında Şile Kömürcüoda Çöp Gazından Elektrik Üretim Santrali, 2012 yılında Kocaeli Solaklar Çöp Gazından Elektrik Üretim Santrali ve 2015 yılının son çeyreğinde faaliyete geçirdiği Dilovası Çöp Gazından Elektrik Üretim Santrali ile toplamda 4 tesiste 58 MW'lık elektrik üretiyor. Ortadoğu Enerji, söz konusu olan tesislerde ürettiği elektrikle 266 bin 500 konutun enerji ihtiyacını karşılarken aynı zamanda karbondioksite göre 21 kat daha zararlı olan metan gazının neden olduğu sera gazı etkisinin de önüne geçiliyor.



TÜRKİYE ELEKTRİĞİNİN YÜZDE 5'İ ÇÖP GAZINDAN


Mehmet Gür, Türkiye´deki tüm çöplerin toplanması halinde 2016 yılı için çöp gazından elektrik üretim potansiyelinin yaklaşık 2 milyar kWh/yıl civarında olduğunu vurgulayarak, “Türkiye'de çöp gazından enerji üretimi 20'nin üzerinde tesiste 180 MW seviyelerindedir. Ülkemizde 2015 yılının ilk 11 ayında 236 milyar kWh'lık elektrik üretimi yapılmıştır. Bu süre içinde gerçekleşen elektrik üretiminin 88 milyar kWh'ı doğalgazın üretimdeki payıdır. Yani Rusya'dan gelen gazdan toplamda yaklaşık 42 milyar kWh elektrik üretmiş olduğumuzu kabul edersek, Türkiye'de tüm çöpler toplanıp değerlendirilse Rus gazından sağladığımız elektriğin yüzde 5'ini karşılayabiliriz” dedi.







BİYOENERJİNİN BAŞINDAYIZ


Gür, "Biyokütle potansiyelimiz kullanılarak ülkemizin toplam elektrik üretiminin yüzde 7'sini karşılamak mümkü. Ancak şu anda ülkemizdeki biyokütle santrallerinin toplam kurulu gücünün yaklaşık 300 MW olduğunu düşünürsek biyogaz ve biyoenerjide daha yolun başındayız” diye konuştu.







İstaç'a 7 yılda 100 milyon lira


Tesis işletmesini 29 yıllığına aldıklarını ifade eden Ortadoğu Grup İcra Kurulu Başkanı Mehmet Gür, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin kurumlarından atık tesisini yöneten İSTAÇ'la yüzde 36 ortak olduklarını söyledi. Tesisin işlmeye başlamasından beri sürekli yatırım yaptıklarını ifade eden Mehmet Gür, “Şu ana kadar İSTAÇ'a 100 milyon lira aktardık” dedi. Gür, tesise yaptıkları yatırım hakkında ise yerlilik oranının yüzde 80'lere vardığını belirtti.


#istaç
#elektrik
#çöpten elektrik
#Ortadoğu Enerji
8 yıl önce