|

100 milyar $ sinyali geldi

İngiltere’de ‘Tatlı Dil Forumu’na katılarak 25’in üzerinde uluslararası yatırım portföyü yöneticisine Türkiye ekonomisini anlatan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 100 milyar dolarlık bir fonun Türkiye’ye yönünü çevirmesini sağladı. Bu kapsamda yeni yatırım mesajının hükümete iletildiği ortaya çıktı. Ekonomistler piyasalardaki olumlu havanın süreceği görüşünde.

Yeni Şafak ve
04:00 - 31/05/2018 Perşembe
Güncelleme: 14:15 - 31/05/2018 Perşembe
Yeni Şafak
Ekonomideki puslu havanın dağılmasında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İngiltere ziyareti ile Başbakan Yardımcısı Şimşek ve Merkez Bankası Başkanı Çetinkaya’nın İstanbul ve Londra’da yatırımcılarla görüşmesi etkili oldu.
Ekonomideki puslu havanın dağılmasında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İngiltere ziyareti ile Başbakan Yardımcısı Şimşek ve Merkez Bankası Başkanı Çetinkaya’nın İstanbul ve Londra’da yatırımcılarla görüşmesi etkili oldu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın İngiltere ziyaretinde uluslararası finans çevrelerine verdiği mesajlar etkisini gösterdi. Erdoğan’ın İngiltere’de ‘Tatlı Dil Forumu’na katılan 25’in üzerinde uluslararası yatırım portföyü yöneticisine Türkiye ekonomisini anlatmasının ardından, 100 milyar dolarlık bir fonun Türkiye’ye yönünü çevirdiği mesajı bu kesimler tarafından hükümete iletildiği ortaya çıktı. Bunun üzerine Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ile Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya’nın bir dizi görüşmeler için Londra’ya gittiği belirlendi.

Türkiye’nin seçim kararı alması üzerine başlatılan dolar kuru operasyonundan sonuç alamayan uluslararası piyasalara bir de İtalya ile başlayan ekonomik kriz dalgası soğuk duş etkisi yaptı. Kendi ekonomilerindeki sıkıntıyı gören uluslararası finans çevrelerinin yine en güvenilir limanın Türkiye olduğuna kanaat getirdiği ortaya çıktı.


ERDOĞAN’I DİNLEDİKTEN SONRA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan geçtiğimiz haftalarda İngiltere’de Kraliçe Elizabeth, Başbakan Teresa May ile görüştü. Erdoğan İngiltere’deki temas trafiğinde ayrıca 2011 yılında İngiltere ile Türkiye arasında ikili ilişkileri güçlendirmek amacıyla kurulan ‘Tatlı Dil Forumu’na da katıldı. HSBC, JP Morgan gibi küresel ölçekli bankaların da olduğu 25’in üzerinde uluslararası yatırım portföyü temsilcisi, Erdoğan’dan Türkiye ekonomisinin geldiği noktayı ve atılacak adımlara yönelik mesajlarını dinledi.

Aynı günlerde Türkiye’de ise Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ve Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya’nın İstanbul’da yatırımcılar ve iş dünyası temsilcileri ile bir araya geldiği temaslar oldu. İş dünyası temsilcilerinin çoğunluğunun yurt dışı bağlantılı distribütörler olması da bu toplantılarda da verilen mesajların yurt dışındaki çevrelere ilk elden gitmesini sağladı.

SEÇİMDE DE ÖNCELİK EKONOMİ

İstanbul toplantısında Çetinkaya’nın sıkı para politikasına yönelik hassasiyeti ve mali disiplinin vazgeçilemez olduğu yönündeki mesajları önemli oldu. Yurt dışı piyasalar, seçim arifesinde olan Türkiye’de ekonominin bozulmasına fırsat verilmediğini net şekilde ilk ağızdan dinlemiş oldu. Yine para politikasındaki sıkı duruşu gösteren sadeleşme adımının da uluslararası yatırımcılar açısından doyurucu mesajlar içerdiği belirlendi.

  • Yabancı fonlar güvenli liman arayışı içinde
  • Türkiye cephesinde bu adımlar atılırken, AB’nin ise ‘çizmesinin delik’ olduğu ortaya çıktı. İtalya’da başlayan hükümet krizi ekonomik krize dönüşünce, söz konusu yatırım fonlarının tedirginliği de ortaya çıktı. Türkiye’de ekonomiye yönelik güven verici açıklamaların ardından yurt dışında güvenilir liman arayışına giren 100 milyar dolarlık bir fonun Türkiye’ye yönünü çevirdiği mesajının hükümete iletildiği öğrenildi. Bunun üzerine Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ile Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya’nın bir dizi görüşmeler için Londra’ya gittiği belirlendi. Dün de Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ve Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya’nın Londra’da günde 5 toplantı yaptığı haberleri de söz konusu fon yöneticilerinin Türkiye’ye yönelik ilgisini gözler önüne serdi.

Hava tersine dönmeye başladı

İstanbul Bilgi Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Ege Yazgan, TL’nin değer kazanmasının bir süre daha devam edebileceğini söyledi. Yazgan, şu değerlendirmeyi yaptı: “Seçim önemli bir belirsizliği ortadan kaldıracak. Bir süre daha bu değerlendirmeyi görürüz ama esas seçim sonrasında TL değer kazanır. Şu an tabii ki hava tersine döndü. Ama esas seçim sonrasında daha olumlu bir hava beklenir. Şu anda yüzleri güldürdü. O çok net ortada. Sadece MB’nin bağımsızlığını aynı zamanda uygulanan ekonomik politikanın niteliğine ilişkin mesaj taşıyan hareketler oldu. Güveni tazelemek konusunda sinyal etkilerinin ne kadar güçlü olduğunu görüyorsunuz.”

Spekülatif köpük sönecek

İstanbul Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Dündar Murat Demiröz, dolar/TL’nin 4.50’ye düşmesinin normal bir durum olduğuna dikkat çekti. Demiröz, şunları dile getirdi: “Hala daha 35 kuruşluk fazlalık var. Bu da zaman içinde düşecektir. Çünkü spekülatif fazlalık, köpük var. O da eğer istikrarlı duruş devam ederse, zaten Sn. Mehmet Şimşek de bundan bahsediyor. İstikrarlı durumun devam edeceğinden bu zaman içinde o köpük de inecektir. Haziran sonu hesaplarıma göre normal şartlarda dolar kurunun 4.15 olması gerekiyor. Sadece bizden kaynaklanan bir durum değil. O spekülatif köpük sönecektir.”

Yanaklarımıza kan geldi

Işık Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Murat Ferman, şu anda normalleşmeye doğru geri dönüldüğü tespitinde bulundu. Ferman, şöyle devam etti: “Türkiye manipülatif sahada herkesin rahatlıkla at oynatmasına müsade etmeyecek derecede disipline edici normale dönücü tedbirler almıştır. Bundan sonra TCMB’nin ciddi ve dik duruşuyla istikrarlı sözünün arkasında duruşuyla ve hükümetimizin bütüncül yaklaşımlarıyla normalleşmeye doğru dönülebilir. Bir kan kaybı yaşanmıştır. Ancak sisteme yeniden kanlanma ve canlanma için yol açılmıştır. Bunun da göstergelerini görüyoruz. Yanaklarımıza kan geldi. Teyakkuzda ve dikkatli olmamız lazım. 4.40’ın altındaki rakamlar önümüzü daha rahat görmemizi sağlayacak.”

#Dolar
#Ekonomi
6 yıl önce