|

2018 altın yıl olur

Büyümeye en fazla katkı veren illerin başında gelen Bursa, bu yıl 15 milyar dolarlık ihracat hedefliyor. Türkiye’nin en fazla dış ticaret fazlası veren ili olduklarını belirten BTSO Başkanı İbrahim Burkay, işsizlik değil, işçisizlik sıkıntısı yaşadıklarını kaydetti. Burkay, “2018 Türkiye’nin altın yılı olacak” diyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 21/01/2018 Pazar
Güncelleme: 00:45 - 21/01/2018 Pazar
Yeni Şafak
Bursa’nın hedefi 15 milyar $ ihracat
Bursa’nın hedefi 15 milyar $ ihracat

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İbrahim Burkay ile Türkiye ekonomisini ve Bursa projelerini konuştuk. Bursanın büyümeye en fazla katkı veren illerin başında geldiğini belirten Burkay, geçen yıl 14 milyar doların üzerinde bir ihracat yaptıklarını vurguladı. Bursa 4 milyar dolara yakın ticaret fazlası verdiğini belirten Burkay, “Türkiye’nin en fazla dış ticaret fazlası veren ili. Bursa’da başta otomotiv, tekstil, makina, kimya gibi bütün sektörler Türkiye’nin şuandaki gücünü oluşturan önemli sektörler. Bursa bu sektörlerin ihracat ve üretim merkezi” dedi.

Bursa’nın bu yılki ihracat hedefinin 15 milyar doların üzerine çıkmak olduğunu ifade eden Burkay, “Bursa olarak 5 milyar doların üzerinde de bir dış ticaret fazlası vermeyi düşünüyoruz. Ocak ayı itibariyle otomotiv sektöründe ihracat rakamları çok iyi gelmeye başladı. 2018 yılına iyi başladık. İnşallah devamı da böyle olacak” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başlattığı ‘istihdam seferberliği’ kapsamında Bursa olarak 80 bin kişi istihdamı söz verdiklerini hatırlatan İbrahim Burkay, şunları kaydetti: “Bu rakamı da tutturduk. 2017’de Bursa’da işsizlik oranlarında yüzde 6’lara kadar indik. Tekrar işsizlikte bu rakamların altına inmeyi planlıyoruz. Bursa’da aslında işsizlik yok, işçisizlik var. Biz gerçekten nitelikli insan kaynağı bulmakta zorlanıyoruz. 2018 yılında da hedefimiz Bursa’daki işsizlik rakamlarını yüzde 6’lara geri çekmek. Şu andaki gidişatta zaten onu gösteriyor.”


TÜRKİYE’NİN DIŞA BAKAN YÜZÜ

Bursa’nın sanayi kapasite kullanım oranlarında yüzde 85’lere geldiğini anlatan Burkay, yatırım teşvik oranlarında da Bursa’nın üçüncü sırada olduğuna dikkat çekti. Burkay şöyle devam etti: “Bu da önemli çünkü bunlar hep üretim ve ihracata dayalı yatırımlar. Bursa gerçekten Türkiye’nin dışa bakan yüzü. Ağırlıklı olarak dış ticaretle büyüyen bir kent. Bu açıdan Bursa’da yapılacak olan yatırımların bir kısmı da ihracat merkezli oluyor. Yurt dışına ve uluslararası pazarlara hitap edecek alanlarda yatırım yapıyoruz.”

GELECEK 50 YILA YÖN VERECEK PROJELER

Bursa’da geliştirilen Teknolojik Organize Sanayi Bölgesi projesinden de bahseden Burkay, “Bu yeni nesil endüstri bölgeleri içinde Türkiye’deki ilk projelerden bir tanesi. Bu proje sayesinde Bursa’nın ve Türkiye’nin orta ve üst seğmendeki projelerdeki hem üretim gücünü arttıracağız hem de ihracattaki bu ürün kalemlerinin payını artıracağız. Bu bölgede biz tamamen endüstri 4.0'a dayalı alt yapıyla özellikle otomotiv sektörü başta olmak üzere; uzay havacılıkta savunma sanayinde raylı sistemlerde birçok alamda önümüzdeki 50 yıla yön verecek sektörlerde de yatırımları bu bölgeye hedefliyoruz” dedi.

2018 altın yıl olacak

BTSO Başkanı İbrahim Burkay’a 2018 beklentilerini ve hedeflerini de sorduk. Atılan doğru adımlar sayesinde 2017’de rekor bir büyüme elde edildiğini belirten Burkay, şunları kaydetti: 2017 kolay bir yıl değildi. Ülkemizin sahip olduğu potansiyelle birlikte cumhurbaşkanlığımızın liderliğinde, hükümetimizin; başta yeni üretim reform paketi olmak üzere ekonomide attığı doğru adımlar 2017’deki ekonomik göstergeleri ciddi anlamda destekledi. Üçüncü çeyrekte yüzde 11’lik bir büyüme gerçekleştirdik. 2017 sonu itibariyle yüzde 7 oranında büyüme rakamına ulaşacağız. İnşallah 2018’de de biz Bursa ve Türkiye olarak; aynı 2002-2008 dönemindeki altın dönem dediğimiz yılı yakaladığımıza inanıyoruz.”

  • Özelin Ar-Ge harcaması artmalı
  • Türkiye’nin şu anda Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’sının yaklaşık yüzde 1’ini Ar-Ge’ye harcadığını belirten İbrahim Burkay, bu harcamaların yüzde 40’ının özel sektör tarafından yüzde 60'ının kamu tarafından yapıldığına dikkat çekti ve bunun tersine dönmesi gerektiğini dile getirdi. Burkay, “Özel sektörün yapmış olduğu Ar-Ge harcamalarının artması lazım. Türkiye’nin 2023 hedefinde GSYH’nın yüzde üçünü Ar-Ge harcamalarına vermek var. Bursa bu anlamda biraz daha öne çıkmak zorunda” dedi.
Üç farklı merkez ile mükemmellik arayışı

Bursa’da şu anda 100 Ar-Ge firması olduğunu vurgulayan BTSO Başkanı Burkay, hükümetin Ar-Ge ve inovasyon politikalarında çok radikal yapıda reformlar sayesinde bu noktalara ulaşıldığını kaydetti. Bursa’da tekstil başta olmak üzere birçok sektör için mükemmeliyet merkezleri kurmaya başladıklarını anlatan Burkay, Kompozit Mükemmeliyet Merkezi’ni kurduklarını, Nano Teknoloji Mükemmeliyet Merkezi’ni kurma çalışmalarının da sürdüğünü kaydetti. Burkay, hemen onun ardından Mikro Mekanik Mikro Elektronik Mükemmeliyet Merkezi’ni kuracaklarını da sözlerine ekledi. Burkay, bu merkezlerin amacını bir cümleyle vurguladı: Bu mükemmeliyet merkezleri aslında sektörü dönüştürüp bizim orta yüksek ve ileri teknolojideki üretimlerimizi arttıracak.”

  • Avrupa pazarı büyük fırsat
  • Dünya Bankası ve uluslararası derecelendirme kurumlarının 2018 ile ilgili AB’de yüzde 2,2-2,5 üzerinde bir büyüme tahminleri olduğuna işaret eden İbrahim Burkay, “AB’nin büyümesi demek Türkiye’nin en az yüzde 7,5’lar seviyesinde büyümesi demek. Örneğin Bursa’da otomotiv sektörünün neredeyse yüzde 75'i pazar olarak AB bölgesi ağırlıklı. Bunu sırasıyla diğer sektörler takip ediyor. AB’ye yönelik pozitif 2018 beklentileri Türkiye’ye ciddi fırsatlar sunuyor. Türkiye’nin dış ticaretinde AB’nin payını yüzde 40-45’ler seviyesinde tutmalıyız. Çünkü AB çok büyük ve zengin bir pazar. Zengin pazarlara mal satmamız Türkiye’nin katma değerli mal üretmesini de teşvik ediyor.”
#Türkiye
#Ekonomi
#Büyüme
6 yıl önce