|

2018'in teşvik planı

Hükümetin bu yıl değişik sektörlere Vereceği teşviklerin detayları netleşmeye başladı. Geçen yılki yüksek büyümeyi sürdürmek isteyen hükümet, 23 kente 6. bölge teşvikine hazırlanırken, proje bazlı süper teşviklerin verilmesi de gündemde.

Yeni Şafak ve
04:00 - 22/02/2018 Perşembe
Güncelleme: 01:32 - 22/02/2018 Perşembe
Yeni Şafak
Verilecek teşviklerin yol haritası çizildi.
Verilecek teşviklerin yol haritası çizildi.

AK Parti Ekonomi İşleri Başkanlığı’nın hazırladığı “Sürdürülebilir Büyüme ve Destekler” çalaşması, 2018'de değişik sektörlere verilecek teşviklerin yol haritası niteliğinde. Çalışmayı değerlendiren Genel Başkan Yardımcısı Cevdet Yılmaz, “Bilgi ve teknoloji üretmeden, milli ve yerli bir ekonomi inşa edemeyeceğimizin farkındayız” dedi. 2002’den bu yana Türkiye'nin elde ettiği ekonomi kazanımlara dikkat çeken Yılmaz, elde edildiğini; alt-orta gelir grubundan üst-orta gelir grubuna çıkarak önemli bir sıçrama yaşandığını belirtti.

BİLE VE TEKNOLOJİ ÜRETMEDEN OLMAZ

Yılmaz, Türkiye ekonomisinin dünyanın en güçlü ilk on ekonomisi içinde yer alabilmesi için de sanayi sektöründe mal çeşitlendirmesi ve ürün kalitesini arttırmak suretiyle mevcut ekonomik yapısında önemli değişiklikler gerçekleştirildiğini hatırlattı. Hükümetin reel sektörü destek vererek üretimi, ihraçtı, büyümeyi artırıcı hamlelere hazırlandığını da kaydeden Yılmaz, “Bu kapsamda sanayicilere ve KOBİ’lere çeşitli destekler verilerek yatırımların artırılması ve istihdam düzeyinin yükseltilmesi hedefleniyor” dedi.

GÜÇLENDİRİLMİŞ 6. BÖLGE TEŞVİKİ

2018’de özellikle yüksek büyümenin sürdürülebilir, kapsayıcı ve istihdam dostu olması için çalıştıklarını anlatan Yılmaz, GSYH’nin kalıcı olarak yükselmesi ve kalkınmanın Türkiye’nin her bölgesinde hissedilmesi için görece az gelişmiş 23 ili kapsayan bölgelere Güçlendirilmiş 6. Bölge Teşviklerinin uygulanacağını da dile getirdi. Türkiye’nin Doğu ve Güneydoğu bölgelerinde ekonomi ve ticaret ortamını canlandıracak teşvikler ile büyük şehirlere göç sorununun azaltılması ve yapılan büyük imalat girişimleri ile istihdam oranının arttırılmasının hedeflendiğini kaydeden Yılmaz, şunları kaydetti: “Özel sektör tarafından gerçekleştirilecek imalat sanayi yatırımları, veri merkezi ve çağrı merkezi projeleri desteklenecektir. 6. Bölge destekleri aynı zamanda Ekonomi Bakanlığı’nın yatırımları en yüksek oranda desteklediği bölgedir." Yılmaz, sanayicilerin üretimde kullandığı ithal girdi miktarını azaltmak, ithal ara-mallarını Türkiye’de üretmek ve orta ileri teknoloji içeren ürünlerden ileri teknoloji içeren ürünlere geçmek maksadıyla kamuoyunda ‘süper teşvik’ sisteminin geliştirildiğini kaydetti.

PROJE BAZLI TEŞVİK DE GELDİ

Bu teşvik sistemiyle Türkiye’de üretilmeyip ithal edilen ürünleri Türkiye’de üreten şirketlerin faydalanabileceğini söyleyen Yılmaz, “Türkiye’nin 2017 yılındaki yatırım ve ham madde oranları toplandığında yüzde 87,5 olduğu görülüyor. Dolayısıyla nihai tüketim mallarının ithalatında yüzde 12,2 gibi küçük bir oran ortaya çıkmaktadır. Proje Bazlı Destek Sistemi ile normalde ithal ettiğimiz ama Türkiye’de bu ürünleri üretebilecek bilgi, tecrübe ve sermaye yeterlilikleri olan şirketlere bu ürünlerin Türkiye’de üretilmesi için destekler verilmektedir. Bu kapsamda gerçekleştirilecek yatırımların ağırlıklı olarak metal sektörü, enerji, sağlık, petro-kimya, savunma sanayi sektörlerinde olması planlanmaktadır” dedi.


YOL HARİTASI ÇİZİLDİ

Yapılan tüm çalışmalarla 2018’in ekonomi yol haritasının çizilmesinin amaçladığını anlatan Yılmaz, “2018’in yatırım yılı olacağını ve yapılan çalışmaların öncelikle kısa vadede işsizliğin düşük seviyelere gerilemesini, orta vadede ise cari açığın azaltılıp, bilgi ve teknoloji alanında ilerleyen, katma değeri yüksek ürünler üreten bir ekonomik yapıya kavuşmasını hedefliyoruz” diye konuştu.


Süreç böyle işleyecek

Çalışmada; potansiyel yatırım konularına verilen desteklerin sürecine de dikkat çekildi. Buna göre, ilk etapta sistemin amacına uygun olarak belirlenecek yatırım konularında Ekonomi Bakanlığı tarafından davet veya duyuru usulü ile müracaat toplanması öngörülüyor. Toplanan müracaatlar Bakanlıkça ilgili Kanunun uygulanmasına ilişkin Kararın amaçlarına uygunlukları bakımından değerlendirmeye tabi tutulacak. Bakanlık tarafından uygun görülen projeler, Bakanlar Kurulu’na sunulacak. Bakanlar Kurulu tarafından desteklenmesine karar verilen her bir yatırım projesi için ayrı bir Bakanlar Kurulu Kararı (Destek Kararı) ilgili projenin hak ve yükümlülüklerini tanımlayacak şekilde yayımlanacak. Bakanlar Kurulu Kararı’nın yayımına müteakip, Ekonomi Bakanlığı tarafından firmanın müracaatı üzerine yatırım projesi için yatırım teşvik belgesi düzenlenecek.

#Teşvik
#Ekonomi
#Program
6 yıl önce