|

2,3 milyarlık kamu zararı önlendi

Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci, geçen yıl engellenen kaçak sigara kullanımı neticesinde 2,3 milyar lira değerinde kamu zararının önlendiğini söyledi.

Yeni Şafak
09:36 - 9/02/2016 Salı
Güncelleme: 07:44 - 9/02/2016 Salı
AA

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, geçen yıl engellenen kaçak sigara kullanımı neticesinde 2,3 milyar lira değerinde kamu zararı önlendiğini bildirdi.



Tüfenkci, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, bakanlığı ve Rekabet Kurumu bütçelerine ilişkin görüşmelerde komisyon üyelerinin soru, görüş ve eleştirilerine yanıt verdi.



Bakanlık olarak insan unsurunu en aza indirip, birçok veriyi elektronik ortama taşıyarak işlemleri hızlandırmak ve denetlenebilir, şeffaf hale getirmek istediklerini vurgulayan Tüfenkci, şöyle konuştu:



"Tüm gümrük işlemlerinde kameraları zorunlu hale getiriyoruz. Böylece gümrük işlemlerini denetlenebilir hale getirmek istiyoruz. Bu konudaki düzenlemeleri hayata geçiriyoruz. Amacımız teşebbüslerin ihraç ya da ithal ürünün gümrüğün hangi aşamasında olduğunu ofisindeki bilgisayardan görebilmesini sağlamak. Şu anda bakanlığımızdaki Komuta Kontrol Merkezi'nde 19 kapımızın bütün kontrollerini Ankara'dan da yapabiliyoruz. Böylelikle oradaki denetimlerimizi çift yönlü yapmış oluyoruz."



Lisanslı depoculuğa yönelik birtakım ikincil düzenlemelere ihtiyaç olduğuna işaret eden Tüfenkci, lisanslı depoların yeterli altyapıya sahip olup olmadıklarına incelemeler sonucunda karar verildiğini, kurucularında da belirli şartlar arandığını dile getirdi. Tüfenkci, bu depoların, depolardaki ürünlerin sigortalandığına, depo sahiplerinden teminat mektupları alındığına, Lisanslı Depoculuk Tazmin Fonu oluşturulduğuna değinerek, 2011'den bu yana söz konusu kapsama giren bir zarar oluşmadığını kaydetti.



Ürünün depoda çürüdüğü ya da ürün senedine karşılık malın teslim alınmadığı gibi bir şikayetle karşılaşmadıklarını belirten Bakan Tüfenkci, bu alanda ürün ihtisas borsaları gibi birtakım düzenlemelere ihtiyaç bulunduğunu, yıl içerisinde yasa tasarısını Meclise sevk edeceklerini bildirdi.



Bakan Tüfenkci, fındığın uygun şartlarda depolanabilmesi için 17 bin ton kapasiteli lisanslı deponun kurulmasına yönelik çalışmaların devam ettiğini ve yıl içerisinde tamamlanmasının hedeflendiğini söyledi.



Türkiye ve Suriye arasındaki gümrük kapılarına ilişkin sorulara karşılık Tüfenkci, şöyle konuştu:



"Suriye'de 2 kapı dışında diğer kapılarımız şu anda kapalı. Akçakale, Yayladağı, Karkamış kapısı kapalı. Öncüpınar kapımız açık. Orada da insani yardım boyutuyla işlemler yapılıyor. Suriye'den ithalatımız yasak ve ithalat işlemleri yapılmıyor. Sadece daha önce ihracat yapmış ama alacağı kalmış birtakım firmaların paralarını alamadıkları için sadece o firmalara mahsus alacakları kadar mal getirmeleri yönünde izin verildi. Bunun dışında bir ithalat ihracat işlemimiz yok. Sadece o kapıdan tırlar insani yardım olarak gitmekte ve sonra yüklerini Suriye plakalı taşıyıcılara devretmekte."



Tüfenkci, dahilde işlemenin ihracat içerisindeki payının yüzde 40 seviyesinde olduğuna dikkati çekerek, bu rejimin düzenlenmesi, belge verilmesi ve kapanmasının Ekonomi Bakanlığı uhdesinde bulunduğunu belirtti. Tüfenkci, bu rejimin sağlıklı olması için gelen ihbarların gereğini yapma ve suistimalleri önleme konusunda gerekli gayretleri gösterdiklerini ifade etti.



Kaçakçılıkla mücadele


Kaçak sigara konusunda yoğun denetimlerin devam ettiğini vurgulayan Tüfenkci, geçen yıl engellenen kaçak sigara kullanımı neticesinde 2,3 milyar lira değerinde kamu zararının önlendiğini bildirdi.



Tüfenkci, akaryakıt kaçakçılığıyla mücadele eylem planı kapsamında, tüm akaryakıt antrepolarının gizli borular olup olmadığı konusunda denetlendiğini ve herhangi bir usulsüzlüğe rastlanmadığını ifade etti. Bakanlık tarafından yapılan yaygın denetimler neticesinde akaryakıt kaçakçılığında trendin daha çok ÖTV suistimaline yöneldiğine dikkati çeken Tüfenkci, markersız ya da az markerlı kaçak akaryakıt satışının da özellikle kaçak akaryakıt satışı yapılan istasyonların mühürlenmesi şeklindeki mevzuat değişikliğiyle çok azaldığını kaydetti.



Geçen yıl işlem yapılan konteyner sayısının 5 milyon 320 bin, taranan konteyner sayısının ise 500 bin olduğunu anımsatan Tüfenkci, yüzde 100 tarama hedefinin doğru bir hedef olmadığını, bunu risk analiz profilleriyle orantılı olarak azaltmaya çalıştıklarını anlattı.



Tüfenkci, İhlas Finans'ın tasfiyesi konusundaki sorular üzerine, Türk Ticaret Kanunu'nda tasfiyenin azami süresine yönelik herhangi bir düzenleme bulunmadığını söyledi. Bakan Tüfenkci, tasfiye süresince İhlas Finans'ın bakanlık müfettişlerince sonuncusu 20 Mart 2014'te olmak üzere farklı tarihlerde 10 kez denetlendiğini ve sürecin yakından takip edildiğini bildirdi.



Rekabet Kurumu soruşturmaları


Rekabet Kurumu Başkanı Ömer Torlak da şirket bölünmesinin ABD mevzuatında yer alırken, Avrupa Birliği ve Türkiye'deki mevzuatta bu yönde bir düzenleme bulunmadığını söyledi.



Hakim durum oluşumuna tespitler halinde bunun gereğinin yapıldığını ifade eden Torlak, telekomünikasyon ve bankacılık sektörüne yönelik kurum çalışmalarının zayıf olduğu değerlendirmelerinin isabetli olmadığını belirtti. Torlak, 2013'te 12 bankaya 1,1 milyar lira ceza uygulandığını, telekomünikasyon sektöründe de devam eden 2 soruşturma bulunduğunu dile getirdi.



AVM Yönetmelik Taslağı'na yönelik bakanlıkla kurum arasında görüş ayrılığı olduğuna ilişkin değerlendirmelere karşılık Torlak, piyasa ekonomisinde teşebbüslerin indirim yapma serbestiyetine herhangi bir halel gelmemek üzere taslağı genel anlamıyla olumlu bulduklarını kaydetti.



Mal ve hizmet fiyatlarındaki kısa süreli yüksek fiyat düşüşleri ve bunun küçük işletmelere yönelik yarattığı olumsuzluklara ilişkin eleştirilere karşılık Torlak, "dinamik fiyatlandırma" şeklinde bir uygulamanın zaman zaman tercih edilebildiğini söyledi. Torlak, bu yöntemin havayolu taşımacılığı başta olmak üzere birçok sektörde uygulandığını, halen tüketici elektroniği konusunda kapsamlı bir soruşturmayı sürdürdüklerini belirtti.



Görüşmelerin ardından Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile Rekabet Kurumunun 2016 bütçeleri oylanarak kabul edildi.



856 milyon liralık vergi kaybı önlendi


Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, "Akaryakıt kaçakçılığıyla mücadelede ilgili kurumlarla birlikte kurduğumuz 'özel ekip' sayesinde 856 milyon lira değerinde vergi kaybı önlenmiştir" dedi.



Bakanlık olarak tüm gümrük işlemleri açısından maliyetleri düşürmeyi, kırtasiyeciliği bertaraf etmeyi ve iş-işlem süresini azaltarak eşyanın bir an önce nihai varış noktasına ulaşmasını sağlamayı hedeflediklerini vurgulayan Tüfenkci, gümrükler aracılığıyla geçen yıl, Türkiye'nin merkezi yönetim vergi gelirlerinin yaklaşık yüzde 20'sine karşılık gelen 84 milyar 851 milyon lirayı tahsil ettiklerini söyledi.



Tüfenkci, 2015'te 69 bin 330 firmanın ihracat, 77 bin 77 firmanın ithalat işlemi yaparak toplamda 350 milyar dolarlık dış ticaret hacmi gerçekleştirdiğine işaret etti. Bakan Tüfenkci, bu miktardaki ticaret için toplam 5 milyon 845 bin 148 beyanname kullanıldığı bilgisini verdi.



Tüfenkci, şöyle konuştu:



"2002 yılında 1 milyar doların üzerinde ihracat yaptığımız ürün sayımız 9 iken, 2015 yılında 31 üründe milyar doların üzerinde ihracat yaptık. 1 milyar doların üzerinde ihracat yaptığımız ülke sayısı 2002 yılında 8 iken 2015 yılında 32'ye çıkmıştır. 2002 yılında 1 milyar doların üzerinde ihracat yapan 5 şehrimiz bulunmakta iken bugün 15 şehrimiz 1 milyar doların üzerinde ihracat yapmaktadır."



Gümrük kapılarını dış ticaret kapasitesine, ihtiyaç ve taleplere göre yenilediklerini, tam otomasyona kavuşturduklarını anlatan Tüfenkci, 2016 için belirlenen "Dijital Gümrük" temasıyla örtüşecek şekilde, Gürcistan'la gerçekleştirilen e-TIR Pilot Projesi'nin dış ticaret açısından önemli bir başlangıç olduğunu ifade etti. Tüfenkci, projeyle dünyada ilk defa TIR sisteminde gümrükler arası veri paylaşımının hayata geçirildiğine dikkati çekti.



2016 Eylem Planında yer aldığı üzere e-TIR Projeleri ile ulusal gümrük sistemleri ve diğer paydaşlar arasında güvenli veri değişimini sağlamayı ve eşyanın ülkeler arası düzenli, güvenli ve hızlı aktarımını mümkün kılmayı amaçlıyoruz.



İran-Türkiye e-TIR pilot projesinin ise gümrükten-iş dünyasına veri değişimini öngördüğünü dile getiren Tüfenkci, "Bu pi̇lot projelerden alacağımız sonuçlar tüm dünya i̇çi̇n örnek olacak" dedi.



Tüfenkci, yeni çalışmaları ve projelerinin temelinde, elektronik sistemleri esas alan ve sınır geçişlerini hızlandıran sistemler yer aldığına değinerek, "Tek Pencere Sistemi", "Konteyner ve Liman Takip Sistemi", "Yükümlü Kayıt ve Takip Sistemi", "Yatların Elektronik Ortamda Takibi", "Varış Öncesi Yolcu Bildirimi" ve "Tek Durak Projesi" gibi çalışmalara ilişkin bilgiler verdi.



İhracat ve ithalat işlemleri hızlandı


Bakan Tüfenkci, 2002'de ihracat beyannamelerinin yüzde 35'inin işlemleri ilk yarım saatte tamamlanırken, 2015'te bu oranın yüzde 81'e ulaştığını bildirdi.



İhracat beyannamelerinin yüzde 64'ünün işlemlerinin artık ilk 1 dakikada tamamlandığına işaret eden Tüfenkci, 2002'de bir ihracat beyannamesinin işlemleri ortalama olarak 10 saatin üzerinde iken, 2015'te bu sürenin 3 saatin altına düştüğünü söyledi. Tüfenkci, ithalatta 2002'de işlem gören beyannamelerin yüzde 48'inin işlemleri ilk 8 saatte tamamlanmışken geçen yıl beyannamelerin yüzde 56'sının işlemlerinin ilk 8 saat içinde tamamlanarak eşyanın teslim edilebilir hale geldiğini belirtti.



Bakan Tüfenkci, Transit İşlemlerine Geçiş Sistemi'yle de TIR'ların Avrupa'ya gidiş-dönüş sürelerinde ortalama 3 günlük zaman tasarrufu sağlandığını kaydetti.



Gümrük kapıları


Bülent Tüfenkci, artan iç ve dış ticaret hacmini karşılamak, gümrük hizmetlerini çok daha hızlı ve etkin bir şekilde sürdürebilmek için ihtiyaç duyulan yerlerde yeni gümrük kapıları/müdürlükleri açtıklarını ve mevcut kapıları yenilediklerini dile getirdi.



Avrupa'nın en büyük gümrük kapılarından biri olan Kapıkule başta olmak üzere, Habur, Cilvegözü, İpsala, Nusaybin, Dilucu ve Çıldır/Aktaş Gümrük Kapıları modern tesislere kavuşturulduğunu anlatan Tüfenkci, Sarp, Hamzabeyli, Gürbulak, Kapıköy ve Dereköy Gümrük Kapıları yeniden inşa edileceğini söyledi. Yeniden inşa çalışmaları devam eden Halkalı Gümrük İdaresi, Esendere Gümrük Kapısı'nı bu yıl, Kapıköy Gümrük Kapısı'nı ise 2017 içinde hizmete almayı hedeflediklerini bildirdi.



Tüfenkçi, İstanbul trafiğini rahatlamak ve bir lojistik merkez olmasını sağlamak amacıyla Erenköy Gümrük Müdürlüğünü taşımayı planladıklarını belirtti.



Kaçakçılıkla mücadele


Bakan Tüfenkci, Bakanlığın asli görevlerinden birisi olan kaçakçılıkla mücadelenin etkin ve kararlı bir şekilde devam ettiğini vurguladı.



Bu kapsamda Komuta Kontrol Merkezini yenileyerek çok daha etkin bir izleme sistemi haline getirdiklerine değinen Tüfenkci, merkezin takip ve müdahalesi ile bugüne kadar 44 olayda 35 milyon lira değerinde kaçak eşya yakalandığını söyledi.



Tüfenkci, şunları kaydetti:



"Akaryakıt kaçakçılığı ve usulsüzlük dolayısıyla 21 istasyon mühürlenmiştir. 2 bin 561 ton kaçak akaryakıt ve akaryakıt harici petrol ürünü ele geçirilmiştir. Akaryakıt kaçakçılığıyla mücadelede ilgili kurumlarla birlikte kurduğumuz 'özel ekip' sayesinde 856 milyon lira değerinde vergi kaybı önlenmiştir.



Ayrıca akaryakıt kaçakçılığıyla mücadele için özel bir veri tabanını bakanlık olarak hazırladık ve pilot uygulamasına başladık. Akaryakıt sektörü tarafından, akaryakıt kaçakçılığı ile mücadelede yürütülen etkin çalışmalar sonucu, yasal akaryakıt satışlarının yüzde 10 arttığı ifade edilmiş, bu alanda yapılan çalışmaların önemi ve katkıları vurgulanmıştır."



Bakan Tüfenkci, 2014'te 1 milyar 585 milyon lira değerinde kaçakçılık olayı ortaya çıkarıldığını, geçen yıl yürütülen etkin çalışmalarla bu rakamın yüzde 70 artışla 2 milyar 688 milyon liraya ulaştığını bildirdi.



5 yılda yaklaşık 4,8 milyon lira ceza kesildi


Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, "Bakanlık olarak 5 yıllık piyasa gözetimi faaliyetlerimiz sonunda ürünleri güvensiz bulunan üretici/ithalatçılara yaklaşık 4,8 milyon lira idari para cezası, ayrıca güvensiz ürünlerin ilanı, toplatılması ve imhası cezası uyguladık" dedi.



Bakanlığın, ticari hayatın etkin şekilde işleyebilmesi için esnaf, sanatkar, şirket ve kooperatiflere yönelik hizmetlerle ilgili politikalar belirlediklerini ve politikaları paydaşlarıyla işbirliği içerisinde yürüttüklerini anlatan Tüfenkci, bu kapsamda Yeni Türk Ticaret Kanunu, Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun, Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun ve Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun gibi temel yasal düzenlemeleri hayata geçirdiklerini söyledi.



Tüfenkci, temel yasal düzenlemelerin yanında bilişim sistemlerini de ticaret hayatına entegre ettiklerini belirterek, bu çerçevede Merkezi Sicil Kayıt Sistemi (MERSİS), Hal Kayıt Sistemi, Esnaf ve Sanatkarlar Bilgi Sistemi, Tüketici Bilgi Sistemi ve Kooperatif Bilgi Sistemi gibi uygulamaları başlattıklarını ifade etti.



"327 bin 399 şirket ve kooperatifin ticaret sicili kaydı silindi"


Münfesih durumda oldukları anlaşılan 327 bin 399 şirket ve kooperatifin ticaret sicili kaydının silindiğini kaydeden Tüfenkci, "Gerçek ve tüzel kişilerle ilgili ticaret sicili kayıtları ile tescil ve ilan edilmesi gereken içeriklerin düzenli olarak depolanması, bunlara yönelik işlemlerin elektronik ortamda gerçekleştirilmesi, sunulması ve erişime açılması amacıyla MERSİS'i oluşturduk. Ülkemiz genelindeki toplam 238 ticaret sicili müdürlüğü bünyesinde yer alan ticaret sicili bilgileri sisteme aktarılmış ve ticaret sicil müdürlüklerinin tamamında MERSİS üzerinden elektronik ortamda hizmet verilmeye başlanmıştır" diye konuştu.



Tüfenkci, dünyada ilk kez anonim şirket ortaklarına elektronik ortamda genel kurula katılma imkanı getirdiklerine dikkati çekerek, "Elektronik Genel Kurul Sistemi kullanılarak bugüne kadar bin 110 genel kurul toplantısı yapılmış, 48 bin 752 kişi elektronik ortamda oy kullanmıştır. Yani, genel kurullara katılanların 4'te 3'ü bu sistemi tercih etmiştir. Bu toplantılara 48 farklı ülkeden ve 17 farklı şehrimizden katılım sağlanmıştır" değerlendirmesinde bulundu.



"Lisanslı depolama kapasitesi 435 bin tona ulaştı"


Lisanslı Depoculuk Sisteminin bakanlığın 2011 yılında ilk lisansı vermesi ve 20 bin ton depolama kapasitesi ile hububatta uygulamaya başlatıldığını dile getiren Tüfenkci, bugün depolama kapasitesinin 435 bin tona ulaştığını bildirdi. Geçen yıl kasım ayında dünyada ilk olarak zeytin konusunda faaliyet izni verdiklerini ve lisanslı depoculuk uygulamasını başlattıklarını vurgulayan Tüfenkci, lisanslı depoculuğa yönelik destek mekanizmalarıyla 4 milyon 902 bin lira kira desteği sağladıklarını söyledi.



Tüfenkci, sebze ve meyve ticaretini kayıt altına alacak Hal Kayıt Sistemini kurduklarını ve sisteme 2015 yılı itibarıyla 37 bin 385 gerçek, tüzel kişinin kayıt olduğunu bildirerek, bu kişilerce sisteme 128 milyon 440 bin 722 bildirim yapıldığını kaydetti. Sebze ve meyve ticaretindeki uyuşmazlıkların çözümünü hızlandırmak amacıyla hal hakem heyetlerini faaliyete geçirdiklerini anlatan Tüfenkci, vatandaşların tükettikleri sebze ve meyvelerin nerede ve ne zaman üretildiğini bilmelerine imkan sağlayacak "ürün künyesi"ni de uygulamaya koyduklarını ifade etti.



"Alışveriş Merkezleri Hakkında Yönetmelik Taslağı'nı Başbakanlığa gönderdik"


Tüfenkci, geçen yıl yürürlüğe giren 6585 sayılı Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun'la perakende sektörünün uzun yıllardır beklenen yasasına kavuştuğuna işaret ederek, şöyle konuştu:



"Kanunla üretici ve tedarikçilerden keyfi olarak alınan prim ve bedellerin önüne geçilmesi, kamuoyunda 'outlet' ve 'fabrika satış mağazası' olarak bilinen sürekli indirimli satışların kurala bağlanması, iş yeri açılış ve kapanış süreçlerinin kolaylaştırılması için Perakende Bilgi Sisteminin (PERBİS) kurulması, alışveriş merkezlerinde ortak kullanım alanlarının oluşturulması, esnaf ve sanatkar işletmeleri ile geleneksel ve kaybolmaya yüz tutmuş meslekleri icra edenlere yer tahsisi yapılmasına yönelik düzenlemeler yapılmıştır. Kanuna istinaden Alışveriş Merkezleri Hakkında Yönetmelik Taslağı'nı hazırlayarak Başbakanlığa gönderdik. Ayrıca, perakende ticarette uyulması gereken ilke ve kuralları düzenleyen Perakende Ticarette Uygulanacak İlke ve Kurallar Yönetmeliği Taslağı ile Perakendeciler Konseyi Yönetmelik Taslağını kamuoyu görüşüne açtık."



Elektronik ticaretin hukuki altyapısını oluşturduklarını belirten Tüfenkci, 6563 sayılı Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun'un 1 Mayıs 2015'te yürürlüğe girdiğini hatırlattı. Kanuna dayanılarak Ticari İletişim ve Ticari Elektronik İletiler Hakkında Yönetmelik ile Elektronik Ticarette Hizmet Sağlayıcı ve Aracı Hizmet Sağlayıcılar Hakkında Yönetmeliğin yürürlüğe konulduğunu anımsatan Tüfenkci, düzenlemelerle elektronik ticaretin yaygınlaştırılması, tüketicilerle elektronik ortamda işlem yapan diğer kişilerin korunması ve istenmeyen ticari elektronik iletilerin önüne geçilmesini hedeflediklerini söyledi.



"Esnaf ve Sanatkarlar 3D Strateji Belgesini uygulamaya koyduk"


Tüfenkci, cumhuriyet tarihinde ilk kez, esnaf ve sanatkarların değişim ve dönüşümü sağlanıp desteklenmesine yönelik "Esnaf ve Sanatkarlar Değişim, Dönüşüm, Destek (3D) Strateji Belgesi"ni hazırlayarak uygulamaya koyduklarını ifade etti.



Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan önderliğinde ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun talimatlarıyla başlayan faizsiz kredi kullandırılması kapsamında, 2016 Ocak ayı sonuna kadar dağıtılan kredi miktarlarına ilişkin bilgi veren Tüfenkci, "Kaybolmaya yüz tutan mesleklerde faaliyet gösteren 120 esnaf ve sanatkarımıza 3,3 milyon lira, 3 yıllık ustalık belgesine sahip yeni girişimci 153 esnaf ve sanatkarımıza 6 milyon lira, 2015 Aralık ayında başlatılan 30 bin lira faizsiz kredi uygulaması kapsamında 5 bin 60 esnaf ve sanatkarımıza 146 milyon lira faizsiz kredi imkanı sağlandı. Uygulama başladığı günden bugüne kadar 5 bin 334 kişiye toplam 155 milyon liradan fazla faizsiz kredi verilmiştir" dedi.



Tüfenkci, kredi kefalet kooperatifleri aracılığıyla kullandırılan Hazine destekli kredilerde 2002 yılında 5 bin lira olan kredi üst limitlerinin işletme kredileri için 150 bin lira, yatırım kredileri için ise 300 bin liraya çıkarıldığına dikkati çekerek, şunları aktardı:



"Kredilerden kooperatifler adına yapılan kesintiler 2002 yılında yüzde 9 iken 2015 yılında yüzde 3'e kadar indirilmiştir. Kredi faizleri ise yine aynı dönemde yüzde 47'den yüzde 4'e kadar düşürülerek kredi maliyetlerinde iyileştirmeler yapılmıştır. 2002 yılı sonu itibarıyla esnaf ve sanatkarın kullandığı kredi bakiyesi 154 milyon lirayken, bu değerler 31 Aralık 2015 itibarıyla yaklaşık 16,1 milyar liralık kredi bakiyesine ulaşmıştır. 2002 yılından bu yana esnaf ve sanatkarımıza kullandırılan toplam kredi miktarı 50 milyar liraya ulaşmıştır."



"2015'te 2,6 milyon ürün denetlendi"


Kooperatif ortaklarının borçlarını yapılandırıp, faizlerini sildiklerini belirten Tüfenkci, uygulamadan 30 bin 288 esnaf ve sanatkar ile bunların 57 bin 685 kefili olmak üzere toplam 87 bin 973 esnaf ve sanatkarın yararlandığını bildirdi. Birliklerin kullandıkları Destekleme Fiyat İstikrar Fonu (DFİF) kaynaklı gecikmiş 1,3 milyar lira civarındaki kredi borçlarını yeniden yapılandırdıklarını anlatan Tüfenkci, bu miktarı 574 milyon liraya indirdiklerini kaydetti.



Her eğitim ve öğretim yılı öncesi çocukların kullanabileceği ürünlere ilişkin denetimler gerçekleştirdiklerini anlatan Tüfenkci, "Bakanlık olarak 5 yıllık piyasa gözetimi faaliyetlerimiz sonunda ürünleri güvensiz bulunan üretici/ithalatçılara yaklaşık 4,8 milyon lira idari para cezası, ayrıca güvensiz ürünlerin ilanı, toplatılması ve imhası cezası uygulanmıştır. 2015 yılında denetlenen ürün sayısında ciddi artış gerçekleşmiş ve 2,6 milyon ürün denetlenmiştir" değerlendirmesinde bulundu.



Tüfenkci, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın 2016 Mali Yılı Bütçesinin 1 milyar 52 milyon 766 bin lira olarak belirlendiğini de kaydetti.


#Tüfenkci
#Ticaret Bakanlığı
#Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci
8 yıl önce