|

6 yıl sonra ilk kez cari fazla

Cari işlemler 6 yılın ardından ağustos ve eylülde fazla verdi. Merkez Bankası'nın (TCMB) eylül ayı ödemeler dengesi verilerine cari işlemlerde 95 milyon dolarlık fazla kaydedildi. Yine TCMB ağustos ayı için cari işlemler hesabını da, 27 milyon dolar fazla olarak revize etti. Böylece, cari işlemler hesabı aylık bazda 2009 Ekim döneminden bu yana iki ay üst üste cari fazla verdi. Petrol ve diğer emtia fiyatlarındaki büyük düşüşlerin etkisi, yıllıklandırılmış cari açığı da eylülde 40,6 milyar dolarla 5 yılın en düşüğüne geriletti. Küresel etkilerin yanında dış ticaret açığındaki iyileşmenin katkısıyla ekim ayında da cari açıktaki iyi seyrin sürmesi beklenirken, yıl sonu cari işlemler açığının 35 milyar dolara inmesi öngörülüyor.​

Yeni Şafak
06:00 - 12/11/2015 Perşembe
Güncelleme: 23:06 - 11/11/2015 Çarşamba
Yeni Şafak

Cari işlemler hesabı eylül ayında 6 yılın ardından 95 milyon dolar fazla verdi. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre, geçen yılın eylül ayında 2 milyar 365 milyon dolar cari açık veren cari işlemler hesabı, bu yılın eylül ayında 95 milyon dolar fazla verdi. Bir önceki dönemde ağustos ayı için 163 milyon dolar açık olarak açıklanan cari işlemler hesabı, bu dönemde 27 milyon dolar fazla olarak revize edildi. Böylece cari işlemler hesabı aylık bazda 2009 Ekim döneminden bu yana iki ay üst üste cari fazla verdi. Ekim 2009'da 629 milyon dolar cari fazla verilmişti. 12 aylık cari işlemler açığı ise 43 milyar 29 milyon dolardan 40 milyar 569 milyon dolara gerileyerek, 2010 Ekim'den bu yana gördüğü en düşük düzeye indi.


YIL SONUNA KADAR İYİLEŞME SÜRER

AA Finans Analisti ve ekonomist Haluk Bürümcekçi, dış ticarete ilişkin öncü göstergelerin ekim ayında yıllık cari açığın sert düşüş eğilimini sürdüreceğine işaret ettiğini söyledi. Önceki yıl cari açığı azaltan faktörlerin başında gelen finansal koşullarda gözlenen sıkılaşmanın 2015 yılında da etkisini devam ettirdiğini aktaran Bürümcekçi, petrol fiyatlarının da 2014 yılı ortalamasının (99 dolar) çok altındaki mevcut düzeyini korumasıyla cari açıktaki iyileşmeye belirgin katkıda bulunacağını öngördüklerini ifade etti. Cari açıktaki iyileşme eğiliminin bazı risklere rağmen 2015 yılının kalanında ılımlı bir şekilde devam etmesini beklediklerini dile getiren Bürümcekçi, yıl sonu için 36,5 milyar dolar olan cari açık tahmini üzerindeki risklerin dengeli olduğunu söyledi.


DIŞ TİCARET ETKİLİ OLDU

Ziraat Yatırım Ekonomisti Bora Tamer Yılmaz, cari açıktaki sert düşüşün Türkiye'nin dış ticaret hadlerinin iyileşmesinden kaynaklandığını ifade etti. Dünyada sadece petrol fiyatlarının değil aynı zamanda diğer emtia fiyatlarının da düşmesinin Türkiye'nin lehine olduğunu belirten Yılmaz, “Ekim ayında da cari açıkta iyi seyir devam edecek ve yıl sonunda cari işlemler açığının 36 milyar dolara doğru ineceğini öngörüyoruz. Önümüzdeki yıl cari açığın GSYH'ya oranının yüzde 5'in altına ineceğini düşünüyoruz” dedi. Yılmaz, Türkiye'nin iktisadi faaliyetinin ılımlı seyrini sürdürdüğüne ve pazartesi günü açıklanan sanayi üretim verisinin de gösterge niteliğinde olduğuna dikkati çekti.



Yıl sonu cari hedefi 35 milyar dolar


Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, cari açığın yıl sonunda 35 milyar dolar seviyesine gerileyeceğini tahmin ettiklerini bildirdi. Türkiye'nin 9 aylık cari açığında yüzde 18,9'luk bir azalma görüldüğüne dikkati çeken Zeybekci, cari açığın GSYH'ye oranının yıl sonunda yüzde 5'lere veya daha da aşağısına inebileceğini gördüklerini belirtti.



42 milyon dolar net geri ödeme


Cari işlemlerde iki ay art arda fazla verilmesinde, ödemeler dengesi tablosundaki dış ticaret açığının bir önceki yılın aynı ayına göre 2 milyar 539 milyon dolar azalarak 2 milyar 527 milyon dolara düşmesi etkili oldu. Bunun yanında, TCMB verilerine göre, bankacılık sektörü bu yılın eylül ayında 42 milyon dolar net geri ödeme gerçekleştirdi. Bankalar, eylülde kısa vadeli kredilerde net geri ödeyici, uzun vadeli kredilerde net kullanıcı oldu.



Yabancı yatırımlar güven göstergesi


Nihat Zeybekci, doğrudan yabancı yatırımlar girişinin 2015'in ilk 9 ayında yüzde 32,3 artarak 12,6 milyar dolara ulaştığını kaydetti. Zeybekci, “Küresel durgunluk ve politik baskılara rağmen doğru politikalarla Türkiye'de doğrudan yabancı yatırımların hızlanarak artması, Türk ekonomisine küresel anlamda güvenin arttığının göstergesidir” dedi.





#Cari işlemler
#TCMB
#Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci
8 yıl önce