|

Akdeniz'in elektriğine 790 milyon lira

Akdeniz'in elektriğine 5 yılda 790 milyon lira harcanacak. Bunun 639 milyon lirasıyla şebeke ihtiyaçları giderilecek. Şu anda SCADA sistemine bağlı bulunan 136 merkez sayısı da yıl ortasında sayısı 162'yi bulacak.

Yeni Şafak
11:19 - 19/05/2016 Thursday
Güncelleme: 08:34 - 19/05/2016 Thursday
AA

Akdeniz Elektrik Dağıtım AŞ Genel Müdürü Murat Yiğit, 2016-2020 döneminde yapacakları yatırımlarla müşteri memnuniyetini daha da arttırmayı amaçladıklarını belirterek, "5 yılda 790 milyon lira harcayacağız. Bunun 639 milyon lirasıyla şebeke ihtiyaçlarını gidererek arıza ve kesinti oranlarını en asgari seviyeye indirmek istiyoruz." dedi.



Yiğit, şu anda 1 milyon 652 bin faal aboneye elektrik dağıtım hizmeti sağlayan şirketlerinin, 2013'teki son özelleştirilen elektrik dağıtım şirketlerinden biri olduğunu anlattı.



Akdeniz EDAŞ'ın 2011-2015 uygulama döneminde hizmet bölgesinde yapılan 462 milyon liralık yatırımın 391 milyon lirasının şirket özelleştirildikten sonra gerçekleştirildiğine işaret eden Yiğit, yatırımların ritminin yeni dönemde de artarak devam edeceğini söyledi.



Yiğit, 2016- 2020 dönemindeki 790 milyon liralık yatırımın birikmiş ihtiyaçların giderilmesi, taleplerin karşılanması ve geleceğe yönelik planlamaların doğru bir şekilde gerçekleştirilmesi için yapılacağını belirterek, "Bunun için de ana başlığımız aslında teknoloji. Master plan çalışmamızı yaptık, 10 yıllık bir projeksiyonumuz var ve yatırımlarımız da artık bu çerçevede olacak. 790 milyon liralık bütçemizin 639 milyon lirasıyla şebeke ihtiyaçlarını gidererek arıza ve kesinti oranlarını asgari seviyeye indirmek istiyoruz. Bir sonraki adımda da tüketiciyi hem anında bilgilendirme hem de sorunlarını kısa sürede çözüme ulaştırma odaklı yatırımlara yöneleneceğiz" diye konuştu.



Müşteri memnuniyeti öncelik


Müşteri taleplerine daha kısa sürede çözüm üretmek adına kapsamlı ve entegre bir veri tabanlı izleme sistemi olan SCADA ve coğrafik bilgi sistemi altyapılarını büyük ölçüde tamamladıklarını anlatan Yiğit, "Şu anda SCADA sistemimize bağlı 136 merkez bulunuyor, yıl ortasında bu merkezlerin sayısı 162'yi bulacak. Yeni dönemde de yatırım bütçesi ve mevzuatın uygun gördüğü oranda bu rakamı arttırmayı düşünüyoruz. Bu noktaları yatırım dönemi bitene kadar 300'ün üzerine çıkarmayı hedefliyoruz." ifadelerini kullandı.



Şebeke yatırımının yüzde 5'i kadar teknoloji yatırımına izin verildiğini ve teknolojiyi daha fazla kullanabilmek adına bu oranın arttırılmasını istediklerini belirten Yiğit, taleplerinin Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından değerlendirildiğini kaydetti.



Çağrı merkezi için çaba


Yiğit çağrı merkezlerinin güçlendirilmesi için de çaba harcadıklarını dile getirerek, şöyle devam etti:



"Hem hızlı bir şekilde enerjiyi geri vermek hem de arızalarla ilgili hızlı geri dönüş yapmak için entegre bir bilişim sistemi kuracağız. Müşterinin faturalanması ve anında faturasından haberdar olması anlamında uzaktan sayaç okuma sistemleri ile ilgili bir çalışma yaptık. Şu anda 30 bin üzerinde abonemiz bu sisteme bağlanmış durumda ve 2020'ye kadar bu sayının 60 bini geçecek şekilde planlamamızı yaptık. Bu yatırımlar gerçekleştiğinde vatandaşlarımız bizim bölgemizde yeni inşa ettiği bir yapıya enerji almak için çok beklemeyecek, mevcutta özellikle tarım sektörünün yaşadığı sıkıntılar giderilmiş olacak. Orta gerilim seviyesindeki yatırımlar tamamlandığı zaman büyük sayıda aboneyi etkileyen arızalarda iyileşme sergileyeceğiz."



"2-3 yıla kadar sorunların yüzde 80'i bitecek"


Yiğit, turizm bölgelerinde müşteri memnuniyeti açısından hassasiyetin yüksek olduğunu belirterek, "Yatırımlar gerçekleştikçe müşteri memnuniyetini daha da arttıracağız. Bundan 2-3 yıl sonra bugün yaşanan sorunların yüzde 80'ini yaşamayacağımızı öngörüyoruz" dedi.



Şu anda pilot bölgelerde tüketiciye elektriğin neden kesildiğini ve ne zaman geri verileceğini kısa mesaj yoluyla ilettiklerini kaydeden Yiğit, bu projenin 2017 ortasında fiilen tüm aboneler için uygulanmaya başlayacağını söyledi. Yiğit. "Bölgemizde turizm sektörü ile ilgili ağırlıklı sorunları giderdik. Bu yaz turist sayısının düşük olması beklendiğinden bizim için bir ölçü olmayacak, ama biz zaten her sene artışı da hesaba katarak tedbirlerimizi almıştık. Bir sonraki seneye hazırlık yapabilmemiz için vaktimiz de olacak." değerlendirmesinde bulundu.



Akdeniz EDAŞ verilerine göre; bölgede 2013'te toplam 75 bin arıza meydana gelirken, bu rakam 2014'te 50 bine, 2015'te 45 bine geriledi.


#Akdeniz Elektrik Dağıtım AŞ Genel Müdürü Murat Yiğit
#Elektrik dağıtım
#Elektrik kesintisi
#Müşteri memnuniyeti
#SCADA
#Turizm Sektörü
#EDAŞ
#Akdeniz Elektrik Dağıtım
8 years ago