|

Akkuyu histerisi

Avrupa’daki 184 reaktörün 82’si 35 yaşın üzerinde olmasına rağmen, Akkuyu Santrali Avrupa Konseyi tarafından tehdit gibi gösterilmeye çalışıldı. Avrupa’da Nükleer Güvenlik ve Emniyet Raporu’nda yer alan bu skandal ifadelere Türkiye’den çok sert tepki geldi. AKPM Üyesi Emine Günay raportörlükten çekildiğini açıkladı.

Haber Merkezi
04:00 - 9/10/2018 Salı
Güncelleme: 01:28 - 9/10/2018 Salı
Yeni Şafak
Akkuyu Nükleer Santrali’nin temeli geçtiğimiz nisan ayında törenle atılmıştı.
Akkuyu Nükleer Santrali’nin temeli geçtiğimiz nisan ayında törenle atılmıştı.

Türkiye’nin enerji konusunda kendi kendine yeter bir ülke olması ve nükleer enerji liginde yer alması için hayata geçirilen projelere karşı Avrupa’da telaş başladı. Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) siyasi teamüllere aykırı yanlı girişim ile büyük bir skandala imza attı. Avrupa'da yapmı devam eden 15 yeni reaktör ve 82 adet 35 yaşın üzerinde nükleer reaktörü görmezden gelerek Akkuyu'nun adını "Avrupa'da Nükleer Güvenlik ve Emniyet Raporu"unda bir tehdit olarak gösterdi.

TEAMÜLLERE AYKIRI

Bu gelişme üzerine Türkiye’nin sert tepkisi gecikmedi ve AKPM Üyesi ve AK Parti Eskişehir Milletvekili Emine Nur Günay raportörlükten çekildiğini bildirdi. Günay'ın yazılı açıklamasında, 19 Eylül 2018'de Lizbon'daki toplantıda sunulan raporla ilgili kendisine birçok meslektaşının objektif yaklaşımda bulunduğu belirtildi. AKPM teamüllerine aykırı olmasına rağmen raportörün onayı olmadan Güney Kıbrıslı milletvekili Stella Kyriakides'in önergesinin kabul edildiği vurgulanan açıklamada, Akkuyu’nun rapora girmesinin talep edildiği ve muhalefet şerhi verildiği açıklandı.


KOMİSYONDAN ÇEKİLDİK

Günay, açıklamada, raporu, son değişikliklerle kabul etmeyeceğini, yanlı siyasi müdahaleyi kınadığını ve raportörlükten çekildiğini AKPM Başkanlığı’na ve Komisyon Başkanı’na gerekçeleriyle yazılı olarak ilettiğini belirterek, şöyle devam etti:

TARAFSIZ YAKLAŞIM DEĞİL

"Henüz süreç bitmiş değil. 8-12 Ekim arasında Strazburg'da yapılacak olan 4. dönem toplantısında hem komisyonda hem de genel kurulda görüşülecek. Türk delegasyonu olarak yakından takip ediyoruz ve teamüllere aykırı yanlı girişimi kabul etmiyoruz. Nükleer tesisler konusunda Avrupa'da mevcut durumun yansıtılması ve teknik bilgi yönünün ağır olmasına karşın siyasi bir girişimle raporun içeriği değiştirildi. Neden yanlı siyasi yaklaşım ile sadece Akkuyu gündeme getiriliyor ve rapora ekleniyor?"

  • Asıl tehditler Avrupa’dan
  • Avrupa’daki 184 reaktörün 82’sinin 35 yaşın üzerinde, 29’unun ise 40 yaşın üzerinde olduğunu belirten Günay, şunları söyledi: “Avrupa’da yaklaşık 6 reaktörden biri 40 yaşın üzerindedir. Bir nükleer reaktörün yaklaşık faaliyet ömrünün 40 ile 60 yıl olduğu düşünülürse bu, eski reaktörler Avrupa için çok önemli bir tehdit oluşturmaktadır. Ancak hiçbir tesis hakkında ismiyle rapora ekleme önergesi verilmemiştir. Avrupa’da 15 yeni reaktör inşaatı devam etmektedir. 15 santral içinden sadece Akkuyu santrali gündeme getiriliyor ve rapora ekleniyor.”

#Akkuyu Nükleer Santrali
#Emine Nur Günay
6 yıl önce