|

Akkuyu’ya çevre onayı

04:00 - 2/12/2014 Salı
Güncelleme: 23:22 - 1/12/2014 Pazartesi
Yeni Şafak
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS) için Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporunu onayladı. Türkiye’nin ilk nükleer santrali için hazırlanan ve çevresel etki açısından bütün detayları içerdiği belirtilen 3 bin sayfalık rapor için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bir açıklama yaptı. Açıklamada, inşaat tamamlandıktan sonra Akkuyu NGS’nin yılda yaklaşık 35 milyar kilovatsaat elektrik üretmesinin beklendiği bildirildi.

ÇEVRECİLERDEN GÖRÜŞ ALINDI

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, 3 bin 730 sayfa ve 22 ekten oluşan nihai ÇED raporunun, 56 kurum/kuruluş tarafından incelenerek, komisyon çalışmalarının tamamlanmasını müteakip halkın görüşüne açıldığı, bu süreçte iletilen görüş ve önerilerin nihai ÇED raporunda değerlendirildiği belirtildi. ÇED sürecinde, sivil toplum kuruluşları (TEMA, Yeşil Barış vb) ve yöre halkından temsilcilerin İnceleme Değerlendirme Komisyonu toplantılarına da katılıp sürece katkı sağladığı ifade edildi.

EN AZ RİSKLİ BÖLGEDE

Akkuyu sahasının, ODTÜ Deprem Mühendisliği Araştırma Merkezi’nin yapmış olduğu çalışmaya göre, 5. derece deprem kuşağında yer alması nedeniyle Türkiye’deki en az riskli bölgelerden birisi olduğuna dikkat çekilen açıklamada, Akkuyu NGS için kapsamlı bir tsunami tehlike değerlendirmesinin de yapıldığı ifade edildi. Açıklamada, Akkuyu NGS’nin tasarım ömrünün 60 yıl olduğu ve yakıt olarak hafif zenginleştirilmiş uranyumdioksit kullanılacağı bilgisi de yer aldı.
#NGS
#Akkuyu
#ÇED
9 yıl önce