|

Ali Şen yeterlilik aldı Zorlu dışarıda kaldı

Ali Şen ile Gasprom'un ortak şirketi Bosphorus Gaz Coorparition, Polat-HVS ortaklığı ve Akfen gibi gruplar ihale için yeterlilik alırken, Zorlu grubunun dışarıda kalması şaşkınlık yarattı.

Yeni Şafak
00:00 - 20/08/2004 Cuma
Güncelleme: 17:36 - 21/06/2017 Çarşamba
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv
---------------------------------- manset -------------------------------------------
Ali Şen yeterlilik aldı Zorlu dışarıda kaldı
---------------------- manset ---------------------

  • ÖZGÜR AKBAŞ / ANKARA


    Türkiye'nin en büyük doğalgaz dağıtım ihalesi olan İzmir ve sanayileşmiş 17 ilçesini kapsayan doğalgaz dağıtım ihalesi öncesi büyük bir sürpriz yaşandı. Türkiye'nin önde gelen büyük gruplarının iştahını kabartan ihalede 21 büyük grup yarıştı. Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) yaptığı değerlendirmede 21 büyük firmadan sadece 14'üne yeterlilik verdi.

    Ali Şen ve Gasprom ortaklığında kurulan Bosphorus Gaz Coorparition şirketi, Adnan Polat'ın sahibi olduğu Polat-HVS ortaklığı ve Akfen gibi büyük gruplar ihale için yeterlilik alırken, İzmir bölgesinin önemli sanayi grubu Zorlu grubunun yeterlilik alamaması şaşkınlık yarattı. Ekim ayında yapılacak ihaleyi kazanan firmanın yaklaşık 200 milyon dolarlık yatırım yapması bekleniyor.

    İşte yeterlilik alan firmalar

    Yeterlilik başvurusu yapan 21 firmadan aralarında Hamdi Akın'ın Akfengaz, Çalık Enerji, Ali Şen Gasprom ortaklığındaki Bosphorus Gaz Corporation A.Ş, Fernas, İzmir sanayi ve ticaret odalarının önderliğinde kurulan ve 100'ün üzerinde sanayicinin ortak olduğu DODAŞ Doğal Gaz Dağıtım A.Ş, Tekfen, Cengiz İnşaat'ın da yer aldığı 14 firma yeterlilik aldı. Yeterlilik alan firmalar arasında Ege sanayisinin gaz tüketiminde önemli bir payı olan ve Ege Seramik'in sahibi Adnan Polat'a ait Polat İnşaat firması da yer aldı. Yeterlik alan diğer firmalar da Aksa, Enerko, Arsan, Nida, Palgaz ve Kolin inşaat.

    Zorlu'ya kötü sürpriz

    İzmir bölgesinin sanayi devlerinden Zorlu Grubuna bağlı Zorlu Petrogas'ın ihalede devre dışı kalması ise süpriz olarak değerlendirildi. Zorlu'nun ve Türkerler gibi büyük şirketlerin yanında Ers İnşaat, Kentgaz, Hona, Eser firmaları ihaleye girmek için yeterlilik alamadı. Ali Şen'in ihalede öne çıkmak için EPDK'da kulis faliyetlerini hızlandırdığı öğrenildi. Ancak ihale kapalı zarf usulü ile teklif alma ve açık eksiltme şeklinde yapılacağı için kulisin ihalede bir geçerliliğinin olmadığına işaret edildi. İzmir Doğal Gaz Dağıtım Lisansı ihalesi İzmir ve 17 ilçeyi kapsıyor.

    Denizbank, halka arz için başvurdu
    Zorlu Grubu'nun sahibi olduğu Denizbank, halka açılmak için yeniden başvurdu. Denizbank, sermayesinde 50 trilyon 368,5 milyar liralık bedelli, 37 trilyon 631 milyar liralık bedelsiz arttırıma gitmek için Sermaye Piyasası Kurulu'na (SPK) yeniden başvuruda bulundu. Banka, nakit arttırımına denk gelen hisse senetleri ile ortaklarından Zorlu Holding'in sahip olduğu 14 trilyon 131.5 milyar liralık hisse senetlerini halka arz edecek. Böylece, banka, toplam 64 trilyon 500 milyar liralık hisselerini halka arz etmiş olacak. Denizbank, halka açılmak için bir süre önce de Kurul'a başvurmuş, ancak kendi isteği üzerine başvurusu işlemden kaldırılmıştı. Denizbank, başvurunun işlemden kaldırılmasıyla ilgili olarak "SPK bizi yanlış anladı"'açıklamasında bulunmuştu.


    ----------------- imza------------------

    ----------------- imza------------------



  • #Arşiv
    #Yeni Şafak Arşiv
    20 yıl önce