|

Brexit gözdağı

Brexit sonrası ilk şoku atlatan AB ve küresel aktörler, domino etkisini önlemek için atağa geçti. İngiliz ekonomisine yönelik olumsuz tahminler, Moodys ve Fitch'in kredi notu kırma yarışına girmesi küçük ülkelere gözdağı olarak yorumlanıyor. Prof. Dr. Hasan Eken, şu sıralar Avrupa'da Brüksel'den yönetilmek yerine milli ekonomi söyleminin öne çıktığı görüşünde.

Yeni Şafak ve
04:00 - 29/06/2016 Çarşamba
Güncelleme: 21:44 - 28/06/2016 Salı
Yeni Şafak

İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden (AB) çıkma kararı vermesi sonrası ilk şok atlatıldı. Piyasalar ve AB çevrelerinin şimdiki korkusu ise Brexit'in özellikle küçük ülkelere yayılma ihtimali. İntegral Menkul Değerler A.Ş. Araştırma Direktörü Tuncay Turşucu, "Avrupa Birliği'nin de temeli sallantıda. Birleşik Krallığın çıkışı sonrası Hollanda, Fransa, İtalya ve Danimarka'da sağ gruplar Avrupa Birliği referandumu yapmak istiyor. Bu nedenle Euro'nun geleceği pek parlak görünmüyor ve dağılma riski uzun vadede mevcut" yorumunu yapıyor.



'GENÇ ÜLKELER RAHATSIZ'


Birlik üyeleri içinde en fazla, Yunanistan, Portekiz, İspanya ve gibi 2008 krizinden bu yana belini doğrultamayan ülkelerdeki rahatsızlıktan endişe ediliyor. Slovakya gibi birliğe daha sonradan katılan küçük üyelerden yükselen referandum sesleri Brüksel'den de duyulunca AB'nin büyükleri ve kredi derecelendirme kuruluşları, İngilizleri cezalandırma yarışına girdi. Uzmanlar, domino etkisinin önlenmesi için caydırma atağına geçildiği görüşünü paylaşıyor. AB ülkelerinin, agresif bir politika izleyerek, birlik politikalarından rahatsız olan ülkelere gözdağı vermeye çalıştıkları da konuşuluyor.



ABA ALTINDAN SOPA


Nitekim Brexit sonrası geçen cuma kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, ülkenin kredi notu görünümünü 'durağandan' 'negatife' düşürdüğünü açıklamıştı. Dün de Fitch Ratings, İngiltere'nin not görünümünü 'negatif'e çekti.



İngiltere ekonomik büyümesinin keskin şekilde yavaşlayacağı ve istikrarı olumsuz etkileyeceği belirtildi. Fitch, aba altından sopa göstermeyi ihmal etmeyerek, "İskoçya'da oy kullananların çoğunun AB'de kalmayı seçmiş olması, kısa ve orta vadede İskoç bağımsızlığının ikinci kez referanduma götürülmesini muhtemel kıldı" ifadelerine yer verdi. İngiltere'de 15 bin kişiye istihdam sağlayan Airbus yatırımını yeniden değerlendireceğini açıklarken, HSBC Merkezini Paris'e taşıyabileceğini bildirdi. İngiltere Maliye Bakanı George Osborne, "Ekonomide olanların sonucunda İngiltere'nin fakirleşeceği çok açık” dedi.



Havada milli ekonomi kokusu var






İngiltere'nin ayrılma kararının en çok yayılma etkisinden korkuluyor. Kırklareli Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Hasan Eken, AB'nin ve küresel piyasaların, İngiltere'yi ekonomik araçlarla cezalandırma eğiliminde olduğunu söyledi. Özellikle AB'nin küçük ülkelerinde beliren huzursuzluğu dindirmek adına, İngiliz ekonomisinin kaosa sürüklendiği ve ayrılmanın cezası olacağı mesajının domino etkisine karşı önlem olarak da yorumlanabileceğini belirtti. Eken, özellikle ekonomik kriz sonrasında belini doğrultamayan AB ülkeleri için bu uyarının çok da etkili olmayacağını savunarak, "Dünya ekonomisinde şu aralar, milli duygular ve milli ekonominin daha ön planda olduğunu söylemek mümkün. Kendi ekonomisini bağımsızca yönetme isteği, Brüksel'in kararlarına bağlı bir işleyiş zaten uzun süredir eleştiriliyordu. Bu nedenle, Brexit'in sancıları daha da büyüyecek diye düşünüyorum. Ancak ayrılma süreci zor" yorumunu yaptı.


#Hasan Eken
#Moodys
#Brexit
#Avrupa Birliği
8 yıl önce