|

Bu proje tarımda ezberleri bozacak

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, yakında “Tarımda Milli Birlik” adı altında çok önemli bir proje açıklayacaklarını söyledi. Pakdemirli, “Bu proje ezber bozacak bir çalışma olacak” dedi.

Haber Merkezi
04:00 - 18/11/2018 Pazar
Güncelleme: 02:20 - 18/11/2018 Pazar
Yeni Şafak
“Tarımda Milli Birlik” projesi hayata geçiriliyor.
“Tarımda Milli Birlik” projesi hayata geçiriliyor.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda önemli açıklamalarda bulundu. Pakdemirli, “Yakında ‘Tarımda Milli Birlik’ adı altında çok önemli bir proje açıklıyor olacağız. Bu proje ezber bozacak bir proje. Tüm paydaşlarla paylaştıktan sonra kamuoyuna duyuracağız. Tahmin ediyorum, bir aydan kısa bir süre içerisinde en fazla yeni yıla kadar bunu mutlaka açıklayacağız ve teşhislerle beraber tedavi yöntemlerini açıklıyor olacağız” diye konuştu. Pakdemirli, tarımda ölçek, toplulaştırma ve katmadeğerli üretim problemleri olduğunu bildirdi. Zincir marketlerin yöresel üreticiler ile çalışması gerektiğine de vurgu yapıldı.

81 ili dolaşıp soruna çözüm üretiyoruz

Gübre, ilaç gibi bazı maliyetlerin artması konusunda da değerlendirmelerde bulunan Pakdemirli, şöyle konuştu: “Tarımdaki emtiaların fiyatları dünyada oluştuğu için köylülerimizin, çiftçimizin maliyeti arttı, biz sanmayın ki yataklarımızda çok rahat uyuyoruz. Biz de bu maliyetlerin düşürülmesi için ikna ederek, Tarım Kredi ile konuştuk gübrede yüzde 15 indirim yaptık. Buğday söz konusu oldu ekimlerle ilgili bir risk gördük. O zaman hububattaki desteğimizi 5 kuruştan 10 kuruşa çıkardık. Bunların tedbirlerini almaya çalışıyoruz. 81 ili affedersiniz ‘deli dana’ gibi dolaşıyoruz. Sonra da gelip problemleri çözmeye çalışıyoruz.” Pakdemirli, ata tohumlarının sertifikalaştırılması noktasında da çalıştıklarını belirterek, tohumlukta yüzde 80’e yakın yeterlilik olduğunu bildirdi.


Sudan meselesi speküle edildi

Sudan konusunun çok speküle edildiğini belirten Pakdemirli, “Biz Türkiye’nin toplam tarım alanının yüzde 10’u kadar bir alanı bedelsiz bir şekilde Sudan hükümetinden aldık. Buradan hem Türkiye’nin ihtiyacını karşılayacağız hem de üçüncü ülkelere ihracat yapacağız. Bunları da devlet olarak cebimizden yatırım yapmadan, yerli yatırımcılara açarak burada tarım yapmalarını isteyeceğiz” dedi. Bakanı Pakdemirli, gıda, perakende sektörlerinde ambalajsız ürün alınmaması tavsiyesinde de bulunarak, ambalajsız ürünlerin hepsinin sahtekarlığa açık olduğunu aktardı.

#Tarım
#Bekir Pakdemirli
5 yıl önce
default-profile-img