|

Bu zihniyet değişsin

TÜSİAD Başkanı Tuncay Özilhan, Türkiye'nin özgürlükleri kısıtlayarak bir yere gidemeyeceğini söyledi..

Yeni Şafak
01:00 - 26/01/2002 Cumartesi
Güncelleme: 15:23 - 16/06/2017 Cuma
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv

---------------------------------- manset -------------------------------------------

---------------------- manset ---------------------

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan, Türkiye'de kamu yönetiminin dibi delik bir torba gibi olduğunu belirterek, "Krizden çıkışın ilk şartı kamu yönetiminin yeniden yapılanmasıdır" dedi. Özilhan, zihniyet değişikliği yapması gereken Türkiye'nin özgürlükleri kısıtlayarak bir yere gidemeyeceğini de hatırlattı.

TÜSİAD'ın 32. Genel Kurulu, Ömer Dinçkök'ün divan başkanlığında vefat eden üyeler; Ayhan Şahenk, Üzeyir Garih, Ali Rıza Çarmıklı, Güven Mir, Ayuk Çelenk, Kamran Sertel ve Hüseyin Özyavuz için saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Genel kurulda daha sonra TÜSİAD'a katılan 40 yeni üyenin isimleri okundu. TÜSİAD'ın üyesi sayısı yeni katılımlarla birlikte 469'a yükseldi."

Türk'ün ateşle imtihanı

Genel kurulun açılış konuşmasını TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi (YİK) Başkanı Muharrem Kayhan yaptı. Kayhan konuşmasında, Türkiye'nin krizi yenmesi için bazı şartların bulunduğunu, bu şartların Türk'ün ateşle imtihanı olduğunu söyledi.

Kayhan'dan sonra kürsüye gelen TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan ise, Türkiye'de mevzuattan çok bir zihniyet değişikliğine ihtiyaç olduğunu belirterek, Meclis'te görüşülen ve Uyum Yasa Tasarısı olarak bilinen TMY ve TCK'nın bazı maddelerini değiştiren tasarının özgürlükleri genişletmek yerine daha da daraltacağını ileri sürdü. Çırağan Sarayı'nda gerçekleştirilen toplantının basına kapalı olan ikinci bölümünde "2002 yılı ekonomik programı ve beklentiler" konulu bir söyleşi gerçekleştirildi. Söyleşiye, Hazine Müsteşarı Faik Öztrak ve Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti katıldı. Daha önce katılacağı bildirilen BDDK Başkanı Engin Akçakoca ise toplantıda yer almadı. Toplantıya Koç ve Sabancı Holding ailesinden kimsenin katılmaması dikkat çekti.

TÜSİAD'ın tahminleri

Bu arada TÜSİAD'ın Makroekonomik Senaryosu'nda, 2002 yılında GSMH'nın yüzde 2.4 artacağı, enflasyonun yıl sonu itibariyle TEFE ve TÜFE'de sırasıyla yüzde 47.1 ve yüzde 45.9 olacağı tahmin ediliyor. 2002 yılında dolar kurunun yüzde 10.9 oranında reel olarak değerleneceği öngörülürken, ortalama bileşik faizlerin de yıllık ortalama olarak yüzde 71.6 olması bekleniyor. Yüzde 4.5 olması öngörülen faiz dışı fazlanın hükümetin yüzde 5.7 olan hedefinin altında kalacağı ve faiz harcamalarının beklenenin üstüne çıkarak, bütçe açığını yüzde 11.2'ye taşıması bekleniyor. Senaryoda yıl sonu dolar fiyatı 1 milyon 976 bin 32 lira, yıllık ortalama kur ise 1 milyon 729 bin 240 lira olarak tahmin edildi.

KÖLÜK'ÜN ÜYELİĞİ TEHLİKEDE

TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan, cinayet suçundan kardeşiyle birlikte gözlem altına alınan TÜSİAD üyesi Cemal Kölük'ün suçlu olması halinde üyelikten çıkarılması için işlemlere başlanacağını söyledi. Özilhan, gazetecilerin konuya ilişkin soruları üzerine, üyelerin derneğe referansla alındığını hatırlattı. Bu çerçevede kabul edilen üyeyle ilgili olarak, herhangi bir problem yaşanması halinde Yönetim Kurulu ve Haysiyet Divanı gibi birtakım mekanizmaların çalıştığını belirten Özilhan, Kölük'ün TÜSİAD üyesi olup olmadığını bilmediğini, baktıktan sonra Yönetim olarak gerekli kararı vereceğini vurguladı. Koç Holding Stratejik Planlama Grubu Başkanı ve TÜSİAD üyesi Mehmet Ali Berkman, yolsuzluğa bulaşmış üyeler için disiplin cezalarından kaçınılmamasını isterken, Özilhan, dava aşamasındaki konularda adım atmanın çok zor olduğunu belirterek, "Yargısız infaz yapmak istemiyoruz" dedi.

DAHA FAZLA DEMOKRASİ

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD), siyasal sistemin daha demokratik, daha saygın, kendini yenileyebilen ve istikrarlı bir yapıya kavuşturulmasını istedi.

"2002 Türkiye'nin değişim yılı olmalıdır" başlıklı Genel Kurul bildirisi, TÜSİAD'ın 32. Genel Kurulu'nda oylanarak kabul edildi. Bildirinin 3 ana maddesi şöyle: "Ekonomide orta vadeli bir gelişme stratejisi devreye sokularak, sürdürülebilir büyümeye geçiş için gerekli adımlar hızla atılmalıdır. Siyasal sistemimiz daha demokratik, daha saygın kendini yenileyebilen ve istikrarlı bir yapıya kavuşturulmalıdır. Avrupa Birliği ile yıl sonunda müzakerelere başlayacak şekilde, Kopenhag kriterleri ve AB müktesebatı konusunda mesafe kaydedilmelidir."

Bildiride, söz konusu 3 temel konu ve 2001'de atılan reform adımlarının hayata geçirilmesinin izlenmesinin, TÜSİAD'ın 2002 yılı programının temel taşlarını oluşturacağı vurgulandı.

2002 YILI BÜTÇESİ 6,2 TRİLYON TL
TÜSİAD 2002 yılı bütçesi, 6 trilyon 191 milyar lira olarak belirlendi. TÜSİAD Genel Kurulu'nda, üyelik aidatlarının dolar yerine TL bazında ödenmesi önerisi kabul edilmedi. 2001 yılı bütçesi ve harcamalarının da onaylandığı Genel Kurul'da üye Bülent Şenver söz alınca Divan Başkanı Ömer Dinçkök yanlışlıkla Şenver'i "Bülent Şemiler'' diye anons etti. Şenver'in verdiği bilgiye göre bütçenin 1 trilyon 527 milyar lirası tanıtım harcamaları, 520 milyar lirası TÜSİAD'ın kurumlarla ortak girişimleri, 1 trilyon 584 milyar lirası personel harcamaları, 154 milyar lirası dernek aidatları, 487 milyar lirası cari giderler, 203 milyar lirası yatırım giderleri, 1713 milyar lirası Washington, Brüksel, Ankara Temsilciliği giderleri için ayrıldı.


----------------- imza------------------

----------------- imza------------------



#Arşiv
#Yeni Şafak Arşiv
22 yıl önce