|

Bursa’yı otomotiv firmaları sırtladı

Sanayi şehirlerinden Bursa’da 2015’in en büyük 250 firması açıklanırken, zirvede otomotiv sektörü boy gösterdi. Ciro büyüklüğünde Oyak Renault 8 milyar 778 milyon lirayla birinci olurken, TOFAŞ 7 milyar 661 milyon lirayla ikinci ve Bosch 3 milyar 349 milyon lira ile üçüncü oldu. BTSO Başkanı İbrahim Burkay, “Türkiye’nin 50 yılını şekillendiriyoruz” dedi.

Yeni Şafak
04:00 - 16/06/2015 Salı
Güncelleme: 20:24 - 15/06/2015 Pazartesi
Yeni Şafak

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) tarafından, 1997 yılından bu yana yapılan ve kentte faaliyet gösteren firmaları ciro, ihracat, istihdam, karlılık vb. kıstaslara göre derecelendiren “İlk 250 Büyük Firma Araştırması” sonuçları açıklandı. Yaklaşık bin firmanın elektronik ortamda katıldığı araştırma sonuçlarına göre, Bursa'nın en büyük sanayi kuruluşu ciro rakamları baz alındığında Oyak Renault olurken, bunu TOFAŞ, Bosch, Borçelik, Sütaş, Bursa Eczacılar Kooperatifi, Türk Prysmian, Özdilek, Asil Çelik ve Componenta izledi. Oyak Renault, Tofaş ve Bosch sırasıyla; ciro, üretimden satış, ihracat ve katma değerde ilk 3 sırayı aldı.



YATIRIMLARLA İHRACAT 3'E KATLANACAK


BTSO Başkanı İbrahim Burkay, Bursa'nın otomotiv, tekstil, makine ve metal sektörlerinde sahip olduğu deneyimle uzay, havacılık, savunma, rüzgâr türbinleri ve raylı sistemler gibi yüksek teknoloji gerektiren alanları da hedef olarak seçtiklerini hatırlattı. Bursa mevcut sanayisinin kentin 75 milyar dolar ihracat hedefini karşılamada yetersizliğine değinen Burkay, “Orta ve ileri teknolojiye sahip yatırıma ihtiyaç var. Bunu gerçekleştirdiğimiz ölçüde ihracatımızı 2-3 katına çıkartacağız. 75 milyar dolar hedefimize ulaşacağız. Hedeflediğimiz uzay, havacılık savunma gibi sektörlerin yatırımlarıyla hem Bursa, hem de Türkiye'nin 50 yılını şekillendireceğimize inanıyorum” diye konuştu.



GÜÇLÜ İKTİDARA İHTİYACIMIZ VAR


İstikrar için tüm siyesi partilere seslenen Burkay, yeni kurulacak hükümetin Türk ekonomisini ve ülke menfaatlerini ön plana çıkarmalarını beklediklerinin altını çizdi. Yapısal reformların önemine değinen Burkay, seçim sonuçlarını ve beklentilerine şöyle dile getirdi: “Seçim sonuçlarına göre halkımız en önemli göstergeye işaret etti. Şimdi iş siyasi partilerimizde. Bunun için güçlü bir iktidara ihtiyaç var. Bu hem yeni seçim sürecini, hem yeni anayasa ihtiyacını giderebilmeli. İhtiyaçlar çerçevesi eğitim sistemi ele alınabilmeli. Halkın ihtiyaçları görülmeli. Mutlaka bunları ele almalı ve uzatılmadan bu hamleleri hayata geçirebilecek güçlü bir koalisyon hükumeti kurulmalı. Siyasi partilerimiz de bu mesajı doğru aldığını ümit ediyorum.”



Katma değerin lider sektörü


2014 yılında Bursa'da en fazla istihdam sağlayan firmalar sırasıyla Bosch, Tofaş ve Oyak Renault oldu. Bu firmalar ilk 10'da yer alırken devamında Türk Prysmian 832 milyon lira, Özdilek 774 milyon lira, Asil Çelik 762 milyon lira, Componenta 750 milyon lira ile izledi. 2014 yılında 250 büyük firma listesine toplam 38 firma yeni girdi. 250 listesine yeni giren firmalar arasında ise başı 10 firma ile tekstil ve hazır giyim sektörü çekti. 250 büyük firma içerisinde kar eden firma sayısı 212'den 220'ye çıkarken, bu firmaların toplam karları ise 3,8 milyar liraya ulaştı. Firmaların dönem karları 2013 yılına göre yüzde 39 yükseldi.



TEKSTİL SANAYİSİNDE ARTIŞ YAŞANDI


Bursa'nın en büyük 250 firması, katma değerde 2013 yılına göre yüzde 15'e yakın bir artış kaydetti. Katma değerli üretimde otomotiv endüstrisi lider olurken; tekstil ve hazır giyim sektörlerini gıda ve makine sektörleri takip etti. 250 büyük firma içerisinde perakende ve tekstil sektörlerinde firma sayısı artarken, otomotiv ve enerji sektörlerinde firma sayıları azaldı. Araştırmaya göre ilk 10 firmanın cirosu 250 toplam cirosu içindeki payı 2013 yılında yüzde 44,4 iken 2014 yılında yüzde 42,4 oldu. Bu firmaların ihracat içindeki payları yüzde 66,7'den yüzde 64,2'ye inerken, istihdam payları da yüzde 24,8'den yüzde 25,4'e yükseldi.



#İbrahim Burkay
#Bursa
#otomotiv
#tekstil
#makine
9 yıl önce