|

Çelik birliğine 'Kudüs' baskısı

Amerika’nın çelik ve alüminyum ürünlerine ek vergi kararlarının arkasından İsrail lobisi çıktı. Amerika’nın Kudüs kararını desteklemeyen AB üyesi ülkeler bu yolla cezalandırılmaya çalışılıyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 9/03/2018 Cuma
Güncelleme: 09:22 - 9/03/2018 Cuma
Yeni Şafak
ABD’nin kararı en çok da kuruluşu ‘Çelik Birliği’ne dayanan Avrupa Birliği ülkelerinde rahatsızlık yarattı.
ABD’nin kararı en çok da kuruluşu ‘Çelik Birliği’ne dayanan Avrupa Birliği ülkelerinde rahatsızlık yarattı.

ABD’nin ‘ticaret savaşlarını başlatacak’ kararı, çelik ve alüminyum ithalatına yüzde 25 ve yüzde 10 oranında ilave gümrük vergisi öngörüyor.

AMAÇ, AB’Yİ ZOR DURUMDA BIRAKMAK

ABD’nin bu kararı en çok da kuruluşu ‘Çelik Birliği’ne dayanan Avrupa Birliği ülkelerinde rahatsızlık yarattı. Ek vergilerin en çok ABD’de büyük üretimleri olan AB şirketlerini zor durumda bırakacağı belirtiliyor. Bu durum da AB’yi harekete geçirdi. AB Komisyonu, bu karara karşı misilleme hazırlığında. AB Komisyonu Ticaretten Sorumlu Üyesi Cecilia Malmström, “Tedbir alınacak ABD ürünlerine yönelik hazırlık yapıyoruz” dedi. Trump ise AB’nin misillemelerine sert yanıt vereceklerini söyleyerek, “Eğer alacağımız önlemlere karşılık verecek olurlarsa onların otomobillerine yüzde 25 ek vergi uygularız” tehdidini savurdu.

AİPAC GİRİŞİMİNE DİKKAT ÇEKİLİYOR

ABD’nin AB’ye İsrail konusunda ayar vermeyi amaçlayan çelik kararının arkasında ise İsrail lobisi AİPAC (Amerikan İsrail Kamu İşleri Komitesi) çıktı. ABD’nin Kudüs kararına mesafe koyan ve Türkiye’nin girişimleriyle yalnız kalması ardından devreye giren AİPAC’ın da girişimleriyle Trump’ın AB’den Kudüs yalnızlığının rövanşını almaya çalıştığı belirtiliyor.


#Ekonomi
#ABd
#AB
#Çin
#Çelik Birliği
6 yıl önce