|

Çiftçi için uygulamalı okul

Türk ve Suriyeli çiftçilerin katıldığı ‘Uygulamalı Çiftçi Okulu’ İzmir Seferihisar’da açıldı. Proje kapsamında çiftçiler, tarım işletmeciliği eğitimini mandalina bahçelerinde alacak. Çalışma ile tarımsal eğitimin yanı sıra kültürel uyum ve istihdam oluşturulması amaçlanıyor.

Kıymet Sezer
00:00 - 23/10/2020 Cuma
Güncelleme: 19:38 - 22/10/2020 Perşembe
Yeni Şafak
Proje kapsamında Türk ve Suriyeli çiftçiler, tarım işletmeciliği eğitimini mandalina bahçelerinde alacak.
Proje kapsamında Türk ve Suriyeli çiftçiler, tarım işletmeciliği eğitimini mandalina bahçelerinde alacak.

Tarımı destekleyen projelere her geçen gün bir yenisi daha ekleniyor. Türk ve Suriyeli çiftçilerin katıldığı ‘Uygulamalı Çiftçi Okulu’ İzmir Seferihisar’da açıldı. Proje kapsamında Türk ve Suriyeli çiftçiler, tarım işletmeciliği eğitimini mandalina bahçelerinde alacak. İzmir’de 8 ilçede ve Türkiye genelinde 10 ilde hayata geçirilen uygulamalı çiftçi okullarına Türk ve Suriyeli çiftçiler eşit sayıda katılım sağlıyor. Projede tarımsal eğitimin yanı sıra kültürel uyum ve istihdam yaratılması amaçlanıyor. AB Tüarkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut, Türkiye’nin Suriyelilere ev sahipliği yapması ve yürüttüğü çabaların takdir edildiğini vurgularken, proje için 10 milyon avro kaynak aktarıldığını ve yaklaşık 6 bin 300 faydalanıcının yararlanacağını söyledi. Suriyeli mülteciler için AB’nin ayırdığı toplam fonun ilk dilimi kapsamında 72 projeye 2.65 milyar Avro harcandığını belirten Meyer-Landrut, AB’nin 3 milyar Avroluk ikinci dilim fon kapsamında ise 2.2 milyar Avro için sözleşme imzaladığını kaydetti.

10 MİLYON AVRO KAYNAK AYRILDI

Avrupa Birliği’nin finansal desteği, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) uzmanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı ile Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın iş birliğinde hayata geçirilen “Sosyoekonomik Entegrasyonun Desteklenmesi ve Geçim Sağlama İmkanlarının Yaratılması Aracılığıyla Türkiye’de Geçici Koruma Altındaki Suriyeliler ile Ev Sahibi Toplulukların Dayanıklılığının Geliştirilmesi” projesi kapsamında İzmir’in Seferihisar ilçesinde hayata geçirildi. Meyer-Landrut, tarım sektörünün Kovid-19 sürecinden sonra daha büyük önem kazandığına işaret etti. Meyer-Landrut, proje kapsamındaki faaliyetler için 10 milyon avro kaynak aktarıldığını ve 6 bin 300 faydalanıcının yararlandırılacağını belirtti.

İKİNCİ FAZ İÇİN 2.2 MİLYON AVROLUK SÖZLEŞME İMZALANDI

Avrupa Birliği’nin fonları kapsamında Suriyeli mülteciler için şuana kadar 72 proje kapsamında 2.65 milyar Euro kaynak harcandığını belirten Meyer-Landrut, ikinci aşama için de 2.2 milyon avro sözleşme imzalandığını kaydetti. FAO Orta Asya Alt Bölge Koordinatörü ve Türkiye Temsilcisi Viorel Gutu ise Uygulamalı Çiftçi Okulu ile insanların hayatının iyi yönde değişeceğine inandığını belirtti.


İzmir’de 8 ilçe Türkiye genelinde 10 ilde uygulanıyor

Proje 30 aylık sürede Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yanı sıra Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, İŞ-KUR gibi kuruluşların iş birliğiyle Adana, Bursa, Gaziantep, Hatay, İzmir, Kahramanmaraş, Kilis, Manisa, Şanlıurfa ve Manisa’da yürütülecek. Proje kapsamında İzmir’de 8 ilçede Uygulamalı Çiftçi Okulu kurulacak. Faydalanıcılar arasından seçilecek 3 bin kişiye mesleki eğitim verilecek, bin 500 faydalanıcı tarım iş gücü piyasasının talep tarafını desteklemek için uygulamalı çiftçi okulları sistemine dahil edilecek. Proje kapsamında istihdam fuarları düzenlenecek ve 250 faydalanıcı hibe programıyla desteklenecek.

#Çiftçi
#Suriye
#Okul
4 yıl önce