|

DB ve DİE Türkiye'dekiyoksulluğu araştıracak

Krizden sonraki iki yılda yakalanan büyüme oranlarının yoksulluğu azalttığını savunan Dünya Bankası, yoksulluk oranını belirlemek için DİE ile ortak çalışma başlattı.

Yeni Şafak
00:00 - 30/07/2004 Friday
Güncelleme: 17:09 - 21/06/2017 Wednesday
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv
---------------------------------- manset -------------------------------------------
DB ve DİE Türkiye'deki

yoksulluğu araştıracak
---------------------- manset ---------------------

Dünya Bankası, Türkiye'deki yoksulluk oranını belirlemek üzere Devlet İstatistik Enstitüsü ile ortak çalışma başlattı. Ekonomik krizden sonraki iki yılda yakalanan yüksek büyüme oranlarının yoksulluğu azalttığını savunan Dünya Bankası, hükümetin hazırladığı yeni ekonomik programda da bu süreci destekleyen politikalar olmasını istedi.

Türkiye'deki yoksulluk düzeyinin belirlenmesi için Devlet İstatistik Enstitüsü ile ortak bir rapor hazırlayan Dünya Bankası, 1994 ile 2002 yılları arasındaki dönemde yoksulluk oranının değişmediğini tespit etti. Bu yıllar arasında yüzde 27 oranında yoksulluk belirleyen banka, asgari geçim standardının altında kalan ve aşırı yoksulluk olarak değerlendirilen oranın ise biraz azalarak yüzde 1'in altına düştüğünü saptadı.

Oranın düştüğü savunuluyor

Raporun kapsadığı 1994 ve 2002 yıllarının ekonomik krizlerin hemen sonrasına denk düştüğüne dikkat çeken Dünya Bankası, 2002'den sonra yakalanan yüzde 7,9 ve 5,9'luk büyüme oranlarının yüzde 27'lik yoksulluk oranını biraz düşürdüğünü savunuyor.

Banka, yoksulluktaki bu azalmanın tam boyutunu ölçmek için ise Devlet İstatistik Enstitüsü ile yeniden çalışmaya başladı.

Kredi şartları belirlendi
Devlet Bakanı Güldal Akşit'i ziyaret eden Dünya Bankası Türkiye Direktörü Andrew Vorkink, yoksulluktaki azalmanın, hükümetin uyguladığı ekonomik programla desteklendiğini belirterek, hazırlanan yeni ekonomik programda da büyümeyi destekleyeci politikalar beklediklerini anlattı. Yeni programın sosyal politikalarının yoksulluğu azaltıcı nitelikte olmasını beklediklerini söyleyen Vorkink, yoksulluk oranında iki yıllık dönemler itibariyle yüzde 20 ile 30 arasında düşüş beklediklerini de vurguladı. Dünya Bankası, 800 milyon dolarlık program kredisinin ön koşullarını belirledi. Raporda, sosyal güvenlik açığının yüzde 1'in altına inmesi gerektiği belirtiyor, 6 ila 20 milyon kişinin sağlık sigortasından yararlanmadığı tespitine yer veriliyor. Banka uzmanları, Gayri Safi Milli Hasıla'nın 1,5 katrilyonunun sosyal yardımlara harcanmasını, özel sektör işçi maliyetlerinin de aşağı çekilmesini istiyor. Dünya Bankası, program kredisinin 2 dilim halinde verilecek 800 milyon dolarlık bölümü için önkoşulları belirledi. Bu noktada sosyal güvenlik açığının yüzde 1'in altına indirilmesi şartı getiriliyor.


----------------- imza------------------

----------------- imza------------------



#Arşiv
#Yeni Şafak Arşiv
20 years ago