|

Dev projelerin yılı 2016

2023 hedefleri kapsamında İzmit Körfezi’nin “gerdanlığı” Osman Gazi Köprüsü, dünyanın en geniş köprüsü olacak Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Asya ve Avrupa'yı deniz altından karayolu tüneliyle bağlayacak Avrasya Tüneli ile Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu’nun bu yıl sonunda açılması hedefleniyor. Yine, Kanal İstanbul ve Çanakkale 1915 Köprüsü gibi projelerin ihaleleri de 2016’da yapılması planlanıyor.

Yeni Şafak ve
03:00 - 8/05/2016 Pazar
Güncelleme: 20:36 - 7/05/2016 Cumartesi
Yeni Şafak

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığınca 2023 hedefleri kapsamında ilk adımları atılan “dev projelerin” bazıları bu yıl hizmete girecek. İzmit Körfezi'nin “gerdanlığı” olarak nitelendirilen Osman Gazi Köprüsü, bittiğinde dünyanın en geniş köprüsü unvanını alacak Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Asya ve Avrupa yakalarını deniz tabanının altından geçen karayolu tüneliyle birbirine bağlayacak Avrasya Tüneli ile “Demir İpek Yolu” olarak adlandırılan Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Projesinin bu yıl sonunda açılması hedefleniyor.



OSMAN GAZİ KÖPRÜSÜ MAYIS SONU HİZMETTE


İstanbul-İzmir Otoyolu olarak tanınan Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu Projesinde çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor. İzmit'teki Osman Gazi adı verilen asma köprünün mayıs ayı sonunda trafiğe açılması planlanıyor.



KANAL İSTANBUL VE ÇANAKKALE 1915 GELİYOR


“Çılgın proje” Kanal İstanbul'la ilgili hazırlıklar da tamamlandı. YİD modelli projede, süre yarıştırılacak ya da trafik garantisi verilecek. Bu yıl başlanması planlanan bir diğer dev proje de Çanakkale 1915 Köprüsü olacak. Çanakkale Boğazı'nda dünyanın en uzun asma köprülerinden birinin inşası için fizibilite çalışmalarına başlandı.



Türkiye'deKİ en büyük proje 3. HAVALİMANI


İstanbul'un Yeniköy ve Akpınar yerleşimleri arasında Karadeniz sahil şeridindeki 76,5 milyon metrekarelik alana yapılan havalimanında, geçen yıl sonu itibarıyla ivme kazanan çalışmalar bu yıl daha da hızlandırıldı. İlk etabı 2018'in şubat ayında açılması hedeflenen 3. Havalimanı yıllık 120 bin kişiye istihdam sağlanacak.



Yavuz Sultan Selim Köprüsü




Kuzey Marmara Otoyolu Projesi kapsamında İstanbul Boğazı'na inşa edilen Yavuz Sultan Selim Köprüsü, yılda yaklaşık 1 milyar 450 milyon doları enerji, 335 milyon doları işgücü kaybı olmak üzere toplam 1 milyar 785 milyon dolar ekonomik kaybın önüne geçecek





Köprünün 120 kilometre uzunluğundaki otoyol ve bağlantı yolları ile beraber 26 Ağustos'ta açılması planlanıyor. Kuzey Marmara Otoyolu Projesinin devamı olan Kurtköy-Akyazı ve Kınalı-Odayeri kesimleri için ise geçtiğimiz 4 Mayıs'ta ihale yapıldı.



Avrasya, deniz altından en derinden geçecek tünel olacak

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından “vizyon proje” olarak değerlendirilen Avrasya Tüneli Projesi'nin (İstanbul Boğazı Karayolu Tüp Geçişi) bu yıl sonunda hizmete açılması hedefleniyor. Dünyanın en iyi mühendislik projeleri arasında gösterilen ve Asya ile Avrupa kıtalarını tüp geçişiyle birbirine bağlayacak tünel, bölgeye yıllık 560 milyon lira ekonomik katkısı olacak. Devletin kasasına ise yılda yaklaşık 100 milyon lira getirecek proje, 82 bin ton emisyon miktarında azalma, 38 milyon litre yakıt tasarrufu sağlayacak.





Büyük İstanbul Tüneline teklifler alındı

Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğünce 3 Katlı Büyük İstanbul Tüneli Projesi'nde ilk adım olarak geçen yıl yapılan etüt, proje ve mühendislik hizmetleri ihalesi kapsamında mali teklifler alındı. İhale sürecinin ardından 1 yıl içinde mühendislik projelerinin tamamlanması planlanıyor. Tünel, ortadan geliş ve gidiş olmak üzere demiryolu, üst ve altta da lastik tekerli araç geçişine uygun iki şeritli yol yapılacak. Hattan günde 6,5 milyon yolcunun yararlanması bekleniyor.





Tarihi İpek Yolu canlanıyor

“Demir İpek Yolu” olarak da adlandırılan Bakü-Tiflis-Kars (BTK) Demiryolu Projesi'nin bu yıl sonunda hizmete açılması hedefleniyor.


Projede, hat işletmeye alındığında 1 milyon yolcu ve 6,5 milyon ton yük taşınabilecek.




#İzmit Körfezi
#2023 hedefleri
#Osman Gazi Köprüsü
8 yıl önce