|

Dünya Kupası’nda ilk galibiyet Rus ekonomisinden

Yaklaşık 14 milyar doları aşması beklenen maliyetiyle "dünyanın en pahalı" Dünya Kupası unvanını elde edecek 2018 FIFA Dünya Kupası, toparlanma sürecinin devam ettiği Rusya ekonomisine büyük katkı sağlayacak.

Yeni Şafak ve
04:00 - 14/06/2018 Perşembe
Güncelleme: 00:44 - 14/06/2018 Perşembe
Yeni Şafak
Ruble değer kazanacak
Ruble değer kazanacak

870 milyar rubleyi (yaklaşık 14 milyar dolar) aşması beklenen maliyetiyle hazırlıkları tamamlanan turnuva için her biri en az 45 bin kişi kapasiteli toplam 12 stadyum inşa veya tamir edildi. Kupaya hazırlık sürecini kapsayan 2013-2018'deki yatırım döneminde Rusya’nın GSYH'sine parasal olarak toplam 867 milyar rublelik büyüme eklendi. Uzmanlar, turizm ve altyapıdaki kalkınmanın da Rusya ekonomisine gelecek 5 yıl içerisinde yıllık 150 ila 210 milyar rublelik ilave katkı sunmasını bekliyor.

220 BİN KİŞİLİK İSTİHDAM

Dünya Kupası hazırlıklarına yönelik çoğu inşaat ve turizm sektörlerinde olmak üzere toplam 220 bin kişi istihdam edilirken, gelecek 5 yıllık süreçte şampiyona sayesinde yılda ortalama 150 bin kişilik yeni istihdam alanı ve Rusya hükümetine de yıllık 20 ila 30 milyar rublelik ilave vergi geliri sağlanması öngörülüyor. Rusya hükümeti tarafından yayımlanan değerlendirmelerde, 2013-2018 döneminde Dünya Kupası’na yönelik yatırımlar sayesinde Rusya ekonomisinin yıllık yüzde 1 ilave büyüme kaydetmesi bekleniyor. Uzmanlar, turizm gelirleri sayesinde turnuvanın düzenleneceği 14 Haziran ila 15 Temmuz tarihleri arasında Rusya ekonomisinin büyüme hızında yüzde 2’lik ilave artış yaşanacağını belirtirken, bu dönemde Rusya’yı 1 milyondan fazla yabancı turistin ziyaret etmesi ve turistlerin turnuva boyunca toplamda 141 milyar rublelik harcama yapması öngörülüyor.

  • Ruble değer kazanacak
  • Rusyalı ekonomistler, söz konusu harcamalar nedeniyle ülkede enflasyonun yüzde 0,2 ila 0,3 arasında artabileceğini ifade ederken, rublenin, kendisine yönelik artacak talep sayesinde dolar karşısında yüzde 2-3 değerleneceğine işaret ediyor. Yatırım pastasından en çok faydalanan kalemlerin başında, 6,1 milyar dolarlık yatırımla altyapı, 3,5 milyar dolarla stadyum inşaatları ve 700 milyon dolarlık yatırımla konaklama geliyor.

Moskova’da Türkiye Festivali düzenlenecek

Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Osman Ayık, Rusya pazarının, Türkiye için büyük önem taşıdığını belirterek, "Reklam ve tanıtım çalışmalarımızın hiç kesilmeden devam etmesi gerekiyor" dedi. Ayık, Rusya'nın başkenti Moskova'da gerçekleştirilecek Türkiye Festivali için çalışmaların başladığını, geçen yıl ilkini düzenledikleri festivalin 153 bin ziyaretçi ağırladığını vurguladı. Festivalin ikincisini, Moskova'da 10-12 Ağustos'ta gerçekleştireceklerini aktaran Ayık, rekor ziyaretçi sayısı beklediklerini bildirdi.

#Rusya
#Dünya Kupası
6 yıl önce