|

En iyi verim tasarruftur

Verimliliğin en temiz milli enerji kaynağı olduğunu belirten Enerji Bakanı Fatih Dönmez, 2017’de enerji verimliliğine yapılan yatırımla yaklaşık 122 milyon dolar bir tasarruf yapıldığını söyledi. Türkiye’nin bu yolla 500 milyon dolarlık doğalgaz ithalatını önlediğini belirten Dönmez, “Kamuda yapılacak verimlilik yatırımları için Dünya Bankası ile 200 milyon dolarlık bir anlaşmaya vardık” dedi.

Burak Karaca
04:00 - 13/11/2018 Salı
Güncelleme: 02:05 - 13/11/2018 Salı
Yeni Şafak
Enerji verimliliğine yapılan yatırımla yaklaşık 122 milyon dolar tasarruf yapıldı
Enerji verimliliğine yapılan yatırımla yaklaşık 122 milyon dolar tasarruf yapıldı

Türkiye’nin enerji sektöründe üretimden dağıtım ve iletime dev bütçeli yatırımların hayata geçirdiğini söyleyen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, yatırımlarla arz kapasitesini geliştirmenin yanı sıra kaynakların etkin ve verimli kullanılmasının da çok önemli olduğunu belirtti.Dün İstanbul’da düzenlenen Enerji Verimliliği Derneği 5. Olağanüstü Genel Kurul Toplantısı'nda konuşan Dönmez, Türkiye'nin enerjide kaynak zengini bir ülke olmadığını ve yurt dışı kaynaklı her bir ilave enerji kaynağının ekonomiye yük anlamına geldiğini vurguladı.

Ülke olarak tasarruf etmemiz gerektiğinin altını çizen Dönmez, “Tasarruf edeceğiz, israf etmeyeceğiz. Bunu toplumun her kesimine ihtiyarlarımızdan yaşlılarımıza kadar yaygınlaştırmak durumundayız. En ucuz enerji, tasarruf edilen enerji” şeklinde konuştu.

UZUN VADELİ DÖNÜŞÜM

Türkiye’nin kısa vadede değil, uzun vadede gereken dönüşümü hayata geçirmesi gerektiğini belirten Enerji Bakanı Dönmez, Enerjinin verimli kullanılması sonucunda oluşan tasarrufun ilave arz kaynağı anlamına da geldiğini vurguladı. Daha az enerjiye daha fazla katma değer almak için enerji verimliliğinin istisnasız uygulanmak zorunda olunduğunu ifade eden Dönmez, “Kaynakları bu kadar heba edecek kadar zengin bir ülke miyiz?' sorusunu sormamız gerekiyor bu noktada. Enerji yoğunluğumuz Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü ülkelerinin ortalamasının üzerinde. Hedefimiz dünyanın en büyük 10 ekonomisinden birisi olmak. O zaman yapılacak şey çok basit. Enerji yoğunluğumuzu en az küresel rekabette önde olan ülkeler seviyesine ve hatta daha da altına çekmek zorundayız. Bunun başka yolu da yok. Verimli enerji, yüksek katma değer” dedi.

BİR KOYUP ÜÇ ALACAĞIZ

Enerjideki fiyat artışlarını absorbe etmenin en önemli yollarından birinin enerji verimliliği olduğunu belirten Dönmez, “Türkiye'nin enerji verimliliğinde hedeflediği noktaya ulaştıkça yurt dışından ithal edeceği enerji kaynakları yıllara sari olarak azalacak” şeklinde konuştu. Bu yıl martta açıklanan Ulusal Enerji Verimliliği Eylem Planı'na değinen Dönmez, plan kapsamında 2023'e kadar enerji verimliliğinde yaklaşık 11 milyar dolar yatırım gerçekleştirileceğine dikkat çekti. Dönmez, şunları söyledi: “2023'e kadar kümülatif olarak yaklaşık 24 milyon ton eş değer petrol tasarrufu da gerçekleştirmiş olacağız. 2033'e geldiğimizde ise elde edeceğimiz tasarruf miktarı yatırım bedelinin yaklaşık üç katı karşılığında, yani 30 milyar dolarlık bir seviyeye ulaşmış olacak.”

EN İYİ TASARRUF ŞEKLİ

Türkiye’nin 2017'deki enerji verimliliğine yaptığı yatırımlarla yaklaşık 122 milyon dolarlık bir tasarruf yaptığının bilgisini de veren dönmez, “Böylece 500 milyon dolarlık doğal gaz ithalatını da önlemiş olduk. Kamuda enerji verimliliği yatırımlarının finansmanı için Dünya Bankası ile yaklaşık 200 milyon dolarlık bir kaynak anlaşmasına da vardık. Merkezi idari birimler ve yerel yönetimler uzun vadeli ve düşük faizli bu kaynaktan yararlanmış olacak” dedi.

  • ULAŞTIRMADA ÖNCÜ OLMAK İSTİYORUZ
  • Türkiye’nin uluslararası rekabet gücünü artırması için aynı birimdeki enerjiyi rakipleriyle benzer veya daha düşük maliyette üretmek zorunda olduğunu kaydeden Dönmez, son 10 yılda verimlilik arttırıcı projeler kapsamında 154 projeye destek ödemesi yaptıklarını söyledi. Bakanlık olarak elektrikli ve hibrit araçlar konusunda da öncü olmak istediklerini söyleyen Dönmez, kiralama ve satın alma yoluyla yapılacak yeni araçların temininde yerlilik oranına haiz elektrikli ve hibrit araçları tercih edeceklerini vurguladı. Enerji Bakanı, böylece yüzde 30’lara varan bir tasarruf imkanı elde edeceklerinin altını çizdi.

TOPLUMSAL BİLİNÇ ŞART

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, enerji verimliliğinin özendirilmesi, bu konudaki farkındalık ve toplumsal bilincin artırılması maksadıyla gerek dağıtım şirketleri gerekse de biz eğitim ve bilgilendirme faaliyetlerine ağırlık vereceklerini söyledi. Dönmez, “Bu anlamda faturaları yeniden düzenledik. Artık dağıtım şirketleri vatandaşlarımıza bu konuda yol gösterecek, konut başına tüketimi azaltacak teşvik ve önerilerin yer alacağı yönlendirici sistemler geliştirmeye başladı” dedi.

ENVER’DE BAŞKAN MURAT KALSIN OLDU

Enerji Verimliliği Derneği’nin 5. Olağanüstü Genel Kurulu’nda yönetim için oylama da yapıldı. ENVER Başkanlığına seçilen Murat Kalsın, “İnanıyorum ki; sanayicisi, tüccarı, girişimcisi, çiftçisi; ulaşım, inşaat, enerji ve tarım gibi birçok sektörde faaliyet yürüten bütün iş sahipleri, halkımız, enerji verimliliği hedeflerimize sahip çıkacak, çalışmalarımıza eşlik ederek ülkemizin enerjisini daha da yükseltmek için bizimle birlikte bu ortak amaca katkıda bulunacaktır” dedi. Türkiye’nin enerji ithalatını azaltmasının en önemli yolunun yerli ve milli kaynakların etkin biçimde kullanmak ve enerji verimliliğini sağlamaktan geçtiğine dikkat çeken Kalsın, enerji verimliliği ile elde edeceğimiz asıl büyük sonucun enerjide bağımsızlık olduğunu vurguladı.

#Fatih Dönmez
#Tasarruf
5 yıl önce