|

‘Endüstri 4.0’da uzman açığı var

Türkiye’de ‘Endüstri 4.0’ dönüşüm çalışmalarına hız verilirken zorlu süreçteki kritik sorunlar dikkat çekiyor. ‘Endüstri 4.0’ın sürdürülebilir olması için yazılım mimarileri ve veri analisti açığının giderilmesi gerektiğini vurgulayan Arçelik Genel Müdürü Hakan Bulgurlu, bu alandaki işgücünün yetiştirilmesi için teşviklerin gerekliliğini hükümete ilettiklerini söyledi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 18/08/2016 Perşembe
Güncelleme: 23:23 - 17/08/2016 Çarşamba
Yeni Şafak

Yeni nesil sanayi devrimi olan sanayi ile akıllı teknolojinin harmanlandığı 'Endüstri 4.0' dönüşümünde Türkiye, hem kamu hem de özel sektör yönünde çalışmalara başlarken, hızlı hareket edilmesi gereken bu süreçte önemli eksiklikler dikkat çekiyor. Şirketlerin rekabette güçlü kalabilmeleri adına Ar-Ge ve 'Endüstri 4.0'a yapılacak yatırımların kritik rolünden bahseden Arçelik A.Ş. Genel Müdürü Hakan Bulgurlu, hükümete bu konudaki eksiklikler ve yapılacaklar hakkında görüştüklerini söyledi. Bulgurlu, ürün ve hizmetler alanında nesnelerin interneti (IoT), satış kanallarının bütünleştirilmesini hedefleyen 'omnichannel projesi', süreç ve sistemler alanında bilgi teknolojileri dönüşümü ve Endüstri 4.0 projelerine yönelik dijital dönüşüm yol haritası oluşturduklarını anlattı.



HÜKÜMETE TEKLİF SUNDU


Türkiye'nin 'Endüstri 4.0' dönüşümünde şirketlerin en önemli eksiklerden olan yazılım mimarileri ve veri analistleri açığına dikkat çeken Bulgurlu, hükümete bu alandaki tekliflerini ilettiklerini belirterek, “Yazılım mimarisi ve veri analizi yapabilecek insanlara ihtiyacımız var. '4.0' dönüşümünde Türkiye'nin önündeki en büyük sorun bu. Bunların yetiştirilmesi adına teşvikleri hükümetten talep ettik” dedi. Pakistan'da yazılım mimarisi ve veri analizi yapabilecek önemli bir işgücü bulunduğundan bahseden Bulgurlu, bu ülkedeki yatırımlarıyla söz konusu işgücü açığının önemli kısmını gidereceklerini kaydetti.



HEDEF 5 YILDA İKİ KAT BÜYÜME


Şirketin büyüme hedeflerini gazetecilerle paylaşan Bulgurlu, Arçelik A.Ş.'nin beş yıl içinde büyüklüğünü ikiye katlamak adına yatırımlara kararlılıkla devam edeceklerini de belirtti. Bulgurlu, ''Faaliyet gösterdiğimiz bütün ülkelerde ilk 3 marka arasında yer almayı hedefliyoruz. Yurtdışındaki ciromuzu da 5 yılda 2 katına çıkarmayı planlıyoruz” dedi.







Güneş enerjili buzdolabını G. Afrikalı sevdi


Hakan Bulgurlu, tüketici odaklı ürünleriyle Arçelik A.Ş'nin dahil olduğu her coğrafyada Ar-Ge projeleriyle farklılaşmak istediklerini anlattı. Bulgurlu, Ar-Ge ekiplerinin Güney Afrika'da güneş enerjisiyle çalışan buzdolabı, İtalya'da taş ocaklı pizza fırını, Çin'de pirinç saklama bölmeli buzdolabı gibi ürünlerine yoğun ilgi olduğunu belirtti. Bulgurlu, Arçelik markasıyla global pazarda özdeşleşen ürünün ise ödüllü türk kahve makinesi Selamlique olduğunu söyledi.



Boston'da 12'nci Ar-Ge merkezinin açılışını yapacak


4 ülkede 11 Ar-Ge merkezinde bin 60 Ar-Ge çalışanları olduğundan bahseden Bulgurlu, Boston'da kuracakları yeni Ar-Ge merkeziyle güçlü işbirlikleri ve teknoji transferi sağlayacaklarını ifade etti. Toplantıda verilen bilgilere göre Arçelik A.Ş. ilk altı ayda satış gelirlerini %20 artışla 7,5 milyar liraya yükseltirken, net kârını da %73 yükselişle 810 milyon lira olarak açıkladı. Arçelik'in BIST 100'ün üzerinde %45'lik performans sergilediği de belirtildi.


#Endüstri 4.0
#Arçelik
#Sanayi devrimi
8 yıl önce