|

Fındıkta çıkış yolu markalaşmada saklı

Dünyanın en büyük fındık üreticisi Türkiye'nin küresel pazarda tanınan tek bir fındık markası bile bulunmuyor. Birçok ülke ise fındığın ne olduğu dahi bilmiyor.

Yeni Şafak
01:00 - 17/01/2005 Pazartesi
Güncelleme: 11:29 - 22/06/2017 Perşembe
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv
---------------------------------- manset -------------------------------------------
---------------------- manset ---------------------

Dünyanın en büyük fındık üreticisi Türkiye'nin küresel pazarda tanınan tek bir fındık markası bile bulunmuyor. Bir çok ülke ise fındığın ne olduğu dahi bilmiyor. Öte yandan topraklarında neredeyse hiçbir fındık, kakao ve badem ağacı yetişmeyen Almanya, dünyanın en iyi çikolata markalarını üretiyor.

Fındık deyince akla Karadeniz geliyor. Doğu Karadeniz ili Giresun ise tek başına Türkiye yıllık fındık üretiminin yaklaşık 6'da birini üretiyor. Ancak, 2004'e kadar yılda 100 bin ton civarında üretim gerçekleştiren Giresun geçen yıl sadece 20 bin ton fındık üretebildi. 4-5 Nisan 2004'te yaşanan don felaketi Giresun'la beraber tüm Doğu Karadeniz'i vurdu. Türkiye geçen sene her ne kadar fındık ihracatından ilk kez 1 milyar doların üzerinde gelir elde ettiyse de ihracattaki büyük pay Doğu Karadeniz'e değil Adapazarı ve Batı Karadeniz'e ait oldu. Uzmanlar, dünya fındık ihtiyacının yüzde 75'ini tek başına üreterek 2004 yılında 1 milyar doların üzerinde gelir elde eden Türkiye'nin, fındığı sadece hammadde olarak ihraç etmesinden dolayı her yıl birkaç milyar dolar zarar ettiğini belirtiyor.

Türkiye'nin fındık politikası yok

Samsun 19 Mayıs Üniversite'si öğretim görevlisi Yrd. Doç Dr. Mehmet Bozoğlu'nun araştırmasına göre Türkiye'de yaklaşık 80 yıldan bu yana ekilen bu ürünle ilgili ülkemizin herhangi bir fındık politikası bulunmadığını ortaya koyuyor. Türkiye'nin fındıkta markalaşamamasını fırsat bilen Almanlar ise dünyanın en iyi fındıklı çikolatalarını üretmeye devam ediyor.

Dünyanın en büyük fındık ve badem ithalatçısı Almanya olduğu için bu ürünlerin fiyatları da üretici ülkelerin piyasalarında değil Hamburg Borsası'nda belirlendiğine dikkat çeken Bozoğlu, "Almanya gibi önemli fındık ithalatçısı ülkeler, Türkiye'nin dışında alternatif tedarikçi ülkeler oluşturmak için Arjantin, Azerbeycan, Gürcistan gibi ülkeleri fındık yetiştirmeye yönlendiriyor. Bu, Türkiye'nin üretim ve pazar payını olumsuz etkileyecek" diyor. Fındık hammadesi çikolata, nugat, pasta, kek ve krema gibi mamullerin içine çeşni maddesi olarak konuluyor. Bunun dışında fındık dondurma, bisküvi ve pastacılık sanayiinde de kullanılıyor.

Fındıkta liderliği kaptırabiliriz

Samsun 19 Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yunus Pınar da, fındıkta dünya liderliğimizi pekiştirecek çalışmalar yapmadığımız takdirde ciddi tehlike ile karşılaşabileceğimizi belirterek, "Dünya fındık tüccarları her yıl üniversitemize gelerek fındık hakkında bilgi alırken, yerli üretici ve ihracatçı bu çalışmalarla ilgilenmiyor. İtalya, İspanya ve ABD düz arazide fındık ekimi yapıyor ve daha düşük fiyata malediyor. Biz, en uygun maliyetle yapmalıyız yoksa liderliği kaptırabiliriz" dedi.

RAKAMLARLA GİRESUN
Yüzölçümü : 6.934 Km2Nüfusu : 523.819kişi (2000sayımı)Hastahane sayısı : 12 (il geneli) Okul sayısı : 371 İstihdam oranları : Tarım %70,31 Sanayi %5,07 Ticaret % 5,71 Küçük Sanayi Sitesi : 597 işyeri İmalat Sanayi İşyeri Sayısı : 30 Adet İmalat Sanayi Yıllık Çalışanlar : 3.071 Kişi Yeşil Kartlı Kişi Oranı : %28


----------------- imza------------------

----------------- imza------------------



#Arşiv
#Yeni Şafak Arşiv
19 yıl önce