|

Gelecek katılımda

Türkiye'de faaliyet gösteren katılım bankaları geleceğe umutla bakıyor. Katılım Bankaları Birliği Başkanlığı görevini devreden Osman Çelik, sektör ortalamasının üzerinde büyüyen katılım bankalarının performansını övdü. Çelik, ”Yeni ürünler ve stratejik eylemler sayesinde gelecek katılım bankaları için çok daha güzel olacak” dedi.

Yeni Şafak ve
03:00 - 12/05/2016 Perşembe
Güncelleme: 23:08 - 11/05/2016 Çarşamba
Yeni Şafak

Türkiye Katılım Bankaları Birliği (TKBB)'nin 15. Olağan Genel Kurulu dün İstanbul'da yapıldı. Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek'in de katıldığı toplantıda konuşan TKBB Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çelik; konomideki son gelişmeleri ve Türkiye'de faaliyet gösteren katılım bankalarının performansını değerlendirdi.



AKTİFLERİMİZ % 15 ARTTI


Katılım bankacılığı sektörünün geçen yıl temel bilanço kalemlerinde büyümesine devam ettiğini ifade eden Çelik, “Aktiflerimiz 2015 yılında yüzde 15,2 artarak 120 milyar liraya yükselirken, pazar payımız yüzde 5,11'e yükseldi. Nakdi kullandırılan fonlarımız yüzde 14,8 artışla 81 milyar liraya, toplanan fonlarımız ise yüzde 13,3 artışla 75,6 milyar liraya ulaşmıştır. Bu kalemlerde pazar payımız sırasıyla yüzde 5,3 ve yüzde 5,7 olarak gerçekleşti" dedi. Katılım bankalarının sahip olduğu özkaynakların yüzde 10 artışla 10,6 milyar liraya yükseldiğine dikkat çeken Çelik, "Sektörümüze iki yeni kamu katılım bankasının giriş yapmasıyla banka sayımız 6'ya yükselmiştir. Şu anda bin 100'e ulaşmış şube sayısı ve 16 binin üzerinde personel ile müşterilerimize hizmet vermekteyiz. Sektör yurt genelindeki şubeleşme faaliyetlerinin yanı sıra yurt dışında da atağa geçmiştir. Yeni ürünler ve stratejik eylemler sayesinde gelecek katılım bankaları için çok daha güzel olacak" diye konuştu.



10 MİLYAR DOLAR SUKUK İHRACI


İstanbul Finans Merkezi ve Strateji Belgesi'nde yer alan eylemlerin öngörülen zaman dilimlerinde hayata geçirilmesinin hedeflendiğini anlatan Osman Çelik, Strateji Belgesi'nde yer alan eylem adımlarının hayata geçirilmesinin, sektörün büyümesini destekleyeceğini ve Türk katılım bankacılığının daha sağlam bir zemine oturmasını sağlayacağını söyledi. Çelik, şunları kaydetti: “Zaman zaman kamuoyunda eleştiri konusu yapılan murabaha yöntemi ile birlikte diğer tüm fon kullandırma yöntemleri ile ilgili olarak muhtelif çalışma komiteleri oluşturulmuştur. Hazırlanan tebliğ taslakları BDDK' ya gönderilecek."



TKBB'DE YAHŞİ DÖNEMİ






Genel Kurul toplantısında TKBB'nin faaliyet ve mali raporları görüşüldü. Daha sonra yapılan oylamada Albaraka Türk Genel Müdürü Fahrettin Yahşi TKBB Başkanlığına, Ziraat Katılım Genel Müdürü Osman Arslan ise TKBB'nin Başkan Yardımcılığına seçildi.



Stratejik ilerliyoruz


Her iki yılda bir gerçekleştirilen seçimle bir diğer bankaya geçen Türkiye Katılım Bankaları Birliği Başkanlığı görevi boyunca desteklerini esirgemeyen bankaların yöneticilerine ve özverili çalışmaları için tüm sektör çalışanlarına teşekkürlerini ileten Çelik, “Faizsiz sisteme yönelik yeni ürünlerimizle ve Strateji Belgemizde yer alan eylemlerimizin zamanında gerçekleştirilmesi ile önümüzdeki yılların katılım bankaları için çok daha güzel gelişmelere tanık olacağımıza inanıyorum” dedi.



Megabank'ın yeri İstanbul


TKBB toplantısında konuşan Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, faizsiz finans sisteminde likidite ve altyapı yatırımlarının finansmanını sağlayacak bir banka görevini görecek olan Megabank'ın Türkiye'de kurulması için İslam Kalkınma Bankası ile bir süredir temasta olduklarını belirtti. Kurulacak bankanın güçlü bir sermaye ile başlamasını planladıklarını söyleyen Şimşek, “Megabank'ın Türkiye'de kurulmasına ilişkin uzun bir süredir diyalog içindeyiz. IMF Dünya Bankası toplantılarında üç dört toplantı yaptık. Bu toplantı sonucunda birer heyet oluşturduk. Biz Türkiye'de kuracağız, bir tanesi de Endonezya'da kurulacak belki” dedi.



Kamu katılımı yeterli değil


Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) Başkanı Mehmet Ali Akben ise katılım bankacılığı ile ilgili, şunları anlattı: “Hep belirttiğimiz gibi bu sisteme yeni oyuncuların girmesi gerekmektedir. Bu sistemin büyümesi, 2023 hedeflerine ulaşması, aksi takdirde biraz zor bir hedef haline gelmektedir. Açılan kamu katılım bankaları üzerinden kamunun sisteme sağladığı finansal destek çok önemli olmakla birlikte yeterli seviyede değildir. Nitekim sistemin yalnızca bankacılık faaliyetleri üzerinden yüzde 15 hedefine ulaşması da mümkün görülmemektedir. Yeni aksiyonlar ihtiyaç vardır."



Teklif yok


TKBB toplantısına katılan Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu Başkanı Şakir Ercan Gül, Bank Asya ile ilgili sorularla karşılaştı. Banka için herhangi bir teklifin olup olmadığına yönelik soruya cevap veren Gül “Teklif yok, şu an yok” dedi. Söz konusu bankaya yönelik satış çalışmalarının devam ettiğini kaydeden Gül, su an somut bir şey olmadığını aktararak, “Teklifler olduğu zaman, somut hale geldiği zaman biz size haber vereceğiz” diye konuştu.





#Türkiye Katılım Bankaları Birliği
#İstanbul Finans Merkezi
#Osman Çelik
8 yıl önce