|

Güçlü ekonomi için kadın şart

Türkiye’de kadınların iş gücüne katılım oranı son 16 yılda yüzde 20’den 34’e çıktı. Shell Türkiye ve İŞKUR iş birliğiyle yürütülecek “5 yılda 5 bin kadına istihdam” projesinin tanıtım toplantısında konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Albayrak, büyük ve güçlü Türkiye olmak için kadınlarımızın enerjisinden daha fazla güç almanın şart olduğunu söyledi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 10/03/2018 Cumartesi
Güncelleme: 00:43 - 10/03/2018 Cumartesi
Yeni Şafak
İŞKUR Genel Müdürü Cafer Uzunkaya ve Shell Turcas Üst Yöneticisi (CEO) Felix Faber proje için imza attı. Tören sonunda katılımcılar fotoğraf çektirdi. Shell Türkiye Ülke Başkanı ve Shell&Turcas Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Erdem, törene katılan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sarıeroğlu’na kadınlar için dikilen bin fidanın belgesini takdim etti.
İŞKUR Genel Müdürü Cafer Uzunkaya ve Shell Turcas Üst Yöneticisi (CEO) Felix Faber proje için imza attı. Tören sonunda katılımcılar fotoğraf çektirdi. Shell Türkiye Ülke Başkanı ve Shell&Turcas Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Erdem, törene katılan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sarıeroğlu’na kadınlar için dikilen bin fidanın belgesini takdim etti.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı himayelerinde, Shell Türkiye ve İŞKUR iş birliğiyle Türkiye’de kadın istihdamını artırmaya yönelik “5 yılda 5 bin kadına istihdam” projesi Ankara’da dün tanıtıldı. Programda konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, mesleklere karşı cinsiyetçi bir yaklaşım gerçekleştirildiğini ve bazı mesleklerin kadın-erkek mesleği olarak ayrıştırıldığını anlattı. Albayrak, “Bu çok yanlış bir algı ve tutum. Bu çarpık anlayış, mesleklerin fiziki şartlarının da bu doğrultuda oluşmasına yol açtı. Bu durumun en çok rastlandığı sektörlerinde başında enerji geliyor” dedi.

HEDEF YÜZDE 40

AK Parti iktidarları döneminde kadınların iş gücüne katılma oranının yüzde 20’lerden yüzde 34’lere ulaştığını kaydeden Albayrak, “Bu konuda hedef yüzde 40’ların üzeri. 2023 Türkiye’sinde bu çerçevede önemli adımlar atılacak. Büyük ve güçlü Türkiye olma noktasında nüfusun yarısını oluşturan kadınlarımızın enerjisinden daha fazla güç almak büyük önem arz ediyor. Kadınların emeği ve katkısı olmadan bir ülkenin kalkınması mümkün değildir. Kadınların iş gücü piyasasına dahil olmadığı bir ülkede dengeli ve sürdürülebilir bir büyümeden bahsetmemiz mümkün değil” diye konuştu.

TÜRKİYE’YE GÜVENİN GÖSTERGESİ

Kadın istihdamını kamuoyunun gündemine taşıyacak bilinçlendirme ve farkındalık oluşturma çalışmalarına her zaman destek vereceklerini belirten Albayrak, şöyle devam etti: “Bu proje Türkiye ekonomisine ve potansiyeline duyulan güvenin de en büyük göstergelerinden biri. Demek ki önümüzdeki 5 yıl daha da büyüyeceğiz ve yatırım yapacağız. Birileri ne derse desin, Türkiye artık resmi bir savaşta. Terörü bitirme noktasında gümbür gümbür ilerliyoruz. Turizm, ihracatı ne kadar büyüyecek bunları konuşuyoruz. Türkiye, bu güçlü zemini perçinleyerek hedeflerine erkek kadın, kadın erkek, yekvücut olarak ilerliyor. Daha önce farklı ortamlarda ifade ettiğim gibi Türkiye’ye yatırım yapan her firma menşei ne olursa bizim için bir Türk firmasıdır. Shell&Turcas da bizim için bir Türk firmasıdır.”

Kadın istihdamı için işverene 18 ay destek

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Julide Sarıeroğlu ise kadın istihdamı için verilen teşvikleri anlattı. Son yıllarda sağlanan 7 milyonun üzerindeki istihdamın yarısının kadınlardan oluştuğunu belirten Sarıeroğlu, “İnşallah bunu daha fazla artıracağız. Yenilikçi ve sektördeki bütün paydaşlarımızla yaptığımız toplantılarda edindiğimiz geri bildirimleri dikkate alarak hazırladığımız teşviklerin miktarını, bugüne kadar asgari ücret üzerinden gerçekleştiriyorduk, artık prime esas kazanç üzerinden veriyoruz. 883 lira ile 2 bin 240 lira arasında değişen oranlarda prim desteklerimiz olacak. Kadın istihdamı olduğu takdirde 18 ay süreyle iş yerlerimizi, işverenlerimizi destekleyeceğiz” dedi.

Amir, müdür, uzman olarak çalışacaklar

Shell Türkiye Ülke Başkanı Ahmet Erdem de İstihdam yaratma politikası doğrultusunda sorumlu bir kurum olma bilinciyle çalıştıklarını anlatan Erdem, tanıtımı yapılan projeyle 2023’e kadar 5 bin kadına istihdam imkanı sunacaklarını kaydetti. Erdem, “Akaryakıt istasyonlarımızdaki kadın çalışan sayısını artırarak Türkiye genelinde yapacağımız çalışmalarla istasyon vardiya amiri, istasyon müdürü, idari işler uzmanı gibi pozisyonlarda çalışma alanı yaratacağız. Türkiye’de binden fazla istasyonda her gün bir milyondan fazla misafir ağırlıyoruz. Kadın çalışan olan istasyonlarımızda müşteri memnuniyeti ve hizmet kalitesi artıyor” diye konuştu.

#​​Shell
#Türkiye
#Ahmet Erdem
#Berat Albayrak
6 yıl önce