|

Hasadı matematikle harmanlıyorlar

Finansal okuryazarlık çiftçilere uzandı. 22 bankanın desteği ile sürdürülen ‘paramı yönetebiliyorum’ programıyla artık çiftçiler finansal ihtiyaçlarını en iyi şekilde yönetebilecek. Hasadı matematikle harmanlamayı öğrenen çiftçiler, borçlanma ve riske karşı korunmanın yanısıra para da biriktirebilecek.

Yeni Şafak ve
04:00 - 21/07/2017 Cuma
Güncelleme: 08:14 - 21/07/2017 Cuma
Yeni Şafak
​‘Paramı yönetebiliyorum’la 
13 bin çiftçiye eğitim verildi
Bu yılki hedef 30 bin kişi
​‘Paramı yönetebiliyorum’la 13 bin çiftçiye eğitim verildi Bu yılki hedef 30 bin kişi

Türkiye’de 22 bankanın desteği ile sürdürülen ‘paramı yöntebiliyorum’ programı etki alanını genişletti. İlk kez 2009 yılında finansal okuryazarlığı gençlere öğretmekle işe başlayan Visa Türkiye, Kalkınma Bakanlığı, Birleşimiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve Habitat Derneği’nin oluşturduğu proje kapsamında, şimdi de çiftçi segmenti hayata geçirildi. Visa Türkiye Genel Müdürü Merve Tezel, Ocak ayından bu yana 31 ilde 176 köy ziyaret edilerek, 13 binin üzerinde çiftçiye birebir eğitim verildiğini söyledi. Yıl sonu hedefi ise 35 ilde 30 bin çiftçi olarak özetlendi.

GELİR-GİDER HESABI

Visa Türkiye Genel Müdürü Tezel, çiftçilerin ve tarım çalışanlarının bireylerden farklı olarak hasat dönemleri doğrultusunda sıklıkla bir yıla yayılan bir matematik problemi olduğunu söyledi. Tezel, “Aylık düzenli gelirlerinin olmaması gelir gider hesaplamasının uzun vadeli yapılması gereği borçlanma ve riske karşı korunma gibi konular bunun temelini oluşturuyor. Biz de bu konuların çözümüne katkı sağlamak amacıyla ‘paramı yönetebiliyorum’ projesine çiftçi segmentini dahil ettik” ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE PROJE İHRAÇ EDİYOR

Habitat Derneği Başkanı Sezai Hazır da, çiftçinin 3 ay çalışıp, sonrasında elde ettiği parayla 9 ay geçinmesi gerektiğine dikkat çekerek, bu eğitimle parayı doğru yönetme eğitimi verdiklerini söyledi. KOSGEB’in girişimcilik müfredatına bu eğitimlerin girdiğini belirten Hazır, Projeye olan ilginin arttığını söyledi. Birçok şirketten personellerinin bu eğitimi alması yönünde taleplerin geldiği bilgisini veren Hazır, Türkiye’nin dışarıya proje ihraç etmeye başladığını aktardı.

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Özel Sektör Yöneticisi Hansın Doğan ise, çiftçilerin akıllı bütçe planlamasıyla önemli kazanımlar elde etmesinin mümkün olduğunu kaydetti.

50 EĞİTİMCİ İÇİN 6 BİN BAŞVURU

Eğitimlerle ilgili bilgi veren Habitat Derneği Başkanı Sezai Hazır, “50 eğitmen arıyorsak 6 bin başvuru geliyor" dedi. Hazır'ın verdiği bilgilere göre çiftçiler için 3 saat eğitim veriliyor. Paramı Yönetebiliyorum projesinin 5 yıllık etki analizi sonuçlarına göre eğitim almayan gençlerin yüzde 23’u tasarruf ederken, bu oran eğitim alanlarda yüzde 50 oldu. Tasarruf eden gençlerin yüzde 50'ye ulaşması durumunda ülkemizde yıllık bazda 11 milyar TL ek tasarruf oluşturabileceği hesaplanıyor.

#Finans
#Finansal okur yazarlık
7 yıl önce