|

İhracata yeşil koridor açılacak

Türkiye, ihracattaki yığılmaları ortadan kaldırmak için nakliye araçlarının daha hızlı geçişini öngören 'yeşil koridor' uygulamasını hayata geçirmeyi planlıyor. Uygulamanın ilk etapta Bulgaristan ve Rusya sınırlarında başlatılması düşünülüyor.

Yeni Şafak
00:00 - 22/05/2005 الأحد
Güncelleme: 15:12 - 3/07/2017 الإثنين
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv
---------------------------------- manset -------------------------------------------
---------------------- manset ---------------------

VELI TOPRAK / HELSINKI

Türkiye, özellikle Rusya ve Bulgaristan üzerinden yapılan ihracatı 'yeşil koridor' açarak rahatlatmayı planlıyor. Resmi temaslarda bulunmak üzere Finlandiya'nın başkenti Helsinki'de temaslarda bulunan Bakan Tüzmen, basın mensuplarına görüşmeleri hakkında açıklamalarda bulundu. Tüzmen, Finlandiya Milli Gümrük Kurulu Genel Müdürü Tapani Erling ile yaptıkları toplantıda, Finlandiya'nın uyguladıgı "yeşil koridor" sistemini de konuştuklarını söyledi.

Rusya ile Finlandiya arasındaki sınır kapılarında uygulanan sistemi ele aldıklarını bildiren Tüzmen, "Bunların bir sistemi var. Yeşil koridor sistemi diyorlar. Rusya ile Finlandiya arasında sınır kapılarında beklemeden işlem yapılması amacıyla oluşturulmuş bir sistem. Yani TIR karsı tarafa geçmeden gümrük idaresine direkt bildirim yapıyorlar daha sonra karşı tarafın gümrük idaresine referans numarası ile birlikte elektronik ortamda bir mesaj çekiyorlar. Bu kabul edildigi zaman TIR'lar gümrük denetimi yapılmadan hızlı bir şekilde sınırdan geçiyor. Bu sistemin ayrıntılarını konuştuk" diye konuştu.

Finlandiya'da yeşil koridor sistemi ile yapılan ticaret şu an için Rusya ile ticaretlerinin yaklaşık yüzde 3-5'i civarında olduğunu, yani 9 milyar dolarlık ticaret hacminin yaklaşık 270 milyon dolarının bu sistemle yapıldığını kaydeden Bakan Tüzmen, şöyle devam etti: "Tabii bu koridor sistemini merak ediyorduk. Çünkü Ruslarla görüştüğümüzde böyle bir sistemi kurabilir miyiz demişlerdi. Bulgaristan sınırında çok sıkıntı var. Böyle bir sistemin uygulamasını yapabilir miyiz, AB ile olan görüşmelerde bir sıkıntı yaratıyor mu, bunları konuştuk."

71 milyar dolarlık yıl sonu ihracat hedefi aşılabilir

Tüzmen açıklamasında ayrıca, Türkiye'nin 17 Mayıs 2005 tarihi itibariyle 12 aylık ihracatının 68,9 milyarı doları geçerken, otomotiv ihracatının da ilk kez tekstile yetiştiğini söyledi. 1 Ocak-17 Mayıs 2005 tarihleri arasındaki ihracatın yüzde 22,8 oranında artarak 26,5 milyar dolara ulaştığını da kaydeden Tüzmen, ihracatın bu ivmesinin korunması durumunda 2005 yılının sonunda program hedefinin aşılarak 75 milyar dolara ulaşacağını söyledi.

Türkiye'nin otomobil ihracatının hazır giyim ve konfeksiyon ihracatına yetiştiğini de vurgulayan Tüzmen, "Taşıt araçları ve yan sanayinin bu dönem içinde yapmış oldugu ihracat 5 milyar doları geçmiş durumda. Hazır giyim ve konfeksiyonun yaptıgı ihracat da 5 milyar dolaylarında. Otomotiv Türkiye'nin yıldızlaşan bir sektörü" diye konuştu. Otomotiv ihracatının ileri teknolojiyi içinde taşıyıdığının altını çizen Tüzmen, bu durumun Türkiye'nin daha fazla ileri teknoloji ürünü ihracatı yaptığının bir göstergesi oldugunu vurguladı.

Kuzeyde bir refah ülkesi: Finlandiya

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen'in son dış ticaret gezisiyle gündeme gelen "kar, orman ve göl" ülkesi Finlandiya, aynı zamanda kuzeyin bir refah ülkesi konumunda. Yüzölçümünün yüzde 69'unu kaplayan ormanları dışında (tarıma elverişli arazi sadece yüzde 18 civarında) çok fazla bir doğal kaynağı bulunmayan, yılın büyük bölümünü karlar ve buzlar altında geçiren Finlandiya, makus talihini bilgi ve teknolojiye yatırım yaparak, insanlarının eğitim düzeyini mükemmel seviyeye yükselterek yenmiş. 2004 yılında kişi başına yurtiçi gelirde 35 bin 670 dolarla (Türkiye'ninki 4 bin 251 dolar) dünyada 12'inci sırada yer alan Finlandiya'nın, 2005 yılında 39 bin 98, 2006 yılında ise 40 bin 604 dolar kişi başına yurtiçi gelire ulaşacağı tahmin ediliyor. Finlandiya, böylece zenginlikte 2005 yılında Japonya'yı, 2006 yılında da Katar'ı geride bırakacak ve dünyanın en zengin 10'uncu ülkesi olacak.

'Irak'ın önceliği Türkiye'
Irak Başbakanı İbrahim Caferi'nin temasları kapsamında Ankara'da bulunan Irak Ticaret Bakanı Abdulbasit Kerim Mevlüd, Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen'i makamında ziyaret etti. Irak Ticaret Bakanı Abdulbasit Kerim Mevlüd ziyaret sonrası yaptığı açıklamada karşılıklı sorunları tespit edip ve gerekli çalışmaları yapmayı istediklerini söyledi. Ülkelerindeki şartlar nedeniyle gerçekleştirilemeyen işler olduğunu ve bunlara beraberce çözüm bulmak istediklerini belirten Mevlüd, Irak olarak yeni bir ticaret politikası uyguladıklarını, bunda da "öncelik Türkiye ve diğerleri" diye bir ayrıma gittiklerini ifade ederken, "bizim önceliğimiz Türkiye'dir" diye konuştu. Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen de, Irak'a son 3 ayda aylık ortalama 250 milyon dolarlık ihracat yapıldığını belirtirken, "Böyle giderse, yıl sonunda 2,5 milyar doları aşarız" dedi. Tüzmen, bu yıl 15 Mayıs itibariyle bu ülkeye yapılan ihracatın, geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 33'lük artışla 920 milyon doları, Türk müteahhitlik firmalarının savaş sonrasında Irak'ta üstlendikleri işlerin toplamının da 1,1 milyar doları aştığını söyledi. Bakan Tüzmen, önümüzdeki iki yılda ise Irak ile ticaret, yatırım, nakliye, müteahhitlik hizmetleri gibi sektörlerde, toplam 10 miyar dolarlık iş hacmine ulaşmayı hedeflediklerini bildirdi. Son dönemde gerçekleştirilen atılımlarla, bir çok Arap ülkesiyle Serbest Ticaret Anlaşması (STA) gerçekleştirildiğini, birçoğuyla da gerçekleştirilmek üzere olunduğunu anlatan Tüzmen, Irak'la bir STA yapmak arzusunda bulunduklarını kaydetti.


----------------- imza------------------

----------------- imza------------------



#Arşiv
#Yeni Şafak Arşiv
٪d سنوات قبل