|

İşdünyası teşviklerden memnun

İş adamları devletten istedikleri birçok talebin yeni torba yasayla karşılanmasından memnun. Genel eğilim torbaya konulan her teşvikin ekonomiye can simidi olacağı yönünde. Asgari ücretin vergi dilimi artışından etkilenmemesi ve 100 liralık desteğin sürmesi de istihdam ve üretimi kamçılayacak maddeler olarak yorumlandı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 4/02/2018 Pazar
Güncelleme: 01:33 - 4/02/2018 Pazar
Yeni Şafak
İşverene 100 TL tutarındaki asgari ücret desteğinin 2018 yılında da sürecek olması sevindirici bir gelişme olarak yorumlandı.
İşverene 100 TL tutarındaki asgari ücret desteğinin 2018 yılında da sürecek olması sevindirici bir gelişme olarak yorumlandı.

TBMM’ye sevk edilen Vergi Kanunları İle Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı’na ilişkin iş dünyası değerlendirmelerde bulundu. İşverene 100 TL tutarındaki asgari ücret desteğinin 2018 yılında da sürecek olması sevindirici bir gelişme olarak yorumlandı. Asgari ücretin yıl içinde azalmasının önlenmesine yönelik çalışmalar da iş dünyasından tam not aldı. Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Abdurrahman Kaan, vergi oranının yüzde 15’ten yüzde 20’ye çıkması nedeniyle ücretin kesintiye uğramasının, asgari ücretlinin refahını düşürdüğünü söyledi. Kaan, “İşvereni doğrudan etkileyen bir durum gibi görünmese de bu düzenleme işgücü piyasası adına olumlu bir gelişme olacaktır. Gelir vergisi stopajı, damga vergisi ve SGK primi desteği de çok önemli. Bu düzenlemelerin etkisiyle istihdam artışı 2018 yılında da hız kesmeden sürecek” dedi.

  • İşsizlik azalacak
  • Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi de işgücü piyasalarında yaşanan gelişmelerin, ihracatı çok yakından etkilediğini kaydetti. Büyükekşi, “Torba yasa tasarısındaki maddelerin hayata geçmesi hem gelir anlamında çalışanlara hem de işçilik maliyetleri anlamında firmalarımıza verilmiş çok önemli bir destek vazifesi görüyor. Üretim, istihdam ve ihracata verilen diğer desteklerle birlikte istihdam anlamında yaşanacak bu gelişmenin ihracatımıza olumlu katkı sağlayacağına kesin gözüyle bakıyorum. 2018 yılında da bir yandan ihracatımızda rekor kırarken, diğer taraftan da hükümetimizin işgücü konusunda sunduğu desteklerin de katkısıyla işsizlik oranlarında gerileme görmeye devam edeceğimize inanıyorum” ifadelerini kullandı.
Devlet elini taşın altına koydu

İstanbul Ticaret Borsası (İSTİB) Başkanı Ali Kopuz devletin yeni işgücü teşvikleri ile elini taşın altına koyduğunu aktardı. 100 lira tutarındaki asgari ücret desteğinden 1,5 milyon işverenin yararlandığını belirten Kopuz, tedbirlerin büyüme odaklı olduğuna işaret etti. İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Başkanı İsmail Gülle de asgari ücretin yıl boyunca vergi dilimi artışından etkilenmemesini yerinde bir karar olarak ele aldı. İş adamları istihdamda bu uygulamanın mutlu çalışan sayısını artıracağını bunun da üretime olumlu yansıyacağını aktardı.

Üretim heyecanı arttı

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay uygulamanın, yatırımcıların üretim ve ihracat heyecanını artıracağını, Ar-Ge ve tasarım faaliyetlerine de güç katacağını kaydetti. Türkiye ekonomisinin 2016 yılındaki zor bir yılın ardından 2017 yılında ihracat, üretim ve istihdamda önemli bir başarıya imza attığını belirten Burkay, 2018 yılında da istikrarlı büyümenin devam etmesini beklediklerini söyledi. Burkay, “İş dünyasının devletten talep ettiği birçok talebin yeni torba yasa ile yerine getirildiğini görüyoruz. Yatırımcıyı etkileyen birçok alanda iyileştirmelerin yeni torba yasa ile çözüme kavuşması sevindirici bir gelişme. Yatırım, üretim ve ihracat yapmak isteyen şirketlerimizin önündeki birçok engel ortadan kalkacak. Şirketlerimize yönelik her teşvik, bizlere güç katacak” dedi.

#Türkiye
#Ekonomi
#Teşvik
6 yıl önce