|

İşletmelere 'mesleki yeterlilik belgesi' uyarısı

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO), "tehlikeli" ve "çok tehlikeli" sınıftaki 40 meslek dalında faaliyet yürüten işletmeleri, 26 Mayıs'tan itibaren bulundurulması zorunluluk haline gelecek "Mesleki Yeterlilik Belgesi" konusunda uyardı.

Yeni Şafak
09:58 - 3/05/2016 Salı
Güncelleme: 08:00 - 3/05/2016 Salı
AA
'Mesleki Yeterlilik Belgesi' uygulaması  26 Mayıs'tan itibaren zorunlu hale geliyor.
'Mesleki Yeterlilik Belgesi' uygulaması 26 Mayıs'tan itibaren zorunlu hale geliyor.

EBSO'dan yapılan açıklamada, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından hazırlanan ilgili tebliğin geçen yıl yayımlandığı hatırlatılarak, söz konusu 40 meslek kolunda faaliyet gösteren işletmelerin çalışanlarına mesleki yeterlilik belgesi alınması için 26 Mayıs 2016'ya kadar süre tanındığı belirtildi. Bu 40 meslek kolunda yeterlilik belgesi olmadan işçi çalıştırılamayacağına işaret edilerek, "Yapılacak denetimlerde belgeyi ibraz edemeyen işletmelere çalışan başına 500 lira para cezası kesilecek" ifadesi kullanıldı.



Açıklamada, EBSO Başkanı Ender Yorgancılar'ın konuya ilişkin değerlendirmelerine de yer verildi. Yorgancılar, Ege Bölgesi'nde mesleki yeterlilik belgesi konusunda EBSO'nun yetkilendirildiğini, Mesleki Yeterlilik ve Belgelendirme Merkezi (MEYBEM A.Ş.) tarafından akreditasyonu alınmış tüm mesleklerde belgelendirme için EBSO'ya başvurulabileceğini belirtti.



Yorgancılar, EBSO ve MEYBEM A.Ş arasında yapılan işbirliği kapsamında ahşap kalıpçı, betonarme demircisi, betoncu, duvarcı, iskele kurulum elemanı, sıvacı, asansör bakım ve onarımcısı, CNC programcısı ve metal saç işlemecilerinin Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) sınavlarının İzmir'de yapılabildiğini ifade etti.



"Belgelendirilen çalışan sayısı çok az"


Mesleki Yeterlilik Kurumu'ndan 2006 yılından bugüne kadar yaklaşık 50 bin kişiye belge verildiğine dikkati çeken Yorgancılar, şunları kaydetti:



"Çalışma Bakanlığı'nın ilk tebliğiyle zorunluluk getirilen i̇nşaat, otomotiv, makine ve doğalgaz sektörlerinde yaklaşık 1 milyon kişinin çalıştığı düşünüldüğünde yapılan belgelendirme çok yetersiz kalıyor. İlgili kanun gereği, Meslek Lisesi ve Meslek Yüksek Okulu diploması ile mesleki eğitim merkezinden alınmış Ustalık Belgesi dışındaki tüm belgeler geçerliliğini yitirecektir. MEYBEM A.Ş, 2016 Şubat ayından itibaren tüm Türkiye'de yaklaşık bin belgelendirme yaptı. Bu belgelendirmelerin yaklaşık 200'ü odamız aracılığıyla gerçekleştirildi. İşgücü piyasasının nitelikli işçiye sahip olması ve el yordamıyla sorunları halletmek yerine, sistemli bir şekilde yol almayı sağlayacak bu projenin sağlıklı bir şekilde yürümesi için bizler de elimizden gelen gayretle katkı sunmaya devam ediyoruz."



#EBSO
#Ender Yorgancılar
#Mesleki Yeterlilik Belgesi
8 yıl önce