|

İsrail Mısır hattında gaz krizi

İsrail’in Mısır’a göndermek istediği doğalgaz, hat kullanımı sözleşmesi yüzünden zora girdi. Hattı işleten EMG Şirketi Avukatı Niv Sever, “EMG şirketi, yakın gelecekteki bir gaz tedarikinde kullanımı için herhangi bir sözleşmeye sahip değil” dedi.

Yeni Şafak ve
06:00 - 12/01/2016 Salı
Güncelleme: 00:23 - 12/01/2016 Salı
Yeni Şafak

İsrail'in Mısır'a doğalgaz ihraç etmekte kullanmayı planladığı boru hattını işleten şirket anlaşmanın hukuki ve teknik açıdan mümkün olmadığını kaydetti. İsrail basınında yer alan haberlere göre, İsrail ile Mısır arasındaki doğalgaz boru hattının sahibi ve işletmecisi East Mediterranean Gas Company (EMG) şirketi, İsrail Ulusal Altyapı, Enerji ve Su Kaynakları Bakanı Yuval Steinitz'e Mısır'a doğalgaz ihracıyla ilgili gönderdiği mektupta hukuki ve teknik bir dizi imkansızlıkları sıraladı.



İŞLETMECİ ŞİRKET İLLEGALE YANAŞMADI


EMG'nin avukatı Niv Sever tarafından kaleme alınan mektupta, İsrail'in Tamar sahasından Mısır'daki Dolphinus Holding'e gaz gönderilmesinin rekabete zarar vereceği gerekçesiyle, şirketin böyle bir anlaşmada hiçbir şekilde taraf olmayacağı belirtilirken, “EMG şirketi, İsrail'den Mısır'a yakın gelecekteki bir gaz tedarikinde kullanımı için sözleşmeye sahip değildir” ifadelerine yer verildi. Gelecekte de EMG boru hattının kullanılması durumunda, Dolphinus gibi tek bir alıcıya münhasır bir hak tesis edilmesinin gazın arzı konusunda sıkıntılar yaratacağı belirtilirken, “EMG'nin böyle illegal bir hareketin tarafı olma niyeti yoktur” denildi.



Gelinen noktada son durum ne?


Tarafların geçen yılın mart ayında detaylarını açıkladığı, tartışmalı durumdaki anlaşmaya göre, İsrail'den 5 milyar metreküplük bir gazın Mısır'daki sanayi tüketicilerinin kullanımı için gönderilmesi planlanıyor. Akdeniz'deki Tamar sahasından çıkarılacak doğalgaz, İsrail ulusal şirketi tarafından İsrail'in Ashkelon şehrine taşınacak. Mısır'a taşınmasından da Mısır'lı Dolphinus şirketinin sorumlu olacağı açıklanmıştı.



#Niv Sever
#Dolphinus Holding
#doğalgaz
#Mısır
8 yıl önce