|

İSTAC, seri tahkim’le dava avına çıktı

Ticari davaların uzun yıllar sürmesi İstanbul Tahkim Merkezi ISTAC’ı harekete geçirdi. Kurum, olarak ‘seri tahkim’ denilen bir yöntemi Türkiye’ye getirdi. ISTAC Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ziya Akıncı, “Dava trafiği arttıkça, dışarıya giden milyonlarca dolarlık dava harcaması Türkiye’de kalır” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 7/02/2018 Çarşamba
Güncelleme: 01:08 - 7/02/2018 Çarşamba
Yeni Şafak
‘Seri tahkim’ yöntemini Türkiye’de uygulamaya başlandı.
‘Seri tahkim’ yöntemini Türkiye’de uygulamaya başlandı.

İstanbul Tahkim Merkezi (ISTAC), iş adamlarının davalarına hızlı çözüm sunan ‘seri tahkim’ yöntemini Türkiye’de uygulamaya başladı. Sözkonusu yöntemle küçük uyuşmazlıklar 3 ayda karara bağlanıyor. Bu yöntemle uzun yıllar süren davalar kısa bir sürede sonuçlanıyor. Ancak ISTAC Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ziya Akıncı, yöntemden Türk iş adamlarının yeterince yararlanmadığını söyledi.

Yetkilendirme Lazım

Uluslararası tahkimin yarattığı ekonomik ve ticari potansiyelin çok yüksek olduğunu belirten Akıncı, ““ISTAC’ta dava trafiği arttıkça, tahkim yargılama harçları, hakem-bilirkişi ücretleri, konaklama ve ulaşım giderlerinden oluşan milyonlarca dolarlık dava harcaması Türkiye’de kalır. Bunun için gerek küçük ve orta ölçekli şirketlerin, gerekse yerli-yabancı çok ortaklı dev şirketlerin ISTAC’ı yetkilendirmesi gerekiyor” talebinde bulundu.

25 ayda 15’inci dava

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ile düzenledikleri ortak basın toplantısında Akıncı, kurumun faaliyetleri hakkında da bilgi verdi. ISTAC’ın İstanbul Finans Merkezi Projesi’nin bir parçası olarak kurulduğuna işaret eden Akıncı, “Faaliyete başladığımız 25 ayda 15’inci dava aşamasına geldik. Şu anda derdest olan (devam eden) davalarımızdan bir tanesi 800 milyon lira mertebesinde. Almanya, Fransa, Orta Doğu ve Afrika’dan ihtilaflar geldi. Bu aşamada haliyle taraflardan birinin Türk olduğu ihtilaflar bize geliyor. En düşük davamız 10 bin liralık. Bugün en basit ticari dava dahi 4 sene 5 sene sürebiliyor. Halbuki ISTAC kuralları uyarınca yargılamanın 6 ay içinde bitmesi gerekiyor. Bizim uygulamada da biten davalarımızın ortalama süresi 6 ay” bilgisini verdi. Akıncı ‘Seri Tahkim’ yoluyla küçük uyuşmazlıklarda bu sürenin 3 aya indiğini ve kararların nihai ve bağlayıcı olduğunu söyledi.

Alanının Ronaldo ve Messi'si kadroda

ISTAC’ta uyuşmazlığı çözecek hakemin daima konunun uzmanı olduğunu da aktaran Akıncı, “Finans uyuşmazlığına finans uzmanı, inşaat alanındaki uyuşmazlığa inşaat uzmanı, leasing alanındaki uyuşmazlığa leasing uzmanı hakem olarak atanıyor. ISTAC, devlet mahkemelerinin altındaki bütçelerle davaları çözmeye başladı. Tahkim alanının “Ronaldo’su ve Messi’si” olarak görülen ünlü ticari hakemler ve tahkim uzmanları ISTAC kadrosuna katıldı” dedi. Akıncı, dolaylı olarak Milletlerarası Tahkim Divanı’na (ICC) destek oluklarını, muhatabını ikna edemeyen Türk şirketinin ICC’ye gittiğini de belirtti.

  • TİM’den tam destek sözü
  • TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi alın terini akıl teriyle birleştiren ihracatçıların, ticarette karşılaştığı anlaşmazlığın hızlı çözümünün önemli olduğunu söyledi. Büyükekşi, “Ülkemizde gerek iş, gerekse ticaret mahkemelerinde çok ciddi bir iş yükü mevcut. Dünya ticareti hızla gelişirken, ticarete konu hukuki işlemlerde çok daha hızlı bir şekilde çözüm üretmemiz gerekiyor. İşte bu noktadan hareketle, bugün İstanbul Tahkim Merkezi ve TİM olarak aynı masada oturuyoruz. ISTAC tarafından sunulan tahkim hizmetinin, firmalarımıza ne denli faydalı olacağını ortaya koymalıyız. Gerek yurt içinde, gerekse yurt dışında, firmalarımızın ISTAC’ı kullanım oranlarını artırarak Tahkim Merkezimizin bilinirliğini desteklemeliyiz. Türk ihracatçılara yurt dışı merkezler yerine ISTAC’ı kullanmaları konusunda çağrılar yapacağız” şeklinde konuştu.
#İSTAC
#TİM
#Tahkim
6 yıl önce