|

Kalkınma inovasyonda

Türkiye İnovasyon Haftası başladı. Açılışta konuşan Ekonomi Bakanlığı Müsteşarı İbrahim Şenel, inovasyonun ekonominin geleceği için hayati önemde olduğunu belirterek, “Turquality desteğindeki firmalarımızın ihracat kilogram fiyatı 3 doları aştı. Bu da tasarımın önemini ortaya koyuyor” dedi.

Yeni Şafak
06:00 - 4/12/2015 Cuma
Güncelleme: 00:25 - 4/12/2015 Cuma
Yeni Şafak

Ekonomi Bakanlığı Müsteşarı İbrahim Şenel, Ekonomi Bakanlığı'nca yürütülen Turquality desteği kapsamındaki firmaların ihracat kilogram fiyatının 3 doları aştığını belirterek, “Bu da markalaşmanın, kurumsallaşmanın, tasarımın ve pazarlamanın ne kadar önemli olduğunu bir kez daha ortaya koyuyor” dedi. Şenel, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından Ekonomi Bakanlığı'nın desteği, Arçelik, Sabancı Holding, Türk Ekonomi Bankası (TEB), Türk Hava Yolları (THY) ve Turkcell'in stratejik ortaklığında, partner ülke Hollanda'nın katkısıyla bu yıl dördüncüsü düzenlenen Türkiye İnovasyon Haftası'nın açılışında konuştu. İhracat kilogram fiyatlarımız geçtiğimiz yıl itibarıyla 1,66 dolar oldu ve şimdiye kadarki en yüksek değerine ulaştı”



MESAFEMİZ UZUN


Şenel, daha ileriye gitmek için farklı şeylerin yapılması gerektiğini, dün söylenenleri bırakıp bugün yeni şeyler söylenmesi gerektiğini, o yeni şeylerin de Ar-Ge, inovasyon, tasarım, hayaller, yeni ürünler ve yeni ufuklar olduğunu söyledi. Türkiye'nin kendi ürettiği ürünlerle tüketim alışkanlıklarını belirleyebilen bir ülke olması gerektiğine dikkati çeken Şenel, “Tüketim ağlarını kontrol edebilen bir ülke olmalıyız. Bütün gayretimiz bütün çalışmalarımız bu yönde” şeklinde konuştu. Türk firmalarının şu anda ürün kalitesi konusunda küresel piyasalardaki rakipleri ile yarışabilecek ve hatta bu rakiplerin önüne geçebilecek düzeye ulaştığına işaret eden Şenel, “Ancak büyüyen Türkiye olarak, büyük hedefleri olan Türkiye olarak daha kat edeceğimiz çok mesafe var” ifadelerini kullandı.





AR-GE HARCAMALARI ARTMAK ZORUNDA


Şenel, son yıllarda önemli sıçramalar yapmasına rağmen Türkiye'nin Ar-Ge harcamalarının GSYİH'ye oranının hala düşük seyrettiğini vurgulayarak, konuşmasını şöyle sürdürdü: “2002 yılında yüzde 0,53 olan bu oran giderek artmış olmakla birlikte hala yüzde 1 civarında ama inovasyon ağırlıklı ürünlerin üretimine odaklanan ülkelere baktığımızda bu oranların yüzde 3'ün üzerinde seyrettiğini görüyoruz. Bu yıl ekonomimiz ve ihracatımız açısından çok zor bir yıl oldu ancak önümüzdeki sene çok iyi olacak. Bundan emin olun. Nitekim, 2. çeyrek büyümemiz beklentilerin üzerinde yüzde 3,8 oldu. Bu veri ile birlikte Türkiye 2015 yılı ilk yarısında yüzde 3,1 büyümüş oldu. 2015 genelinde yüzde 3 civarında büyüme elde edeceğimizi öngörüyoruz. İhracat kilogram fiyatlarımız geçtiğimiz yıl itibarıyla 1,66 dolar oldu ve şimdiye kadarki en yüksek değerine ulaştı. 1,66 noktasına 2009 yılındaki 1,16 dolardan geldik. Nitekim bakanlığımızca yürütülen Turquality desteği kapsamındaki firmalarımızın ihracat kilogram fiyatı 3 doları aştı. Bu da markalaşmanın, kurumsallaşmanın, tasarımın ve pazarlamanın ne kadar önemli olduğunu bir kez daha ortaya koyuyor.”



Gübremiz: Girişim ve sermaye


Hollanda Prensi Maurits van Oranje-Nassau de başarılı bir inovasyonda üç etkenin söz konusu olduğunu belirterek, her şeyin büyük fikirler ve çığır açan teknolojilerle başladığını söyledi. Bunların araştırma ve geliştirme yatırımlarının birer sonucu olduğuna işaret eden Oranje-Nassau, ikinci etkenin ise iş birliği olduğunu kaydetti. Oranje-Nassau, “Başarının üçüncü kilit etkeni de para veya diğer bir ifadeyle yüksek kaliteli bir ekosistemdir. Mahsulün yetişmesi için öncelikle tohumlara, bir tarlaya ve gübreye ihtiyacınız var. Söz konusu gübre, girişim sermayesidir. Bu sermaye de hem yapılandırılmış, hem de bol miktarda olmalıdır” dedi.



#ivanasyon
#Arçelik
#Sabancı Holding
#Türk Ekonomi Bankası
8 yıl önce