|

Katılım'a tek elden fetva

Katılım bankalarının tek elden fetva alacakları ortak Danışma Kurulu için BDDK, kanun tasarısını hazırladı. Türkiye Katılım Bankaları Birliği Genel Sekreteri Osman Akyüz, “O kanun tasarısı, taslak tasarı haline gelirse hükümete sunulacak; Meclis’ten geçtiğinde Danışma Kurulu kurulmuş olacak” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 8/11/2016 Salı
Güncelleme: 00:21 - 8/11/2016 Salı
Yeni Şafak

Türkiye'deki katılım bankalarının kendi faaliyetlerinin islami şartlara uygunluğunu denetlemesi için ayrı ayrı oluşturdukları danışma kurulu heyetlerinin, tek çatı altında toplanması sürecinde Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ortak bir kanun tasarısı hazırladı. Türkiye Katılım Bankaları Birliği (TKBB) Genel Sekreteri Osman Akyüz, katılım bankacılığının iş prensiplerini belirlemesi planlanan Danışma Kurulu çalışmalarının süratle devam ettiğini, BDDK'nın kanun tasarısı hazırladığını bildirdi. TKBB'nin bugünlerde söz konusu kanun tasarısını çalıştığını ifade eden Akyüz, şöyle devam etti: “O kanun tasarısı taslak tasarı haline gelirse hükümete sunulacak, Meclis'ten geçtiğinde Danışma Kurulu kurulmuş olacak. Danışma Kurulu, başlangıçta bizim birlik bünyesinde olacak, öyle düşünüyoruz. Birliğin günlük işlerinden bağımsız olacak ama birlik bünyesinde olacak. Oraya konumlanacak, Merkezi Danışma Kurulu diyoruz ona... Tüm sektör için işin kurallarını, genel prensiplerini belirleyecek.”



ORTAK KART İÇİN İRADE VAR


TKBB Genel Sekreteri Akyüz, katılım bankalarının ortak kredi kartı çalışmasının da devam ettiğini, bu konudaki fizibilite çalışmalarının sürdüğünü ifade ederek, “Bu bir süreç, ne kadar sürer bilmiyorum. Belki bir şirket kurulacak, şirkete bankalar ortak olacak. Yani burada önemli olan kurulması için ortada irade var. Kart işinde maliyetler önemli. Maliyetleri azaltabilmek için şartlar bizi ortak karta zorluyor” ifadelerini kullandı.



Akyüz ayrıca, dünyadaki tüm katılım bankalarının merkez bankası olarak faaliyet göstermesi planlanan Megabank ile ilgili çalışmaların devam ettiğini söyledi. Megabank'ın kuruluş sermayesinin 1 milyar dolar olacağını belirten Akyüz, “Ortaklık dağılımı henüz belli değil. Takvimde bayağı ileri aşamaya gelindi” ifadelerini kullandı.







MEGABANK'TA PRENSİP KARARI


Türkiye'nin Megabank'ı Endonezya ve İslam Kalkınma Bankası ile birlikte kuracağını, bankanın merkezinin İstanbul ya da Endonezya'da olacağını belirten Akyüz, bankanın Türkiye'deki faizsiz finans kuruluşlarına likidite sağlama yönünde faaliyette bulunacağını hatırlattı. Akyüz, şöyle devam etti: “Bildiğim kadarıyla 1 milyar dolarlık bir kuruluş sermayesi olacak. Ortaklık dağılımı henüz belli değil. Takvimde bayağı ileri aşamaya gelindi. Prensip kararı verildi diye biliyorum. Bu uzun yıllardır çalışılan bir konuydu. En son Türkiye Cumhuriyeti'yle Endonezya, bu bankanın kuruluşuna öncülük etme kararı verdiler. İslam Kalkınma Bankası bunu ciddi anlamda destekliyor.”



Görevimiz paraları batırmamak


Katılım bankalarının KOBİ'lere reel finansman sağladığını, işletmelere makine, ham madde ve yardımcı madde temininde finansman kolaylığı sunduğunu ifade eden TKBB Genel Sekreteri Akyüz, “KOBİ'lere yakın çalışıyoruz. Nasıl finansman sağlarızın gayreti içindeyiz. Bunu yaparken de, bizdeki para bedava para değil. Bu vatandaşın tasarrufu... Dolayısıyla o paraları batırmamak bizim esas görevimiz. Bu nedenle ince eleyip sık dokuruz. Koyduğumuz para geri gelir mi gelmez mi, onu çalışırız” şeklinde konuştu. Katılım bankacılığının sektörün yüzde 5'ini oluşturduğu Türkiye'de 2025'e kadar katılım bankalarının bankacılık sektörü içindeki payının yüzde 15'e çıkarılması hedefleniyor.






#Katılım Bankacılığı
#Osman Akyüz
#KOBİ
7 yıl önce