|

Kayıp kaçağa ar-ge atağı

Elektrik dağıtım şirketlerinin EPDK’ya sunduğu ar-ge projelerinden 60’tan fazlası kabul edildi. Ar-ge projeleri şirketler için kayıp-kaçağı önleme, şebekenin ömrünü uzatma ve kesintileri minimize ederek tüketici memnuniyetini arttırma yolunda önem taşıyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 28/06/2016 Salı
Güncelleme: 22:33 - 27/06/2016 Pazartesi
Yeni Şafak

Tüketici memnuniyetini artırmak, kesintisiz elektrik hizmeti sağlamak ve kayıp-kaçağı azaltmak için çeşitli çalışmalar yapan elektrik dağıtım şirketleri, ar-ge projelerini ana gündem maddelerinden biri olarak belirledi. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun (EPDK), 28 Mayıs 2014'te belirlediği usuller kapsamında, Temmuz 2014, Ocak 2015, Temmuz 2015 ve Ocak 2016 dönemlerinde yapılan ar-ge başvurularından 60'ın üzerindeki proje kabul edildi. Elektrik dağıtım şirketleri, akıllı şebeke sistemlerinin kullanılması, dağıtım şebekesinde kayıp ve kaçak elektriğin önlenmesi, teknik ve teknik olmayan kayıpların ayrıştırılması, enerjinin kriptolanması, akıllı şebekeler için yerli sayaç geliştirilmesi, akıllı şebekelerin siber saldırılardan korunması ve hatlardaki enerjinin anlık olarak izlenmesi gibi birçok alanda ar-ge projeleri geliştirdi.Süreleri 3 ila 30 ay olan ar-ge projeleri, başarılı sonuçlar alındıkça elektrik dağıtım şirketleri tarafından yatırıma dönüştürülüyor.



KAYIP-KAÇAĞA İNSANSIZ TAKİP


Projelerin bazıları tek bir dağıtım şirketi tarafından, bazı projeler birleştirilerek birden fazla elektrik dağıtım şirketi tarafından geliştirildi. Enerjisa'ya bağlı Başkent Elektrik Dağıtım AŞ'nin (EDAŞ) geliştirdiği “Elektrik Dağıtım Operasyonlarına Özgü İnsansız Hava Aracı Tasarımı ve Prototip Üretimi” (DRONE) dikkat çeken ar-ge projeleri arasında yer aldı. Söz konusu proje kapsamında tasarlanan ve üretilen prototip hava araçları ile belirlenen pilot sahalarda havai hatlar küresel konumlama sistemi (GPS) koordinatlarıyla yakından görüntülenebilecek. Özellikle kayıp ve kaçak elektrik kullanım takibi yapılabilecek.


#Elektrik dağıtım şirketleri
#EPDK
#Ar-ge
8 yıl önce