|

KOBİ'ye 500 milyonluk fon

Reel ekonomideki payı her geçen artan KOBİ’lere destekler katlanarak büyüyor. Hazine Müsteşarlığı ile TÜBİTAK’ın ortaklaşa yürüttüğü InvesTR Programı için dün imzalar atıldı. Girişimci ve KOBİ’lere Hazine Müsteşarlığı tarafından girişim sermayesi fonları aracılığıyla kaynak aktarılacak. En az 200 milyon lira olması öngörülen kaynağın toplam fon büyüklüğünün 500 milyon lirayı bulması hedefleniyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 15/06/2018 Cuma
Güncelleme: 00:31 - 15/06/2018 Cuma
Yeni Şafak
Hasan Mandal - Faruk Özlü- Mehmet Şimşek - Osman Çelik
Hasan Mandal - Faruk Özlü- Mehmet Şimşek - Osman Çelik

Ekonominin bel kemiği olan Küçük Ve Orta Ölçekli İşletmeler’e (KOBİ) destekler artarak devam ediyor. Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ile Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü'nün katılımıyla düzenlenen ve girişim sermayesi ekosisteminin geliştirilmesini amaçlayan Tech-InvesTR Türkiye Yüksek Teknoloji-Erken Aşama Yatırım Fonu'na ilişkin anlaşma dün Ankara’da imzalandı. Hazine Müsteşarı Osman Çelik, Tech-InvesTR Programı'nın TÜBİTAK ve Hazine Müsteşarlığınca eş zamanlı yürütüleceğini belirterek, "Bu program kapsamında inovasyon ve teknoloji odaklı girişimciler ve KOBİ'lerimize Hazine Müsteşarlığı tarafından girişim sermayesi fonları aracılığıyla kaynak aktarılacaktır. Bu kaynağın minimum 200 milyon lira olmasını öngörüyoruz ve bu kapsamda toplam fon büyüklüğünün ise minimum 500 milyon lirayı bulmasını hedefliyoruz" dedi.

ÖNEMLİ ADIMLAR ATILDI

Çelik, Türkiye'deki KOBİ'lerin gelişimin yüzde 99,8'ini, istihdamın yüzde 74,2'sini ve ihracatın da yüzde 56,4'ünü oluşturduğunu, bu nedenle söz konusu işletmelerin her aşamada desteklenmesinin önem taşıdığını söyledi. Hazine Müsteşarlığı olarak daha önce Kredi Garanti Fonu (KGF) aracılığıyla KOBİ'lerin finansmana erişimini kolaylaştırmaya yönelik önemli adımlar attıklarını hatırlatan Çelik, "Teknoloji odaklı, inovatif girişimlerin geleneksel işletmelerden farklı olarak güçlü bir sermaye yapısına ihtiyaç duydukları bilinen bir gerçektir. Bu sebeple Hazine Müsteşarlığı olarak üst fonların düzenlenmesinin sağladığı başarılardan yola çıkarak Müsteşarlığımızın doğrudan fonlara kaynak aktarmasına olanak sağlayan yeni bir düzenlemeyi hayata geçirdik" diye konuştu.

EKOSİSTEME CAN SUYU

Çelik, Müsteşarlığın girişim sermayesi fonlarına doğrudan kaynak aktarmasına ilişkin Bakanlar Kurulu kararının geçtiğimiz günlerde yürürlüğe girdiğini anımsatarak, düzenlemeyle girişimciler ve KOBİ'lere 2 milyar liraya kadar kaynak girişim sermayesini fonlara aktarma yolunun açıldığını bildirdi. Çelik, söz konu kaynağın inovatif ve teknoloji odaklı girişimlerin yaygınlaşması için "can suyu" olacağının altını çizerek, bu kaynağın girişimcilerin finansman ihtiyacını büyük ölçüde karşılayarak girişimcilik ekosistemine de büyük katkı sağlayacağını kaydetti.

20 MİLYON LİRALIK DESTEK

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal da Hazine Müsteşarlığı ile 2 yıla yakındır programa yönelik çalıştıklarını söyledi. Söz konusu program, Türkiye'deki girişimcilik ve teknoloji transferi ekosisteminin kapasitesinin artırılmasını ve fikri mülkiyet temelli projelere, start-uplara, üniversitelerin bilgi ve becerilerini ticarileştirmek amacıyla kurulan şirketlere ve KOBİ'lere yatırım yapılmasını hedefliyor. Program kapsamında TÜBİTAK tarafından bu yıl yaklaşık 100 milyon liralık bir bütçeyle çağrıya çıkılması planlanıyor. TÜBİTAK'ın çağrı kapsamında her bir kuruluşa aktaracağı hibe destek tutarı asgari 2 milyon lira, azami 20 milyon lira olacak.

  • Yeni dönemde daha fazla teşvik
  • Programda değerlendirmelerde bulunan Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ise; “Artık çok daha öngörülebilir tabiri caizse ortodoks bir para politikasına döndük. Merkez Bankamızın bağımsızlığına, kredibilitesine hiçbir şekilde ne dün, ne bugün ne de seçim sonrası asla ve asla halel gelmeyecek. Net olarak bunun teminatı da biziz. Bu konuda şüphe edenler bizim beyannamemize baksınlar” ifadelerini kullandı. Kaynakları yeni dönemde daha fazla vergi, teşvik ve kredi politikasıyla ticarete konu olan üretken alanlara daha çok ayıracaklarını aktaran Şimşek, şöyle konuştu:”Türkiye’nin altyapı sorunlarını önemli ölçüde çözdük. Hastanelerin fiziki ihtiyaçları, derslik ve üniversite sayısı gibi sorunları çözüyoruz. Şimdi nitelik zamanı. İşte bugünkü imza niteliği artırmaya, Türkiye’yi katma değer zincirinde yukarıya taşımaya, bilgi ve teknoloji yoğun üretime yönelik güçlü bir adım."
#KOBİ
#Fon
#Destek
6 yıl önce