|

KOBİ’ye kredi ödeme kolaylığı

Borcunu rahatça ödemek isteyen işletmeler için yeni bir kolaylık sağlandı. Döviz cinsinden ve dövize endeksli kredilerin Türk lirası cinsinden yapılandırılması halinde, ilgili tarihdeki Merkez Bankası döviz alış kuru esas alınacak. Kefalet limiti, küçük ve orta büyüklükteki işletme için 25, KOBİ dışı yararlanıcılar için ise azami 200 milyon lira olmak üzere Maliye Bakanlığınca belirlenecek.

Haber Merkezi
04:00 - 16/10/2018 Salı
Güncelleme: 00:50 - 16/10/2018 Salı
Yeni Şafak
Limitleri Hazine ve Maliye Bakanlığı belirleyecek
Limitleri Hazine ve Maliye Bakanlığı belirleyecek

Hükümet, küçük ve orta büyüklükteki işletmelerin işini kolaylaştırmak için tedbiri elden bırakmıyor. Kredi Garanti Kurumlarına Sağlanan Hazine Desteğine İlişkin Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre, işletme kredilerinin vadesi asgari 6 ay, anapara ödemesiz dönemi en fazla 1 yıl olmak üzere, azami 5 yıl olarak belirlendi. Yatırım kredilerinin vadesinin de asgari 6 ay, anapara ödemesiz döneminin en fazla 3 yıl olmak üzere azami 10 yıl olması kararlaştırıldı.

156 AY KURALI

Ödemesiz döneme ilişkin faizlerin azami 1 yıllık dönemler sonunda tahakkuku esas olacak. İhtiyaç duyulması halinde ödemesiz döneme bir ay ilave edilebilecek. Kefalet verilmiş kredilerin yeniden vadelendirilmesi veya yapılandırılması ve bu durumlarda tanımlanan sürelerin aşılması durumunda, azami sürelere en fazla 36 ay ilave edilebilecek. Kredi veren, kredinin açılış tarihinden başlamak üzere işletme kredilerinde 96 ay, yatırım kredilerinde ise 156 ayı aşmamak kaydıyla birden fazla yapılandırma yapabilecek ve kredi vadesini değiştirebilecek. Yapılandırma durumunda ödemesiz dönem en fazla 12 ay olarak uygulanacak. Yapılandırma veya vade değişikliği Hazine ve Maliye Bakanlığına ilave mali yük getirmeyecek şekilde düzenlenecek.

DIŞARIDAN ALINAN KREDİLER NE OLACAK?

Eximbank'ın ve diğer kredi verenlerin, gelişmekte olan ülkelerin kalkınmaları için bu ülkelere veya bu ülkelerdeki muhtelif kurumlara finansman sağlayan, Dünya Bankası ve benzeri uluslararası finansal kuruluşlardan sağladığı işletme veya yatırım kredisi ürününün ana para ödemesiz dönemi veya vadesi tanımlanan sürelerden farklıysa, söz konusu uluslararası finansal kuruluştan sağlanan kredi ürünleri kapsamında sağlanan kredilerin anapara geri ödemesiz dönemleri ve vadeleri esas alınabilecek.

  • Merkez kuru esas alınıyor
  • Her bir yararlanıcı için kefalet limiti, KOBİ tanımını haiz yararlanıcılarda azami 25 milyon lira, KOBİ tanımı dışında kalan yararlanıcılar için ise azami 200 milyon lira olmak üzere Hazine ve Maliye Bakanlığınca belirlenecek. Kredi garanti kurumu tarafından yararlanıcı başına verilebilen kefaletlerin azami tutarları olan limit içinde kalmak kaydıyla kefalet sağlanan kredilerden yapılan tahsilat ölçüsünde kefalet sağlanmaya devam edilebilecek. Döviz cinsinden ve dövize endeksli kredilerin Türk lirası cinsinden yapılandırılması halinde, yapılandırma tarihindeki Merkez Bankasının döviz alış kuru esas alınacak.
#KOBİ
#Kredi
6 yıl önce