|

Mega projeler tam gaz

Ülkemizde son yıllarda ulaştırma, enerji, savunma, altyapı, milli ürün alanında önemli projeler hayata geçti. Dünyanın gıpta ile baktığı maliyeti çok yüksek bu projelerin bir kısmı ise uygulanmaya başladı.

Yeni Şafak ve
16:58 - 16/02/2016 mardi
Güncelleme: 17:16 - 16/02/2016 mardi
Yeni Şafak

Dünyanın çekim merkezi haline gelen Türkiye, birbirinden yeni ve uluslararası projelerle dikkatleri üzerine çekiyor. Türkiye'nin ekonomik kalkınmasına öncülük eden ve farklı birçok alana çözüm getiren bu projelerin mali büyüklüğü ise 100 milyar doları aşıyor.



1 Kasım seçimlerinin ardından sandıktan tek başına iktidarın çıkması, gerekli siyasi karar alıcıların düzenlemeleri daha hızlı yapması anlamına geliyor. Finansal anlamda daha seri işleyecek süreçle birlikte Türkiye'nin projeleri de hız kazanacak. Ekonomik istikrar açısından siyasi belirsizliğin ortadan kalkmasının ardından, Türkiye'nin hâlihazırdaki büyük projeleri hızlanacak ve yenilerinin önü açılacak.



Hayata geçirilecek projelerin, Cumhuriyet'in 100. Yılı olan 2023 yılına kadar tamamlanması planlanıyor. Böylelikle Türkiye'nin 2023'e kadar dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına girmesi hedefleniyor. Ayrıca Gayri Safi Yurt İçi Hasıla'nın (GSYİH) 2 trilyon dolara, kişi başı milli gelirin ise 25 bin dolara çıkarılması öngörülüyor. İhracatın 500 milyar dolara, turizm gelirlerinin 50 milyar dolara çıkarılması da 2023'ün öncelikli hedefleri arasında yer alıyor. İşsizliğin ise yüzde 5 bandına düşürülmesi planlanıyor.



İşte Türkiye'yi 2023 hedeflerine ulaştıracak maliyeti yüksek projeler:


İstanbul – İzmir Otoyolu


Türkiye Cumhuriyeti'nin en maliyetli yatırımlarından olan, maliyeti yaklaşık 16 milyar dolarlık projede çalışmalar hızla devam ediyor. 2 yıl sonra tamamlanması beklenen proje ile ülkemizin ekonomisine ve ulaşım hizmetlerine çok büyük katkı sağlanacak.



Müşterek Taarruz Uçağı (JSF)


En büyük savunma sistemleri tedarik projesi olarak nitelendirilen 16 milyar dolarlık JSF projesi, yeni nesil savaş uçağını karşılamak için başlatıldı. 7 Ocak 2015 tarihinde gerçekleştirilen Savunma Sanayi İcra Komitesi toplantısında 4 adet uçak siparişi verildi. Bu uçakların 2019 yılında tedarik edilmesi planlanıyor. Toplamda ise 100 adet F-35 uçağının tedariki amaçlanıyor.



Kanal İstanbul


Boğazdaki gemi trafiğini rahatlatacak bu çılgın projenin maliyeti 15 milyar dolar. Yoğun bir çalışma temposuyla 2023 yılı başında resmen hayata geçirilmesi planlanan proje, Türkiye'nin aynı zamanda tonaj başına gemilerden para alınması durumunda ciddi gelir getirici bir çalışma olacak.



43 kilometre uzunluğundaki projede ilk kazmanın, bu senenin sonuna kadar vurulması planlanıyor.



3. Havalimanı


Türkiye'yi Batı Avrupa – Uzak Doğu arasında transfer merkezi haline getirecek yeni havalimanı projesinin yaklaşık 10,2 milyar avro yatırım ve 22,2 milyar avro kira bedeli bulunuyor.



Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, 70 milyon yolcu kapasiteli havalimanının ilk etabının 26 Şubat 2018'de açılacağını açıkladı.



Sinop Nükleer Enerji Santrali


Kurulu gücü 4 bin 500 – 5 bin mw olan projenin maliyeti, 22 milyar dolarlık büyüklüğüyle dikkat çekiyor. Nükleer santrali inşa edecek Japon yetkililer, iki yıl sürmesi beklenen fizibilite çalışmasının ardından hazırlanacak raporun Türk makamlarına sunulacağını ve raporun onaylanmasıyla da inşaat sürecinin başlayacağını belirtti.



Santralin 2023 yılından itibaren elektrik üretimine başlaması planlanıyor.



Akkuyu Nükleer Enerji Santrali


Maliyeti 20 milyar dolar olan santral için 4 aşamalı program öngörülüyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, 2023'e kadar Akkuyu'da elektrik üretimine geçileceğini açıkladı.



Söz konusu enerji projeleri tamamlandığında dışa bağımlılık azalacak.



Marmaray


Türkiye'nin 153 yıllık rüyası olan Marmaray'ın maliyeti 5 milyar dolar. Asya ile Avrupa kıtaları arasında denizin altından kesintisiz demiryolu ulaşımı sağlayan dünyanın en büyük ve önemli projelerinden Marmaray, açıldığı günden bu yana 118 milyon kişiyi taşıdı.



Ankara – İstanbul Yüksek Hızlı Treni


Ankara-Eskişehir arasındaki seyahat süresini 1,5 saate düşüren hattı hizmete girmesiyle birlikte Türkiye, dünyada 6'ıncı, Avrupa'da 8'inci YHT hattı işleten ülke oldu.



Ankara-İstanbul YHT'nin ikinci etabı olan Eskişehir- İstanbul (Pendik) kesiminin inşası da tamamlanarak, 25 Temmuz 2014 tarihinde hizmete açıldı. 4 milyar dolarlık Ankara-İstanbul YHT projesiyle iki büyük kent arasındaki seyahat süresi 3,5 saate düştü.



3. Boğaz Köprüsü


1973 yılında faaliyete geçen Boğaziçi Köprüsü ve 1988 yılında tamamlanan Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nden sonra İstanbul Boğazı'na yapılacak 3. Köprü, ilklerin köprüsü olarak adlandırılıyor. 4.5 milyar dolar maliyeti olan köprü gerek estetik gerekse teknik özellikleriyle dünyanın sayılı köprüleri arasında yer alacak.



Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün Ağustos'ta açılacağını söyledi.



T129 Atak Helikopteri


Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK), taktik ve taaruz amaçlı operasyonlarında kullanılmak üzere projelendirilen ve tamamen milli imkanlarla üretilen Atak, dünyanın en etkin taarruz helikopteri olma unvanını da elinde tutuyor.



3.3 milyar dolar maliyeti olan Atak, dünyada kendi sınıfındaki en etkin taarruz helikopteri olma özelliği taşıyor.



Yeni Türkiye'nin sağlam temellerle inşa edilmesini sağlayacak bu projeler ekonominin yanı sıra istihdam ve verimliliğe de büyük katkı sunacak.


#Türkiye
#mega
#dev
#projeler
#ekonomi
#katkı
#100 milyar dolar
#2023 Hedefleri
il y a 8 ans