|

Mersin Limanı dünya liderliğine oynuyor

Mersin Limanı, ‘Genişleme Projesiyle’ küresel liderliğe oynuyor. Dünyanın en büyük konteyner gemilerini ağırlamaya hazırlanan Mersin Limanı’nın, direkt seferlerin açılması ile Orta Doğu ve Bağımsız Devletler Topluluğu ülkelerinin de ana limanı olması bekleniyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 13/09/2016 Salı
Güncelleme: 22:48 - 12/09/2016 Pazartesi
Yeni Şafak
Geçtiğimiz günlerde 366 metrelik 'CMA CGM Callisto’ isimli gemiyi genişleme projesi kapsamında açılan rıhtımına yanaştıran limanın, dünyanın en büyük konteyner gemilerinin uğrak noktası olması bekleniyor.
Geçtiğimiz günlerde 366 metrelik 'CMA CGM Callisto’ isimli gemiyi genişleme projesi kapsamında açılan rıhtımına yanaştıran limanın, dünyanın en büyük konteyner gemilerinin uğrak noktası olması bekleniyor.

MERSİN'de PSA-Akfen tarafından işletilen Mersin Uluslararası Limanı (MIP), genişleme çalışmalarıyla birlikte dünyanın en büyüğü olma yolunda ilerliyor. Yakın zamanda dünyanın en büyük konteyner gemilerinin uğrak noktası olması beklenen Mersin Limanı'nın, direkt seferlerin açılması ile Orta Doğu ve Bağımsız Devletler Topluluğu ülkelerinin de ana limanı haline gelmesi bekleniyor.


Sahip olduğu altyapı ve ekipman ile dünya denizlerinde dolaşan en büyük konteyner gemilerine hizmet veren MIP, dünya limanları ile olan rekabet gücünü arttırdı. Genişleme Projesi kapsamında ise toplam 480 metre uzunluğunda yeni bir rıhtım inşaatının yapıldı.



YATIRIM 1 MİLYAR $'A ÇIKACAK


755 milyon dolara ilaveten bugüne kadar toplam 250 milyon TL'lik yatırım yapılan MIP'de şu anda inşaatı devam eden Genişleme Projesi kapsamında harcanan 170 milyon dolar ile toplam yatırım 1 milyar doların üzerine çıkacak. 17 konteyner operatörü ile hizmet veren liman, 100'den fazla limana olan bağlantısı ile de dikkatleri üzerine çekiyor. Dünya çapında düzenli hizmet verilen 6 bin 200 müşterisiyle Türkiye'deki konteyner limanları arasında yüzde 17,8'lik, ithalat-ihracat konteyner iş hacmi bakımından ise yüzde 25,8'lik pazar payına sahip olan MIP, 2015 yılında 4 bin 320 gemiye hizmet verdi. Ayrıca, geri sahada çalıştırılmak üzere alınan 8 elektrikli RTG ile limanın stoklama kapasitesi ise 1 milyon 800 bin TEU'dan 2 milyon 600 bin TEU'ye ulaştı.



  1. 18 BİN İSTİHDAM

  2. İki bin kişiye doğrudan, 18 bin kişiye dolaylı istihdam sağlayan Mersin Limanı, 65 ton kapasiteli 2 rıhtım vinci, 4 mobil rıhtım vinci, 45 tonluk 1 römorkör ve 1 kılavuz botunun da aralarında bulunduğu birçok envanteriyle dikkat çekiyor. Geçen yıl ise 180 yeni soğutuculu konteyner bağlantı noktası daha limana kazandırılarak narenciye, yaş sebze ve meyve ihracatında bölgeye destek sağlandı.
#Mersin Limanı
#Genişleme Projesi
8 yıl önce