|

Milli projelere beyin göçü teşviği

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, ‘Bilim İnsanlarımızın Yurda Dönüş Seferberliği Programı’ çerçevesinde milli ve stratejik projelere tersine beyin göçü desteği getireceklerini açıkladı. Varank, “Ülkemiz açısından stratejik değer taşıyan projelere katkı için alanlarında uzman, nitelikli araştırmacıların ülkemize gelmesini teşvik ediyoruz” dedi.

Burak Karaca
04:00 - 18/10/2018 Perşembe
Güncelleme: 01:03 - 18/10/2018 Perşembe
Yeni Şafak
​Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank
​Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez Mimar ve Mühendisler Grubu(MMG) tarafından üçüncüsü düzenlenen Ar-Ge ve İnovasyon Zirvesi ve Sergisi’nin açılışına katıldı. Düzenlenen organizasyonda söz alan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, tersine beyin göçünü sağlamak adına Uluslararası Lider Araştırmacılar destek programını tasarladıklarını belirtti.

Şu anda daha önce açıklanan programın altını doldurduklarını belirten Varank, proje ile ülkemize gelecek olan lider araştırmacıların kendi Ar-Ge ekiplerini de kurabileceklerini aktardı. Ülkemiz için hayati önem taşıyan stratejik projelere katkı sağlamak için uzman, nitelikli araştırmacıların ülkemize gelmesini teşvik ettiklerini söyleyen Varank, yerli ve milli teknolojilerin geliştirilmesi için akademi ve sanayide ihtiyaç duyulan bilginin de yurt dışından ülkemize transfer edilebileceğini belirtti.

TEKNOPARKLARA 750 MİLYON TL

Mustafa Varank, geçen gün kamuoyuna ilan edilen Özgün ve Milli Helikopter T-625’in Ar-Ge merkezi desteğinden yararlanan bir proje olduğunu belirterek, faaliyetteki 58 teknoparkta yüksek teknolojili ürünlerin yerli imkanlarla geliştirildiğini dile getirdi. Son 14 senede teknoparklara 750 milyon lira ödenek sağladıklarını söyleyen Varank, “Teknoparklarımızda 5 bin 68 işletme faaliyet gösteriyor, yaklaşık 50 bin kişi istihdam ediliyor. Bakanlık olarak önümüzdeki dönemde teknopark ekosistemini daha da güçlendirecek, yeni fikirlerin ve girişimcilerin desteklenmesine odaklanacağız” ifadelerini kullandı.

Öte yandan bakan Varank, Kocaeli ve Konya'da projelerin tamamlandığını, bu projelere toplamda 69 milyon lira destek sağladıklarını, Bursa, Kayseri ve Elazığ Bilim Merkezleri'ne ilişkin çalışmalarının devam ettiğini, ayrıca yıl sonunda Üsküdar Bilim Merkezi’nin birinci fazını açıp, 2019 yılı içerisinde ise Antalya Kepez Bilim Merkezi'ni açacaklarını sözlerine ekledi.

  • HEDEF 81 İLDE 100 ATÖLYE
  • Kodlama okulları olan Deneyap atölyeleri hakkında da açıklamalarda bulunan Varank, ”Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, TÜBİTAK, Gençlik ve Spor Bakanlığı ve Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı iş birliği ile 81 ilde 100 Deneyap Teknoloji Atölyesi kuracağız. İnşallah imzaları da bu ay sonuna kadar atıp ilk uygulamalara da başlayacağız.” diye konuştu. Ar-Ge ve teknolojik yeniliğin en somut çıktılarından birisinin de sınai mülkiyet hakları olduğunu vurgulayan Teknoloji Bakanı, son 16 senede yerli patent başvuru sayısının 21 kat, yerli patent tescil sayısının 27 kat arttığına dikkati çekti. Bunun yanı sıra Türkiye’de 1 milyon 600 bin tescile ulaşan bir sınai mülkiyet portföyünün bulunduğunu da aktaran Varank, bu doğrultuda kurulan Sınai Mülkiyet Değerleme Şirketi’ni önümüzdeki günlerde faaliyete geçireceklerini söyledi.

#Mustafa Varank
#Proje
#Teşvik
6 yıl önce