|

Miniklere 'enerji tasarrufu' eğitimi

Okullarda yüz yüze eğitim başlarken öğrencilere enerji tasarruf eğitimi de verilecek. ENVER Başkanı Ali İhsan Sılkım, çocuklara verilecek eğitimlerde, evde ve okulda alınacak basit önlemlerle büyük faydalar sağlanabileceğinin anlatılacağını söyledi.

Nur Banu Aras
00:22 - 6/09/2021 Pazartesi
Güncelleme: 00:27 - 6/09/2021 Pazartesi
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv

Enerji Verimliliği Derneği (ENVER) Başkanı Ali İhsan Sılkım, çocuklara verilecek eğitimlerle evde ve okulda enerji tasarrufuna yönelik büyük faydalar sağlanabileceğini söyledi. Bir grup gazeteciye enerji verimliliğiyle ilgili alınabilecek tedbirlere ilişkin konuşan Sılkım, “Nüfus artışı, refah düzeyinin yükselmesi, artan şehirleşme oranı, hizmet sektörünün güçlenmesi ve sanayileşme gibi nedenlerden dolayı ülkemizin enerji kullanımı gelişmiş ülkelere göre daha hızlı artıyor” dedi. Sılkım, birincil enerji tüketiminin yıllık ortalama yüzde 2-3, elektrik talebinin yüzde 5-6 artış gösterdiğine dikkat çekti. Sılkım, “Bu nedenledir ki; sürdürülebilir bir dünya ve daha iyi bir gelecek için enerji kaynaklarının en verimli şekilde kullanılması önem arz ediyor” dedi. Geleceğin gerçek sahibi olan çocukların enerji verimliliği noktasında eğitimlerine özel önem verilmesi gerektiğini söyleyen Sılkım, “Çocuklarımızı birer enerji dedektifi olarak yetiştirmemiz gerekiyor” diye konuştu.


OKULLARA VERİMLİLİK DÖNÜŞÜMÜ

Okul binalarının da enerji verimli binalara dönüştürülmesi gerektiğini söyleyen Ali İhsan Sılkım, şu önerilerde bulundu: “Mevcut iç mekan ve dış mekan aydınlatmaları LED armatürler ile değiştirilmeli. Tüketilen elektriğin bir miktarı çatıya kurulacak güneş panelleri ile üretilmeli. Mevcut kömür kazanları, doğal gaz kazanları ile değiştirilmeli. Sıcak su dağıtım hatları yalıtılmalı ve vanalarda oluşacak ısı kayıplarının önüne geçmek için vana ceketi kullanılmalı. Bina dış cephe ve çatı izolasyonu yapılmalı.”


KUMANDADAN DEĞİL DÜĞMEDEN KAPAT

Ali İhsan Sılkım enerji verimliliğinin artırılması noktasında bazı ipuçları da verdi. Sılkım, “Basit alışkanlıklarla önemli ölçüde enerji tasarrufu sağlayabiliriz. Örneğin televizyonları ve diğer kumandalı aletleri mutlaka düğmelerinden kapatın. Odadan çıkınca ışıkları kapatın ve gün ışığı varken lambaları gereksiz yere açmayın. Yakın mesafeleri yürüyün, toplu ulaşım araçlarını tercih edin. İhtiyacınızdan fazlasını almayın, alışverişlerde geri dönüşümü kolay bez torba ya da file kullanın” dedi.

#ENVER
#Ali İhsan Sılkım
#Enerji Tasarrufu
#​Enerji Verimliliği Derneği
3 yıl önce