|

Nükleer adım

Türkiye’nin enerji ihtiyacının yüzde 10’unu karşılayacak olan santral, yaklaşık 20 milyar dolara mal olacak. Santralin yapımında 10 bin kişi, işletmesinde ise 600’ü Türk mühendis 3 bin 500 kişi çalışacak. Projeyle Türkiye’nin nükleer teknoloji transferi süreci de başlayacak. 2023’de devreye alınması planlanan projenin yüzde 35-40’lık kısımındaki Türk şirketleri, ekonomiye 6-8 milyar dolar katma değer sağlayacak.

Yeni Şafak ve
04:00 - 3/04/2018 Salı
Güncelleme: 00:34 - 3/04/2018 Salı
Yeni Şafak
60 yıllık rüya için ilk harç
60 yıllık rüya için ilk harç

Türkiye’nin nükleer serüvenin ilk projesi olan Akkuyu’da temel bugün atılıyor. Proje Türkiye’nin 1955 yılında başlayan nükleer enerji macerasının ilk santral projesi olma özelliğini taşıyor. Temel atım töreni, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in katılımlarıyla Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde yapılacak. Akkuyu Santrali’nin inşa edileceği Mersin’in Gülnar Köyüne canlı bağlantı yapılacak ve temel atılacak.

AKKUYU 1976’DA KARARLAŞTIRILDI

Süreç Mersin-Akkuyu sahasında nükleer santral kurmak ve işletmek üzere 12 Mayıs 2010 tarihinde, Türkiye ile Rusya arasında imzalanan hükümetlerarası anlaşma ile başlatılmıştı. Anlaşma ile Akkuyu sahasında toplam 4.800 MW gücünde 4 ünite nükleer reaktör inşa edilecek. Akkuyu’nun nükleer santral alanı olarak belirlenmesi ise daha eskiye dayanıyor. Akkuyu sahası, 1976 yılında Atom Enerjisi Komisyonu tarafından lisanslanırken, yer raporu ise güncellenerek Aralık 2013’te onaylandı.


İNŞAAT İZNİ SÜRECİ 3 YIL SÜRDÜ

Proje için önemli aşamalardan biri olan ve yaklaşık 3 yıl önce başlayan inşaat lisansı süreci de tamamlandı. Nükleer tesislere lisans verilmesine ilişkin mevzuata göre belirlenen genel ve özel koşullar yerine getirilerek Akkuyu Nükleer Santralinin 1. Ünitesi inşası için TAEK tarafından inşaat lisansı verilmesine karar verildi.

Halen dünyada 31 ülkede 450 nükleer santral işletmede olup, 55 nükleer santralin de inşası sürüyor. Akkuyu ile birlikte inşa halindeki santral sayısı 56 olacak. Ülkemizde kaynak çeşitliliği sağlayarak enerji arz güvenliğine katkısı bakımından büyük önem taşıyan Akkuyu Nükleer Santrali işletmeye alındığında Türkiye’nin elektrik ihtiyacının yaklaşık yüzde 10’unu karşılayacak. Santralin yapım döneminde 10 bin kişi, 60 yıllık işletme döneminde ise 3 bin 500 kişi çalışabilecek.

HEDEF TEKNOLOJİ TRANSFERİ

Diğer santrallerdeki ortaklık oranları ile Türkiye, kendi nükleer santralini yapabilecek bir kapasiteye ulaşmayı hedefliyor. Bu kapsamda Güney Kore’nin 35 yıl içinde nükleer santralleri anahtar teslim yüzde 100’ünü yerli olarak yapabildiğine dikkat çekiliyor. Türkiye’nin de Akkuyu inşasıyla birlikte bu noktaya gelmesi planlanıyor.

  • NÜKLEERİN EKONOMİK DEĞERİ ÇOK YÜKSEK
  • Dünyanın elektrik talebinin yaklaşık yüzde 11’İ nükleerden karşılanıyor. AB üyesi 14 ülkede 129 nükleer santral var. Bu santraller AB’de elektrik talebinin yüzde 25’ini karşılıyor. İşletme maliyeti diğer santrallere göre düşük. Yakıt fiyatlarında yaşanacak dalgalanmalar, nükleer güç santralindeki elektrik üretim maliyetlerini etkilemiyor.
#Nükleer Santral
#Akkuyu
#Türkiye
#Rusya
6 yıl önce