|

Rehavete kapılmayın

Petrol fiyatının 47.6 dolara inmesi maliyet yükünü hafifletmiş gibi görünse de uzmanlar, enerjide dışa bağımlı Türkiye’yi yatırımlarına devam etmesi konusunda uyarıyor. IAEE Başkanı Gürkan Kumbaroğlu, Türkiye’nin kaya gazında çalışmalarını geliştirmesi gerektiğini söyledi.

Yeni Şafak
04:00 - 13/01/2015 Salı
Güncelleme: 20:54 - 12/01/2015 Pazartesi
Diğer
Petrolün uluslararası piyasalardaki varil fiyatındaki düşüş hız kesmeden sürüyor. Dün yine 47.6 dolara inen petrol fiyatları enerji açığı olan ülkeleri ucuz ithalat fırsatıyla sevindirirken; enerji şirketlerini kara kara düşündürüyor. Uzmanlar, sürecin uzaması halinde enerji şirketlerinde iflaslar görülebileceği konusunda uyarıyor. Avrasya İşletme ve Ekonomi Birliği’nin (EBES) 15. Konferansı’na katılan ekonomistlere göre; petrol fiyatlarındaki düşüş ve Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) olası müdahalesi dünya ekonomisini olumlu etkiler ancak enerji sektöründe iflaslar yaşanabilir.

İHRACATÇI ÜLKELER ZOR DURUMDA KALIR

Buna göre, katılımcıların ağırlıklı görüşü, petrol fiyatlarındaki sert düşüşün küresel ekonomiyi olumlu etkileyeceği şeklinde. Fakat bazı petrol ihraç eden ülkeleri ise zor günler bekliyor. Özellikle Venezuela ve Rusya gibi petrol ihracatı geliri kamu bütçesinin önemli bir kısmını oluşturan ve siyasi ambargolarla boğuşan ülkeler çok zorlanacak gibi görünüyor.

KAYA GAZINDA POTANSİYEL VAR

Öte yandan, Türkiye’nin enerji açğına dikkat çeken piyasa uzmanları devlet ve şirket yatırımlarının aynı kararlılıkla sürmesi gerektiğini vurguluyor.  Uluslararası Enerji Ekonomisi Birliği (IAEE) Başkanı Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu, petrol fiyatlarındaki düşüşün Türkiye’de enerji yatırımlarında rehavete yol açmaması gerektiğini belirtti. Kumbaroğlu,  açıklamasında, petrol fiyatlarındaki düşüşün, Japonya, Almanya, İtalya ve Türkiye gibi ithal petrole dayalı ülkelerin ekonomilerini olumlu etkileyeceğini kaydetti. Petrol fiyatlarındaki gerilemenin kaya gazı yatırımlarını azaltacağını ifade eden Kumbaroğlu, kaya gazı rezervi bakımından ciddi potansiyele sahip Türkiye’nin bu alanda çalışmalarını geliştirmesi gerektiğine işaret etti.

Alternatif enerjiye yönelin

Kumbaroğlu, alternatif enerji kaynaklarına yönelmenin önemine dikkati çekerek, Türkiye'nin bu konuda ciddi potansiyeli olduğunu söyledi. Kumbaroğlu, şu değerlendirmelerde bulundu: “Türkiye’nin de kendi enerji kaynağına sahip olması gerekiyor. Güneydoğu Anadolu Bölgesi kaya gazı üretimi açısından verimli bir bölge. Türkiye’deki kaya gazı ve petrol kaynaklarını değerlendirmek için sondajların artması gerekiyor. Kaya gazı konusunda böylesine önemli bir coğrafyayı verimli kullanabilmek lazım.”


Şirketler harcamaları kısacak

Merkezi İngiltere ve ABD’de bulunan bankacılık ve finansal araştırma şirketlerince hazırlanan raporlarda, petrol fiyatlarının 60 dolar seviyesinin altında kalması durumunda, arama-üretim harcamalarının bu yıl ciddi oranda azalacağı öngörüldü. Dünyanın önde gelen bankalarından Barclays ve finansal araştırma şirketlerinden Cowen and Company tarafından petrol fiyatlarındaki düşüşün üreticilere yönelik etkisine ilişkin rapor hazırlandı. Merkezi İngiltere’de bulunan Barclays’ın 225 petrol şirketini incelediği “2015 Küresel Arama-Üretim Harcamaları Görünümü” adlı raporda, bu yıl petrol fiyatlarının varil başına 50 ila 60 dolar seviyelerinde olması durumunda, Kuzey Amerika’daki petrol firmalarının arama-üretim harcamalarının yüzde 30 düşeceği belirtildi.

#Petrol
#fiyat
#düşüş
#Gürkan Kumbaroğlu
9 yıl önce