|

Rusya vanaları açtı

Eski dostları kaybedince Ukrayna ve Moldova'nın gazını kesen Rusya, Avrupa'dan gelen tepkilere dayanamayarak doğalgazda vanaları açtı

Yeni Şafak
01:00 - 4/01/2006 Çarşamba
Güncelleme: 11:40 - 4/07/2017 Salı
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv

Ukrayna-Rusya arasındaki gerginliğe Avrupa'dan tepki gelince Rus doğalgaz tekeli Gazprom geri adım attı. Ukrayna'ya ihraç ettiği doğalgazı yılın ikinci gününde kesen Gazprom, dün vanaları açarak Avrupa ve Türkiye'yi rahatlattı. Ancak Gazprom vanayı Ukrayna için açmadığını da duyurdu. Gazprom'un vanaları açmasının ardından Avrupa ülkelerinde azalış görülen boru hatları yeniden eski seviyesine döndü. Rusya'dan gaz ithalatı yapan birçok Avrupa ülkesine gelen doğalgaz miktarında yüzde 40'lere varan düşüşler olmuştu.

Bu arada Moldova'nın gazı Gazprom tarafından kesildi. Gazprom, Moldova'nın bin metreküp doğal gaz için 80 doların, 160 dolara yükseltilmesini istiyor.

AVRUPA'DA HERKESİ ETKİLER

Avrupa'da 21 ülke, Ukrayna üzerinden Rus doğalgazı kullanıyor. Rusya ülke gruplarına göre farklı fiyat uyguluyor. Ermenistan ve Gürcistan'a 110 dolar uygularken Romanya'dan aldığı rakam 280 dolar. Avrupa Birliği genel ortalaması ise 240 dolar. Rusya'nın 47 dolar ile doğalgazı en ucuza verdiği ülke ise müttefikleri arasında yer alan Beyaz Rusya. Türkiye'nin de Rusya'ya bin metreküp için 130-150 dolar arası ödeme yaptığı ifade ediliyor. Rusya'dan en çok doğalgaz alan ülkeler ise yılda 40 milyar metreküple Almanya, 25 milyar metreküple İtalya ve 16 milyar metreküple Türkiye.

UEA: ''RUSYA, İTİBARINI ZEDELEDİ

Uluslararası Enerji Ajansı (UEA), Ukrayna ile yaşanan anlaşmazlık sonrasında Avrupa'da yaşanan gaz sıkıntısı riskinin, Rusya'nın doğalgaz sağlayıcı olarak itibarını zedelediğini bildirdi. UEA yetkilisi Noe Van Hulst, tüketicilerin bugünkü gibi tek satıcıya bağımlılıklarının artması durumundaysa doğalgaz fiyatının yükseleceğini kaydetti.

Türkiye doğalgazın üçteikisini Rusya'dan alıyor

Doğalgaz ihtiyacının üçte ikisini (yüzde 65) Rusya'dan karşılayan Türkiye halen gazda Rusya'ya bağımlı. Ukrayna ve Bulgaristan üzerinden ülkemize Trakya'dan giren boru hattı, toplam doğalgaz ihtiyacmızın yüzde 49,4'ünü karşılıyor. Yılda toplam 19 milyar 52 milyon metreküp doğalgaz ithal eden Türkiye bunun 12 milyar 607 milyon metreküpünü Ukrayna üzerinden gelen Batı Hattı ve Karadeniz'in altından gelen Mavi Akım'dan sağlıyor. Türkiye İran'dan doğalgaz, Cezayir ve Nijerya'dan da sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) ithalatı yapıyor. Özel gemilerle Marmara Ereğlisi'ne getirilen LNG, burada doğalgaza dönüştürülüyor.

  • EKONOMİ SERVİSİ


  • #Arşiv
    #Yeni Şafak Arşiv
    18 yıl önce