|

Rusya zeytin dalı uzattı

Rusya, uçak krizi ile başlayan süreçte yeni bir adım attı. Moskova yönetimi; sebze ve meyve konularını görüşmek için Türk yetkililerini Rusya'ya davet etti. Türk heyeti bu haftaya gidecek. Daveti doğrulayan Tarım Bakanı Faruk Çelik, ilişkilerin yeniden eski duruma dönmesini istediklerini kaydetti.

Yeni Şafak ve
04:00 - 22/04/2016 Cuma
Güncelleme: 20:51 - 21/04/2016 Perşembe
Yeni Şafak

Uçak krizi sonrası Rusya'dan zeytin dalı geldi. Rusya Federal Bitki Koruma ve Karantina Servisi (Rosselhoznadzor) Başkan Yardımcısı Aleksey Alekseyenko, Türk temsilcileri, yaş sebze ve meyve ihracatındaki teknik konuların görüşülmesi amacıyla davet ettiklerini açıkladı. Rus yetkili, 26 Nisan'da yapılması planlanan görüşmeyi Türk tarafının kabul ettiğini kaydetti.



BİRÇOK ÜRÜNÜYASAKLAMIŞTI


Uçak krizi sonrasında Türkiye menşeli tarım ürünlerine ambargo uygulayan Moskova yönetimi; domates, soğan, salatalık, portakal, mandalina gibi ürünlerin Rusya'ya girişine yasak getirmişti. Son olarak Rusya, Türkiye'den ithal edilen patlıcana geçici olarak yasak getirdi. Türkiye, daha önce Rusya tarafından yaş meyve ve sebze ihracatındaki konuların görüşülmesi için yapılan davetleri yazılı olmadığı için kabul etmemişti. Moskova'dan yapılan son davetin yazılı olarak iletilmesi üzerine Türkiye bu daveti kabul etti.







RUS HABER AJANSINA KONUŞTU


Bu hafta Rusya'da yapılması planlanan ortak toplantıda; iki ülke temsilcilerinin Türk tarım ürünlerinin insan sağlığıyla ilgili olarak denetim ve bazı teknik tahliller üzerine görüşmeler yapılacağı belirtiliyor. Rus uzmanların Türk üreticileri denetlemesi konusunun gündemde olmadığı belirtiliyor.



BAKAN ÇELİK TALEBİ DOĞRULADI


Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, konuya ilişkin açıklamalarda bulundu. Bakan Çelik, davetin yazılı iletildiğini belirtti. Çelik “Biz de olumlu cevap verdik, 'olabilir görüşürüz' diye. Teknik heyetimiz bugünlerde Moskova'ya gidiyor, orada bir değerlendirme yapacaklar. Hangi konular gündeme gelecek, bunları göreceğiz” dedi. EXPO 2016 Antalya kapsamında kentte bulunan Çelik, açıklamasında, Rusya ile zirai ürünlerle ilgili yoğun ithalat ve ihracatlarının olduğunu belirterek, Türkiye'nin hububat ithalatını gerçekleştirdiğini, Rusya'nın da ağırlıklı olarak yaş sebze meyve ithal ettiğini ifade etti.



Daha ne kadar dargın kalabiliriz ki!






Bu kadar dargınlık yakışmıyor. Aynı bölgede komşuluk ilişkimiz olan bir ülke Rusya. Daha ne kadar dargın kalabilirki. Türkiye Rusya'sız, Rusya ise Türkiyesiz yapamaz. Bir bağımız var. Siz kapı komşunuzla ne kadar dargın olabilirsiniz. Kapıyı ilk açtığınızda göreceğiniz kişi komşunuz olur. Sebze ve meyve üreticileri oalrak barış olmasını istiyoruz. Rusya'ya gidecek heyet sanırım Tarım Bakanlığı'ndan olacak. Biz bu sorunun hızla çözülmesi beklentisi içindeyiz. İnşallah sorun çözülür gerekli adımlar hızla atılır.



Çiftçimiz kurtulur






Son aldığımız bilgiye göre iki ülke bakanlıkları arasında görüşmelerin devam ettiğini öğrendik. Umarım sorun çözülür. Bize gelen ilk bilgiler olumlu yönde. İnşallah sorunumuz giderilir Rusya ile. Fiyatların dip yaptığı dönemde yapılacak yeni bir anlaşma çiftçimizi kurtarır. Çiftimiz zor durumda. Bu haberin alınca çok mutlu oldum. Bugünün en mutlu insanı inanın benim.





#Rusya
#Uçak krizi
#Faruk Çelik
8 yıl önce