|

Sanayi üretimi coştu

Ekonomide çarkların döndüğünü gösteren sanayi üretim endeksi coşarak son 6,5 yılın en yüksek artışını gerçekleştirdi. Takvim etkisinden arındırılmış üretim endeksi temmuzda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 14,5 arttı. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi ise yüzde 2,3 artış gösterdi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 9/09/2017 Cumartesi
Güncelleme: 00:12 - 9/09/2017 Cumartesi
Yeni Şafak
Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan
Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan

Ekonomide çarkların döndüğünün önemli göstergelerinden sanayi üretim endeksi temmuzda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 14,5 arttı. Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksinde yaşanan bu olumlu gelişme yanında temmuzda mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi de temmuzda hazirana göre yüzde 2,3 yükseldi.

TEMMUZ VERİLERİ SEVİNDİRDİ

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), temmuz ayına ilişkin sanayi üretim endeksi sonuçlarını açıkladı. Buna göre, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi, temmuzda haziran ayına göre yüzde 2,3 yükseldi. Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi ise geçen yılın aynı ayına göre yüzde 14,5 arttı. Öte yandan, arındırılmamış sanayi üretim endeksinde, temmuzda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 25,6 artış kaydedildi. Arındırılmamış sanayi üretim endeksi ise yüzde 25,6 arttı. Temmuzda 136,9 olarak hesaplanan söz konusu endeks, 2016’nın aynı ayında 108,9 seviyesinde bulunuyordu. Alt sektörleri incelendiğinde, temmuzda madencilik sektörü endeksi bir önceki aya göre yüzde 2,6 azalırken, imalat yüzde 2,2, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme endeksi yüzde 4,8 arttı.


İMALAT SANAYİİ % 16 BÜYÜDÜ

Takvim etkisinden arındırılmış sanayinin alt sektörlerine bakıldığında ise madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi geçen yılın aynı ayına göre yüzde 0,8, imalat sanayii sektörü endeksi yüzde 16 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 11,7 arttı. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış ana sanayi grupları incelendiğinde, söz konusu ayda önceki aya göre en fazla artış yüzde 3,7 ile enerjide gerçekleşti.

6,5 YILIN EN YÜKSEĞİ

Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, temmuzda beklentileri aşarak önceki yılın aynı ayına göre yüzde 14,5 arttığını belirtti. Elvan, “Bu artış son 6,5 yılın en yüksek artışıdır. Ortaya çıkan rakam Türkiye ekonomisinde işlerin yolunda gittiğinin, sanayide çarkların hızla döndüğünün önemli bir göstergesidir. Temmuzda önceki yılın aynı ayına göre en yüksek artış yüzde 28,4 ile dayanıklı tüketim malı üretimi ve yüzde 24,1 ile sermaye malı üretiminde gözlenmiştir" dedi.

En yüksek artış enerji sektöründe

Takvim etkisinden arındırılmış ana sanayi grupları incelendiğinde, 2017 yılı Temmuz ayında bir önceki aya göre en yüksek artış yüzde 3,7 ile enerjide gerçekleşti. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış imalat sanayi alt sektörleri incelendiğinde, temmuzda bir önceki aya göre en fazla artış yüzde 17,3 ile bilgisayarların, elektronik ve optik ürünlerin imalatında görüldü. Bu artışı, yüzde 13,9 ile tütün ürünleri imalatı ve yüzde 11,9 ile mobilya imalatı takip etti.

Lütfi Elvan ilgili açıklamasında ayrıca, "Sermaye malı imalatındaki bu artış, yatırımlardaki canlanmanın önemli bir işareti. İmalat sanayiinde üretim temmuzda yıllık bazda yüzde 16 artmıştır. Ekonomimiz iyi yoldadır. Birçok göstergede son yılların en iyi rakamlarına ulaşılmıştır. Sanayi üretiminde ortaya çıkan rakamlar Türkiye ekonomisinin güçlü büyümesini sürdüreceğine işaret etmektedir” diye konuştu.

#Ekonomi
#Sanayi
#Üretim
#Lütfi Elvan
7 yıl önce