|

Sanayicinin rekabet gücünü artıralım

Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Çetin Ali Dönmez, son günlerde yaşanan kur hareketliliğinin iyi bir ders olduğunu söyledi. Türkiye'nin ithal mal cenneti olduğu özeleştirisinde bulunan Dönmez, üretimin ikinci plana düştüğünden yakındı. Dönmez, "Sanayicinin rekabet gücünün arttıralım. Farkında olmadığımız yerleri de bize gelip söylesinler"dedi.

Mesude Demirhan
04:00 - 21/09/2018 Cuma
Güncelleme: 02:21 - 21/09/2018 Cuma
Yeni Şafak
​Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Çetin Ali Dönmez
​Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Çetin Ali Dönmez

Albayrak Grubu'nun medya sponsorluğunu üstlendiği 9. İstanbul Finans Zirvesi ikinci gününde de pek çok ülkeden konuşmacı ve katılımcıyı misafir etti. Programın açılışında konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Çetin Ali Dönmez, kur artışının ülke olarak herkese iyi bir ders olduğunu söyledi. Geçmişteki düşük kur dolayısıyla Türkiye'nin ithal mal cenneti olduğunu ifade eden Dönmez, "Üretim ikinci plana düştü. Üreticiler çok fazla kar elde edemedi. Türkiye ve tüketici kendini zengin saydı. Bankacılık sistemi üzerinden tüketici kredileriyle büyümeye yüklendik. Bu yanlış uygulama. Bunun farkına varmamız için de kurun böyle yükselmesi çok büyük hayırlara vesile oldu" özeleştirisinde bulundu.

FAİZİ GEREKTİĞİNDE İNDİRMEK LAZIM

"Cumhurbaşkanımızın faiz konusundaki tavrını en iyi anlayanlardan biriyim" diyen Dönmez, özellikle stabiliteyi yakaladıktan sonra kurdaki düşüşlerde çok dikkatli olunması konusunda uyardı. Dönmez, "Kurdaki düşüş bir taraftan enflasyonda ithal malların ucuzluğuyla daha düşük seviyeye ulaşmamızı sağlıyor ama içerde sanayiyi yine sıkıntıya sokacak. Dolayısıyla bizim paramızın değeri konusunda daha uyanık olmamız lazım. Paramızın değerinin çok da yükselmesine müsade etmememiz lazım. Gerektiği zaman çıkarmak nasıl doğruysa uygun zamanda da indirmek lazım ki, sanayicimizin rekabet gücünü artıralım" dedi. Çok basit hatalardan şirketlerin zarara uğradığını ifade eden Dönmez, şu tespitlerde bulundu: "Hangi finansman kaynağı seni nasıl etkiler? Yarın kurda, faizde bir şey olursa senin finansal durumun nasıl etkilenir? Senaryo analizleri dökecek kişiler lazım. İnanılmaz basit hatalar var. İyi finansal yönetimi anlatmak lazım. Aksi halde, zararı yine ülke olarak biz çekiyoruz. Öyle hikayeler var ki, henüz başlangıçta çok büyük yer kiralamış, makine ekipman yatırımı yapmış. Bu aç gözlülük çok büyük problem.

Yatırımı fazla yapıyor. Sonra satamadım; tedarikçiler beni sıkıştırdı diyorlar."

FARKINDA OLMADIĞIMIZ YERLERİ BİZE SÖYLEYİN

Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Dönmez, "Sanayiciyi dinliyoruz. Onlarla konuşuyoruz. Bakanlığımızın her şeyden haberi olması mümkün olmayabiliyor" ifadelerini kullanarak, şu çağrıyı da dile getirdi: "Biz sanayicilerimizden şunu bekliyoruz: Bir satın alma ihale oluyor. Yabancı şirket buraya özellikle düşük fiyat verebiliyor. Buradaki sanayiciyi öldürmek için geliyor. Sanayici de beni uyarırsa, bu adamın dışarıdaki fiyatı 20 lira Türkiye'de 10 lira, dese, onlara uygun şekilde davranışta bulunuruz. Bizim sanayicimizi belli ölçüde de korumamız lazım. Bizim farkında olmadığımız yerleri de sanayicinin bize söylemesi lazım. Ona göre ayarlarız. Politikalarımızı ona göre düzenleriz."

  • Hibe mantığından kurtulmalıyız
  • Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Dönmez, yeni süreçte para verilen OSB ve Teknoparkların performanslarını devamlı olarak izleyeceklerini ve gerekli uyarılarda bulunacaklarını bildirdi. Atıl fonlar varsa onların da uygun şekilde kullanılması gerektiğinin altını çizen Dönmez, “Bu bakış açısı başka yerlere de sirayet edecek. Örneğin KOSGEB, TÜBİTAK vasıtasıyla verilen teşviklerin bazıları hibe. Hibe teşviklerini azaltmayı planlıyoruz. Hibe mantığından bir şekilde kurtulmamız lazım. Bunu mümkün olduğunca azaltmamız lazım” diye konuştu.
  • Dönmez ayrıca, bakanlıktaki yeni yapıya ilişkin, “Bir destek veriyorsak, onun etki analizlerini yapacağız... Mevzuatamızı mümkün olduğu kadar sadeleştireceğiz” ifadelerini kullandı.
#Sanayi
#Rekabet
6 yıl önce