|

Sanayide 5 yılın en hızlı artışı

Sanayi üretimi ekim ayında yüzde 14,7 düzeyinde artarak yaklaşık son 5 yılın en hızlı artışını kaydetti.

Yeni Şafak
06:00 - 9/12/2015 Wednesday
Güncelleme: 23:15 - 8/12/2015 Tuesday
Yeni Şafak
Gündem
Gündem

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan sanayi üretim verilerine göre arındırılmamış (ham) sanayi üretim verisi ekimde yıllık % 14,7 artarak Ocak 2011'den bu yana en yüksek artış hızına ulaştı. Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksi, ekimde geçen yılın aynı ayına göre % 4,6, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi de bir önceki aya kıyasla % 0,1 arttı. Analistler, sanayi üretimindeki bu hızlı artışın piyasa beklentisinin çok üzerinde olduğunu, aylık dalgalanmaların gelecek dönemde de devam edebileceğini ifade ediyor.



BEKLENTİLERİ YİNE AŞTI


Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, sanayi üretiminin beklentileri aştığını belirterek, “Veriler ışığında, oluşan siyasi istikrar ve güven ikliminin de etkisiyle ülke büyümesinin 4. çeyrekten itibaren hızlanacağını rahatlıkla söyleyebiliriz” dedi. Işık, TÜİK'in açıkladığı ekim ayına ilişkin sanayi üretim endeksi sonuçlarını değerlendirdi. Eylülde iç piyasalarda yaşanan siyasi belirsizlik ve dış piyasalarda yaşanan gelişmelerin etkisiyle güven endekslerinin en düşük seviyelere gerilediğini kaydeden Işık, “Ekonomiye olan güvenin artmasıyla birlikte sanayi üretimi de tekrar yukarı yönlü hareketlenmiştir” değerlendirmesinde bulundu.







Güçlü seyir sürecek


Ekim ayı sanayi üretim verilerini değerlendiren Halk Yatırım Yatırım Danışmanlığı ve Araştırma Direktörü Banu Kıvcı Tokalı, son çeyreğin kalan bölümünde de sanayi üretiminde yakalanan güçlü görünümün süreceğini belirtti. Tokalı, ekim üretim verilerine bakıldığında, dayanıklı tüketim mallarındaki artışın önemli destek sağladığını dile getirdi. AA Finans Analisti ve ekonomist Haluk Bürümcekçi ise, sanayi üretiminin son çeyrek milli gelir gerçekleşmesi açısından olumlu bir başlangıç olduğunu söyledi. Bürümcekçi, ekimde arındırılmamış sanayi üretiminin yıllık bazda beklentilerin oldukça üzerinde arttığını da vurguladı.


#Sanayi üretimi
#sanayi üretim verisi
#Türkiye İstatistik Kurumu
8 years ago