|

Tapu devrinde KDV-harç müjdesi

Hükümet, vergisel düzenlemeleri içeren bir dizi karar aldı. Buna göre konut teslimlerinde uygulanan yüzde 18'lik KDV yüzde 8'e, tapu harcı oranı yüzde 4'ten 3'e indirildi. İşverenlerce dışarıdan alınan kreş ve gündüz bakım evi hizmeti kapsamında sağlanan gelir vergisi istisnası da, aylık 304 liradan bin 15 liraya yükseltildi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 6/05/2018 Pazar
Güncelleme: 00:13 - 6/05/2018 Pazar
Yeni Şafak
Yüzde 18'lik KDV yüzde 8'e, tapu harcı oranı yüzde 4'ten 3'e indirildi.
Yüzde 18'lik KDV yüzde 8'e, tapu harcı oranı yüzde 4'ten 3'e indirildi.

Geçen ay açıklanan büyük paketin ardından hükümet, iç piyasayı canlandıracak bir dizi karar daha aldı. Taşınmaz alım-satımlarından kadın istihdamına, yatırım ve üretimden ihracatın teşvikine kadar çeşitli alanlardaki vergi düzenlemeleri Bakanlar Kurulu kararıyla uygulamaya konuldu. Karar dünkü Resmi Gazete'de de yayımlandı.

KONUTA BÜYÜK DESTEK

Kararla gayrimenkul sektöründeki gelişmeler dikkate alınarak 150 metrekare ve üzerindeki konutların alım-satım maliyetlerine ilişkin vergiler 6 aylığına azaltıldı. Bu kapsamda yüzde 18 KDV oranına tabi konut teslimlerindeki oran 31 Ekim'e kadar uygulanmak üzere yüzde 8'e indirildi. Tapu harcı oranı da aynı dönemde yüzde 4'ten yüzde 3'e düşürüldü.

İMALAT YATIRIMINA 20 AY KDV YOK

Yatırım, üretim ve ihracatın teşviki amacıyla firmalar üzerindeki finansman maliyetini azaltacak bir vergisel düzenleme de kararname ile hayata geçti. 7103 sayılı Kanun’la 2019 yılı sonuna kadar sanayi sicil belgesine sahip mükelleflerce imalat sanayiinde kullanılmak üzere satın alınacak yeni makina ve teçhizat teslimleri katma değer vergisinden (KDV) istisna tutuldu. Bu ürünlere bir destek de amortismanlardan geldi. Yani makine ve teçhizat teslimleri KDV'den istisna tutulurken, bunlara ilişkin iki kat hızlı amortisman uygulanmasına imkan tanındı. Böylece Türkiye’de imalat sektörünün ihtiyaç duyduğu temel makine ve teçhizatlarının kolay edinimleri, yurt içi imalatçılar gözetilerek rekabetçi bir ortam sağlanacak şekilde belirlendi.

ÇOCUK BAŞINA KREŞ İSTİSNA ORANI ARTTI

Kadın istihdamını destekleyecek bir önemli düzenlemede hayata geçirildi. Buna göre, 7103 sayılı Kanun’la işverenlerce kadın çalışanların ihtiyacı olan kreş ve gündüz bakımevi hizmeti verilmesi halinde bu hizmet bedeli gelir vergisinden istisna edildi. Buna göre, kanunda kreş hizmetinin dışarıdan alındığı durumlarda her bir çocuk için aylık asgari ücretin brüt tutarının yüzde 15’i istisna edilmişken, Kararname ile bu oran yüzde 50’ye çıkarıldı. Böylece çocuk başına gelir vergisi matrahından istisna edilen aylık tutarı 304 liradan bin 15 liraya yükseltildi. Bu sayede kreş ücretlerine verilen destekle kadınların çalışma hayatına katılımında maddi engel de ortadan kaldırıldı.

  • AB TAAHHÜDÜ YERİNE GETİRİLDİ
  • Türkiye’nin Avrupa Birliğine üyelik müzakereleri sürecinde yüksek alkollü içecekler üzerindeki özel tüketim vergisinin (ÖTV) eşitlenmesi taahhüdüne ilişkin düzenleme yapıldı. Bakanlar Kurulu kararıyla yüksek alkollü içecekler arasındaki vergisel farklılık kaldırıldı. Buna göre, yüksek alkollü içeceklerde asgari maktu vergi tutarı 184 lira olarak uygulanacak. AB’ye 2009 yılında yüksek alkollü içeceklerin ÖTV tutarlarının bu yıl itibarıyla eşitlenmesi taahhüt edilmiş, bu kapsamda 2009, 2012 ve 2015 yıllarında bu ürünler arasındaki vergi farklılığı tedrici azaltılmıştı.
#Tapu
#KDV
#Devir
6 yıl önce