|

Teknoloji üretene her yer 5. bölge

Savunma sanayii yatırımlarının da başkenti durumuna gelen Ankara’da OSB’ler daha da genişletilecek. "Yüksek teknolojili yatırımlar, nerede yapılırsa yapılsın, 5. bölge gibi desteklenecek" diyen Teknoloji Bakanı Özlü, Ankara’nın 2015’te 7 milyar dolarlık ihracat yapan dev bir üretim merkezine dönüştüğüne dikkat çekti.

Yeni Şafak ve
04:00 - 23/06/2016 Perşembe
Güncelleme: 20:38 - 22/06/2016 Çarşamba
Yeni Şafak

10 yıl öncesinde sadece siyasetle anılan Ankara artık teknoloji ve savunma sanayii yatırımları ile de dikkat çekiyor. 2014'te 8 milyar dolar, 2015'te 7 milyar dolarlık ihracat yapan şehir, ekonominin başkenti İstanbul'a rakip olma yolunda ilerliyor. Ankara'nın ve Türkiye'nin daha fazla ve nitelikli üretim yapmasını sağlayacaklarını vurgulayan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü de başkentte özellikle OSB'lerle ilgili çalışmaları hızlandıracaklarını, Sincan ve Başkent OSB'yi genişleteceklerini söyledi.



8 milyar dolar ihracat


Ankara Uzay ve Havacılık İhtisas OSB'yi çok önemsediklerinin altını çizen Özlü, bölgenin kamulaştırma ve imar planı çalışmalarının devam ettiğini aktardı. Özlü, 65. Hükümet'in en büyük önceliğinin yatırımcıların, sanayicilerin önündeki engelleri kaldırmak olacağını söyledi. Bakan Özlü, Ankara Sanayi Odası (ASO) haziran ayı Meclis Toplantısında yaptığı konuşmada “Ankara'da özellikle savunma sanayii ve bilişim gibi yüksek katma değerli alanlarda yakalanan ivme bizi ayrıca sevindiriyor. Artık yüksek teknolojili yatırımlar, nerede yapılırsa yapılsın, 5. bölgede yapılmış gibi desteklenecek. Bu adımla birlikte Ankara'ya da çok değerli yatırımların geleceğine inanıyorum” ifadelerini kullandı. Özlü, Ankara'nın 2014'te 8 milyar dolar, 2015'te 7 milyar dolarlık ihracat yapan dev bir üretim merkezine dönüştüğüne dikkati çekerek, yatırımlara öncelik vereceklerini belirtti.







ROBOT TEKNOLOJİSİNE YATIRIM


Bakanlık olarak Türkiye'nin bu alanlardaki etkinliğini ve dolayısıyla küresel rekabet gücünü artırmaya yönelik çalışmalar yaptıklarına işaret eden Özlü, şöyle konuştu: “Ülkemizde daha fazla ve daha nitelikli yatırım ve üretim yapılmasını sağlayacak araçları geliştiriyoruz. Şu an güçlü olduğumuz makine, otomotiv, kimya, seramik gibi sektörlerimizde rekabet gücümüzü artıracak çalışmaları hayata geçiriyoruz. Yine enerji, sağlık, havacılık, uzay, otomotiv, raylı sistemler, bilişim ve savunma gibi öncelikli sektörlerde, teknolojik ürün yatırımlarını ve kümelenme çalışmalarını artıracak adımlar atıyoruz. Sanayi 4.0 sürecine damga vuracak olan robot teknolojisi, yapay zeka, nesnelerin interneti gibi alanlarla ilgili çalışmaları artık daha ön plana çıkarıyoruz.”



HAYALLERİN ÖTESİNE GEÇTİK


Bakanlığın devam eden projeleri ve destek programlarına ilişkin bilgi veren Özlü, TÜBİTAK'ta, yerli otomobil, PARDUS, TÜRKSAT 6A gibi Türkiye için çok kritik olan teknolojileri, ürünleri geliştirmeyi aynı dikkat ve başarıyla sürdüreceklerini belirtti. Merkezi yönetim bütçesinden Ar-Ge faaliyetleri için yapılan harcamanın geçen yıl bir önceki yıla göre yüzde 10 artışla 6,2 milyar liraya çıktığına dikkati çeken Özlü, vergi indirim ve istisnaları yoluyla, Ar-Ge'ye aktarılan dolaylı kaynak miktarının ise 1,7 milyar lira olarak gerçekleştiğini belirtti. Özlü, “Bunlar, 2002'de Türkiye'nin hayalini bile kuramadığı rakamlardı. Çok şükür, bu hayaller gerçekleşti, birçok alanda hayallerin ötesine de geçildi” diye konuştu.



SANAYİCİYE 7/24 AÇIK BAKANLIK


Yapacakları bütün çalışmalarda, sanayicilerle birlikte hareket edeceklerini vurgulayan Özlü, şöyle devam etti: “Bakanlığımız, sanayicilerimizin her zaman hizmetinde olacak. Kapımız, sizlere her zaman açık olacak. Bize 7 gün, 24 saat ulaşabileceksiniz. 65. Hükümet, her anlamıyla yatırımlara öncelik veren, yatırımcıların önüne turkuaz halı seren bir hükümet olacak. Biz, reel sektörün önünü açacağız. Sizler de Türkiye'yi yüksek gelir seviyesine doğru taşıyacaksınız"




#Teknoloji
#Savunma sanayi
#Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü
8 yıl önce