|

Temiz enerji için 886 milyar dolar yatırım gerekiyor

Buenos Aires’te başlayan G20 zirvesinde liderleri ülkelerin yenilenebilir enerji yatırımları ile karbon salınımının da ele alınması da bekleniyor. Enerji ve İklim İzleme Raporu’nda G20 ülkelerinin enerji sektörüne yılda 886 milyar dolar yatırım yapması gerektiği ifade edilmişti.

Cahit Saraçoğlu
04:00 - 30/11/2018 Cuma
Güncelleme: 01:35 - 30/11/2018 Cuma
Yeni Şafak
Türkiye’nin geçen yıl 3 sıra yukarı yükselerek 15’inci olduğu raporda vurgulandı.
Türkiye’nin geçen yıl 3 sıra yukarı yükselerek 15’inci olduğu raporda vurgulandı.

Buenos Aires’te başlayan G20 zirvesinde liderleri ülkelerin yenilenebilir enerji yatırımları ile karbon salınımının da ele alınması da bekleniyor. Zirve ABD ve Çin arasındaki anlaşmazlık nedeniyle sonuç bildirgesi yayımlanamayan son Asya Pasifik Ekonomik İşbirliği (APEC) toplantısının ardından düzenleniyor. Ülkelerin düşük karbon performanslarına göre değerlendirilip sıralandığı “Enerji ve İklim İzleme Raporu”nda Fransa, Almanya ve İngiltere’nin yenilenebilir enerji yatırımları performansına ile dikkat çekilmişti. Türkiye’nin bu alanda gerçekleştirdiği yatırımlar sonucu geçen yıl 3 sıra yukarı yükselerek 15’inci olduğu raporda vurgulandı. Rapora göre, Paris iklim hedeflerinin gerçekleştirilmesi için G20 ülkelerinin enerji sektörüne yılda 886 milyar dolar yatırım yapılması gerekiyor. Çin 2017 yılında yenilenebilir enerjide yıllık 132,6 milyar dolarlık yatırımla başı çekti. ABD, 56,9 milyar dolarda kaldı.

ÜLKELER TEMİZ ENERJİ YATIRIMINDA

Rapora göre birkaç gelişmekte olan ülke de dahil olmak üzere, çoğu G20 ülkesi son bir yıl içinde düşük karbonlu enerji yatırım şartlarını iyileştirdi. Buna rağmen, Paris iklim hedeflerinin gerçekleştirilmesi için daha fazla yenilenebilir enerji yatırımı gerekiyor. Ayrıca, G20 ülkelerinin yenilenebilir enerji yatırımları ortamının iyileştirilmesi için daha iddialı, istikralı ve saydam uzun vadeli stratejiler geliştirmesi ve uygulamaya geçirmesi gerekiyor. Raporda ayrıca, yenilenebilir enerji sektörünün büyümesi Paris Anlaşması’nın iklim hedeflerinin tutturulmasında hayati bir role sahip olduğuna dikkat çekiliyor.

3 ÜLKE GÜNEŞ VE RÜZGARDA EN İYİSİ

Rapora göre, Fransa listede iki sıra yükselip başa geçerken, Almanya ve Birleşik Krallık sırasıyla iki ve üç numaraya yerleşirken, uzun dönemli yatırımlar ve güneş ve rüzgar çiftliklerini de içeren karmaşık projeler için en temel kıstas olan en iyi politikaları ve piyasa ortamını, bu listenin başındaki üç ülke sağlıyor. Brezilya’nın son bir yıl içinde, özellikle ek güneş fotovoltaik kurulu gücünü arttırdığına dikkat çekilirken, aynı zamanda, güneş kurulu gücü Hindistan, Türkiye ve Çin gibi diğer gelişmekte olan ekonomilerde de aynı şekilde büyümeye devam ettiği kaydedildi.

SADECE İNGİLTERE’NİN STRATEJİSİ VAR

Sadece birkaç G20 ülkesi enerji sektörünün tamamıyla karbonsuzlaştırılmasına dair strateji uyguluyor. Neredeyse tüm G20 ülkeleri (ABD hariç) 2050 yılına kadar CO2 emisyonlarını sıfırlama kararı aldı ancak bir tek İngiltere enerji sisteminin karbonsuzlaştırılmasına dair bağlayıcı ve iddialı uzun vadeli bir planı onayladı. Sadece Brezilya, Fransa ve Almanya’da kısa dönemli yenilenebilir enerji hedefleri uygulamaya geçirildi.

  • Anlaşma çıkmazsa ek vergi gelecek
  • G20 Zirvesinde masada olacak bir diğer konunun ise ABD ile Çin arasında ‘Ticaret Savaşları’na ilişkin beklentiler olduğu belirtiliyor. Beyaz Saray Ekonomi Konseyi Başkanı Larry Kudlow’un geçtiğimiz günlerde, “Başkan Trump, G20 Zirvesi kapsamındaki ABD-Çin toplantısından anlaşma çıkmazsa 267 milyar dolarlık Çin ürününe daha ek vergi getireceğini bildirdi” açıklaması ekonomide yeni bir fitilin ateşleneceği endişesine yol açtı. Trump’ın, Şi Cinping ile bir akşam yemeğinde buluşacakları, bu görüşmede anlaşma sağlanamaması durumda Çin’e uygulanacak tarifelere planladığı gibi devam edeceği yorumları yapılıyor.
#Çevre
#Temiz Enerji
5 yıl önce